Νέα άνοδο, για δεύτερο συνεχή μήνα, σημείωσε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο. Αύξηση καταγράφηκε και στην Ελλάδα, η οποία είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Νέα άνοδο, για δεύτερο συνεχή μήνα, σημείωσε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο. Αύξηση καταγράφηκε και στην Ελλάδα, η οποία είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2% από 1,9% τον Μάιο και 1,3% τον Απρίλιο. Στο σύνολο της Ε.Ε. ο μέσος πληθωρισμός ήταν επίσης 2%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1% από 0,8% τον Μάιο, ενώ είναι η πρώτη φορά μέσα στο 2018 που φτάνει τη μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς μέχρι τώρα κινείτο κάτω από αυτό το όριο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο καμία χώρα της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. δεν είχε πληθωρισμό χαμηλότερο του 0,7%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Φινλανδία και τις χειρότερες η Εσθονία, η Σλοβακία και η Λετονία.
Οι ετήσιες μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό ήταν σε ετήσια βάση (Ιούνιος 2018/Ιούνιος 2017) οι εξής: συνολική ενέργεια 8%, επεξεργασμένα τρόφιμα, οινοπνευματώδη ποτά, προϊόντα καπνού 2,6%, υπηρεσίες 1,3%, βιομηχανικά προϊόντα εκτός τομέα ενέργειας 0,4%.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πλησίασε τον Μάιο το θεωρητικό ανώτατο όριο της ΕΚΤ που είναι 2%, ωστόσο η αύξηση αυτή αποδίδεται στις διακυμάνσεις των ενεργειακών τιμών.
Στις καλοκαιρινές οικονομικές προβλέψεις, που παρουσίασε η Κομισιόν στις 12 Ιουλίου, αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου από την άνοιξη ο πληθωρισμός φέτος προβλέπεται πλέον να φθάσει κατά μέσο όρο στο 1,9% στην Ε.Ε. και στο 1,7% στη ζώνη του ευρώ. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε αύξηση 0,2 εκατοστιαίας μονάδας σε αμφότερες τις περιοχές από τις προηγούμενες προβλέψεις στις αρχές Μαΐου. Οι προβλέψεις για το 2019 αυξήθηκαν στο 1,7%, δηλαδή κατά 0,1 εκατοστιαία μονάδα για τη ζώνη του ευρώ, αλλά παραμένουν αμετάβλητες στο 1,8% για την Ε.Ε. Αναφορικά με την Ελλάδα, στις καλοκαιρινές προβλέψεις η Επιτροπή μιλούσε για πληθωρισμό το 2018 της τάξης του 0,7%, ενώ το 2019 θα αυξηθεί στο 1,3%. Τον Μάιο η Κομισιόν προέβλεπε 0,5% και 1,2% αντίστοιχα.