Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2006 08:26

Ιαπωνία: Αρχίζουν φέτος οι προμήθειες πετρελαίου από το «Σαχαλίνη-1»

ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ποσότητες πετρελαίου θα αρχίσει να παραλαμβάνει φέτος η Ιαπωνία από το έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Σαχαλίνη-1, ύψους 13 δισ. δολ. στη Ρωσία, κάτι που θα βοηθήσει τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, να περιορίσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

Το venture, με επικεφαλής την Exxon Mobil Corp. θα αρχίσει τις φορτώσεις πετρελαίου στην Ιαπωνία μέσα στο επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με τον Shiro Matsumoto αναπληρωτή γενικό διευθυντή του σκέλους του έργου της Sakhalin Oil & Gas Development Co., της ιαπωνικής εταιρείας επενδύσεων με μερίδιο 30% στο venture, σε συνέντευξή του. Οι πρώτες φορτώσεις από την ηπειρωτική Ρωσία, θα αρχίσουν τον Οκτώβριο.

Το έργο, 10 φορές πιο κοντά στην Ιαπωνία από ότι στη Σαουδική Αραβία, θα επιτρέψει στο ασιατικό κράτος να περιορίσει τις ποσότητες πετρελαίου που αγοράζει από τη Μέση Ανατολή, όπου η διαφωνία με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, απειλεί τις προμήθειες του μαύρου χρυσού. Το έργο Σαχαλίνη-1 θα καλύψει περίπου το 6% των ημερήσιων αναγκών της Ιαπωνίας.

Το έργο στη Σαχαλίνη που διαχειρίζονται κυρίως η Exxon Mobil και η Royal Dutch Shell Plc, έχει συνδυασμένα αποθέματα πλέον των 3,3 εκατ. βαρελιών. Νέες προμήθειες πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, ενδέχεται να δημιουργήσει ρωσικό δείκτη πετρελαίου στην περιφέρεια, μαζί με το Ντουμπάϊ και το Ομάν. Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, κατευθύνει τα μέγιστα των εξαγωγών πετρελαίου της στην Ευρώπη.

Φέτος, η Σαχαλίνη-1 θα αυξήσει την παραγωγή πέντε φορές, στα 250.000 βαρέλια ημερησίως. Τρεις είναι οι offshore πετρελαιοπηγές τους, που έχουν καλυμμένα αποθέματα ύψους 2,3 δισ. βαρελιών. Το έργο χρειάστηκε 10 χρόνια για να κατασκευαστεί.

Η Μέση Ανατολή, αποτελεί περίπου το 90% των εισαγωγών πετρελαίου της Ιαπωνίας σήμερα, 68% υψηλότερες από το 1987.

Και οι πέντε μεγάλοι προμηθευτές πετρελαίου της Ιαπωνίας, προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, με κυριότερη τη Σαουδική Αραβία. Η Ιαπωνία, μειώνει τις προμήθειες πετρελαίου από το Ιράν, την τρίτη σε μέγεθος προμηθεύτρια χώρα, καθώς ανησυχεί, ότι το πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμά της, θέτει σε κίνδυνο τις προμήθειες πετρελαίου.

Η Ιαπωνία, τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, προμηθεύτηκε 4,29 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.

Στο έργο Σαχαλίνη-1, συμμετέχει η Exxon Neftegas Ltd., η ιαπωνική Sakhalin Oil & Gas Development, δύο θυγατρικές της OAO Rosneft και η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ινδίας, ΟNGC Videsh Ltd.