Τις ενστάσεις της Αυτοδιοίκησης για τον τρόπο που προγραμματίζει και σχεδιάζει η Κυβέρνηση τις δράσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2007 - 2013 (Δ' ΚΠΣ) καθώς και το ρόλο που διεκδικεί να έχει η Αυτοδιοίκηση διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας χθες στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.
Ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι για τη νέα Προγραμματική Περίοδο οι πόροι που θα διατεθούν για τη χώρα μας είναι πολύ μικρότεροι από εκείνους που διατίθενται κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και γίνονται πολυτιμότεροι με δεδομένες τις απώλειες που θα έχουμε από το Γ' ΚΠΣ.
«Ωστόσο, είπε, αντί αυτό και μόνο το γεγονός να σήμαινε συναγερμό, προσθέτουμε διαχειριστικά εμπόδια, παρότι πέντε χρόνια τώρα συζητάμε για το ότι το Βατερλώ του Γ' ΚΠΣ ήταν ακριβώς η γραφειοκρατία».
Η δεύτερη επισήμανση που διατύπωσε ο κ. Κουκουλόπουλος, αφορά την κατανομή αυτών των λιγότερων πόρων μεταξύ των κεντρικών Τομεακών Προγραμμάτων και των Περιφερειακών.
«Ο κίνδυνος να μη κατευθυνθούν αποτελεσματικά οι πόροι προς την Περιφέρεια επιτείνεται από το γεγονός ότι η διαχείριση μεγάλου μέρους αυτών γίνεται μέσω των εθνικών Τομεακών Προγραμμάτων για τα οποία, όπως δείχνει και η εμπειρία διαχείρισής των στο Γ' ΚΠΣ, οι περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι μηχανισμοί διαχείρισης παρεμπόδισαν τη τελική διάχυση των πόρων αυτών προς την περιφέρεια.
Στη νέα Προγραμματική Περίοδο διαπιστώνουμε μεν μια αύξηση των πόρων που κατανέμονται στα περιφερειακά προγράμματα, αλλά αυτή η αύξηση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των περιφερειών.
Αυτή η διαπίστωση γίνεται ακόμη πιο σημαντική εάν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι 5 Περιφέρειες της Χώρας είναι μεταβατικής στήριξης (τρεις Περιφέρειες Στατιστικής Σύγκλισης (Phasing Out) Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Αττική και δύο Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου (Phasing In) Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο) χρηματοδοτούνται μόνο από τα ΠΕΠ, με την επιφύλαξη του ΕΚΤ και του Ταμείου Συνοχής.
Γι' αυτό η κατανομή του Δ' ΚΠΣ με έμφαση στην περιφέρεια από μόνη της δε αρκεί. Η περιφερειακή ανάπτυξη χρειάζεται πρώτα απ' όλα ισχυρό υποκείμενο σχεδιασμού και υλοποίησης. Δηλαδή ισχυρούς ΟΤΑ κα αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες.
Τέλος ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε στο άμεσο διάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ και των Εθνικών Σχεδίων Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας να υιοθετηθούν οι βασικές προτάσεις της Αυτοδιοίκήσης που αφορούν το ρόλο της και την υποστήριξη των φορέων της ώστε να συμμετάσχουν αποτελεσματικά στην σχεδιασμό και υλοποίηση.