Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2006 15:53

Mέτρα για τους 50χρονους απολυμένους

Το Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσιάζει στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης. Το Ταμείο θα πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε περιοχές που μαστίζονται από υψηλή ανεργία, όπως η Νάουσα, σε κλάδους που καταγράφεται κύμα απολύσεων, και αφού θα έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας.

Το ταμείο θα χορηγεί στους ανέργους με ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών ενίσχυση μέχρι και το 80% του τελευταίου μισθού τους. Θα προβλέπεται πλαφόν αλλά και διαδικασία διακοπής ή τροποποίησης του προγράμματος αν ο άνεργος βρει κανονική ή μερική απασχόληση.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία χορηγείται ειδική εισοδηματική ενίσχυση για τους ανέργους στην Κλωστοϋφαντουργία της Νάουσας, μέτρο που επεκτείνεται σε όλους τους νομούς της χώρας όπου το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, για το 2005, είναι μεγαλύτερο του 20% του εργατικού δυναμικού. Ουσιαστικά δηλαδή η ρύθμιση αφορά -πέραν της Ημαθίας- και τους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς.

Η οικονομική ενίσχυση θα διακόπτεται σε περίπτωση που ο άνεργος θα βρει δουλειά. Οι άνεργοι που θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης, θα καταβάλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου να συμπληρώσουν τα χρόνια που χρειάζονται για να βγουν κανονικά στη σύνταξη.

Στην εισήγησή του στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε:

«Το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα είναι ένα νέος θεσμός που θα μπορεί να ενισχύει αποφασιστικά τις δράσεις στήριξης των ανέργων στη χώρα μας. Οι δράσεις του Ταμείου θα στοχεύουν, μεταξύ των άλλων, στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση των πληττόμενων ανέργων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος απασχοληθεί σε οποιαδήποτε θέση εργασίας, το πρόγραμμα θα διακόπτεται ή θα προσαρμόζεται. Εξετάζεται επίσης η πρόταση για μια ιδιαίτερη επιπλέον επιδότηση σε άτομα τα οποία θα δεχθούν να συμμετάσχουν σε θέσεις απασχόλησης που προσφέρουν κοινωνικό έργο.

Το Ταμείο θα αποτελεί ΝΠΙΔ και θα εποπτεύεται από διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα υπάρχει τριμερής εκπροσώπηση (κυβέρνηση - εργοδότες - εργαζόμενοι).

Το Ειδικό Ταμείο μπορεί να χρηματοδοτείται:

- από κονδύλια που μπορούν να εκταμιεύονται μέσω κοινοτικών προγραμμάτων ή μέσω του υπό σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου για την παγκοσμιοποίηση,

- από μερική αναδιάταξη των κοινωνικών πόρων, και

- από τον τακτικό προϋπολογισμό».