Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2006 18:53

Πιλάβιος: Καμία παράβαση του νόμου περί προνομιακής πληροφόρησης από την ΕΤΕ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά αν κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση, για το διάστημα από τις αρχές Μαρτίου έως και τις 4 Απριλίου, οπότε και ανακοινώθηκε η εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος, κατά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Νωρίτερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν χαρακτηρίσει ύποπτο το χρονικό αυτό διάστημα, ενώ έκριναν ως μη πειστικές τις απαντήσεις του κ. Πιλάβιου. Η Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν λέει την αλήθεια, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε λόγο «για σκαστή περίπτωση προνομιακής πληροφόρησης».

Ο βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Καλιώρας ζήτησε από τον κ. Πιλάβιο να τους ενημερώσει αν η Εθνική Τράπεζα παραπλάνησε τους επενδυτές και αν είχε την υποχρέωση να ανακοινώσει, ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση της αγοράς, τους πιθανολογούμενους κινδύνους.

Απαντώντας ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Εθνική Τράπεζα, όπως και κάθε άλλη εταιρεία που έχει εισηγμένες μετοχές, οφείλει να γνωστοποιεί όλες τις πληροφορίες που την αφορούν άμεσα. Πρέπει όμως εδώ να διευκρινιστεί αν οι πιθανολογούμενοι κίνδυνοι συνιστούν προνομιακή πληροφόρηση. Ενας ενδεχόμενος επενδυτικός κίνδυνος δεν είναι προνομιακή πληροφορία που πρέπει άμεσα να ανακοινωθεί. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας δεν έχουμε θέμα παράβασης του νόμου περί προνομιακής πληροφορίας. Η κάθε εκδότρια εταιρεία οφείλει να λέει όλες τις πιθανές επιπτώσεις, για να ξέρει ο επενδυτής, πριν βγάλει λεφτά από την τσέπη του, αν θα επενδύσει ή όχι. Δεν προβλέπεται όμως ότι όλοι αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να ανακοινώνονται νωρίτερα. Εκτός και αν οι πληροφορίες είναι προνομιακές. Οι επενδυτικοί κίνδυνοι δεν απαιτούν προνομιακή πληροφόρηση», επέμεινε ο κ Πιλάβιος.

Τόσο η κ Παπανδρέου, όσο και ο κ Φλωρίδης, αλλά και ο Χρήστος Βερελής, επέμειναν ότι υπήρξε ασύμμετρη πληροφόρηση από την Εθνική Τράπεζα σε βάρος των ελλήνων επενδυτών. «Η ΕΤΕ, στις 3 Απριλίου, εξέδωσε δελτίο Τύπου με λεπτομερή περιγραφή για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας, τις εκτιμήσεις της και χρονοδιάγραμμα του επιχειρησιακού της σχεδίου. Εντοπίσαμε όμως κείμενο, στην αγγλική γλώσσα, που χρησιμοποίησε η Εθνική Τράπεζα προς τους ξένους επενδυτές, με το οποίο έδινε επιπρόσθετα στοιχεία, που δεν αναφέρονταν στο δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη μέρα. Προκύπτει, λοιπόν, ότι η πληροφόρηση προς τους ξένους επενδυτές ήταν αναλυτικότερη», επέμεινε η κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Πιλάβιος απάντησε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει αν η Εθνική Τράπεζα έχει παραβεί το νόμο και, αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα επιβληθούν κυρώσεις. «Οι εταιρείες είναι ελεύθερες να ενημερώνουν τους μετόχους τους όπως νομίζουν, χωρίς να παραβαίνουν όμως τον νόμο περί προνομιακής πληροφόρησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ