Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2006 15:27

+22,6% ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδος - Τουρκίας στο α’ τετράμηνο

Αρχισαν σήμερα οι εργασίες του 1ου Ελληνοτουρκικού φόρουμ που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ) και η Ενωση Νέων Επιχειρηματιών της Τουρκίας (TUGIAD).

Όπως προέκυψε από τις εργασίες του φόρουμ, η επίτευξη εμπορικών συναλλαγών που θα προσεγγίσουν σε αξία τα 4 δισ. ευρώ, αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο στο τέλος του 2005 προσέγγισε περίπου τα 1,8 δισ. ευρώ. Το 2005 η Τουρκία ήταν ο 7ος μεγαλύτερος πελάτης της Ελλάδας κατέχοντας μερίδιο 4,52% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Αντίστοιχα, η Τουρκία κατατάσσεται στην 15η θέση μεταξύ των χωρών που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ελλάδα με ποσοστό 2,32%.

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σήμερα στα 450 εκατ. ευρώ και περίπου 80 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως πληροφορική, κατασκευές, τρόφιμα, πλαστικά, τουρισμό, τράπεζες κ.α. Ωστόσο, δεν υφίστανται σημαντικές τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα και, όπως επισημάνθηκε, νομοθετικά πλαίσια που επιλύουν επιμέρους ζητήματα, έχουν τη δική τους βαρύτητα στην υπόθεση αυτή. Ο Ν.3386/2005 που τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2006, αναμένεται να έχει θετική συμβολή στην κατεύθυνση αυτή, καθώς επιλύει θέματα αδειών παραμονής Τούρκων επιχειρηματιών στην Ελλάδα.

Την ανάγκη σύσφιξης των διμερών σχέσεων επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Νέων Επιχειρηματιών της Τουρκίας TUGIAD και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών - YES for Europe, Murat Sarayli. «Καμία διαφορά δε χωρίζει τους νέους επιχειρηματίες των δύο χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ποιότητα αυτής της σχέσης πρέπει να διοχετευθεί και προς τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), Θεόδωρος Αλεξίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το φόρουμ θα αποτελέσει πρόκριμα για τη διοργάνωση τακτικών συναντήσεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Όπως εξάλλου τόνισε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Seckin Cetinelli, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών στο α’ τετράμηνο του 2006 ήταν αυξημένος κατά 22,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας στα 754 εκατ. δολάρια.

Ανοδική τάση καταγράφει καιο τουρισμός μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον κ. Cetinelli, πέρυσι περίπου 585.000 Ελληνες τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία (η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ των χωρών οι οποίοι αποστέλλουν στην Τουρκία τους περισσότερους τουρίστες).

Ο ίδιος υπογράμμισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό εκ μέρους ελληνικών τραπεζών για την τουρκική αγορά, με κορυφαίο γεγονός αυτό της συμφωνίας εξαγοράς της FinansBank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Εξάλλου, ένα βήμα πριν τη λειτουργία της βρίσκεται και η Aegean Business Bank που αποτελεί πρωτοβουλία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης. Όπως είπε το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ζ. Απικιάν, πρόκειται για ένα πολυμετοχικό σχήμα επενδυτών - επιχειρηματιών από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η τράπεζα, με μετοχικό κεφάλαιο 100 εκατ. ευρώ, αρχικά θα διαθέτει δίκτυο 26 καταστημάτων (13 σε κάθε χώρα), από τα οποία τα πρώτα θα δημιουργηθούν σε Αθήνα και Ρόδο (Ελλάδα) και Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη (Τουρκία).

Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις, αναφέρθηκε ότι εκτός από τις υπάρχουσες αεροπορικές πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών και του τουρκικού αερομεταφορέα, Τourk Ηava Υollari, θα υπάρξουν και νέες απευθείας πτήσεις από τη Σμύρνη προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και αντίστροφα από την νεοϊδρυθείσα τουρκική αεροπορική εταιρία Izmir Hava Yollari.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ