Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2006 12:57

Θεσσαλονίκη - Πρόγραμμα για την κάλυψη 2.000 θέσεων εργασίας από ανέργους

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος για την κάλυψη 2.000 θέσεων εργασίας, από ανέργους και κατά προτεραιότητα απολυμένους των μεγάλων εργοστασίωντης Θεσσαλονίκης, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του γ.γ. του υπουργείου Απασχόλησης, Δημητρη Κοντού, και τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ, Γεώργιο Βερναρδάκη, με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Νίκο Γιαννόπουλο στα γραφεία του ΟΑΕΔ, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε ο κ. Κοντός, το εν λόγω πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη, ενώ μέσα στην εβδομάδα υπογράφεται η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος για ακόμη 200 νέες θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ, με στόχο -όπως είπε ο γ.γ.- μέσα στον Ιούλιο να αρχίσουν να απορροφώνται άνεργοι και κατά προτεραιότητα απολυμένοι από την κλωστοϋφαντουργία και από εργοστάσια κλάδων που βρίσκονται σε ύφεση.

Ο κ. Κοντός υπογράμμισε πως ήδη έχουν προσληφθεί περισσότεροι εργασιακοί σύμβουλοι ώστε να γίνουν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι οι ρυθμοί και να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σε μικρότερο χρόνο οι δικαιούχοι.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν στην ανάγκη να ενταθούν οι ρυθμοί, παραδέχτηκαν ωστόσο ότι οι μικρές καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αποφασίστηκε πριν πέντε μήνες, οφείλονται στην απροθυμία τόσο των δικαιούχων, όσο και των επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 500 θέσεις νέων ελευθέρων επαγγελματιών, μόνο τέσσερις από τους απολυμένους που εμφανίζονται στις καταστάσεις του Εργατικού Κέντρου, ανταποκρίθηκαν, ενώ για τις 1.500 θέσεις της επιδοτούμενης απασχόλησης μέχρις στιγμής, δεν εμφανίζονται ενδιαφερόμενοι. Ταυτόχρονα έχει καταγραφεί αμελητέα προσφορά εργασίας και από τις επιχειρήσεις.

«Το πρόγραμμα αφορά 2.000 ανθρώπους με κόστος 26 εκατομμύρια ευρώ και θα δούμε μήπως χρειάζεται να προχωρήσουμε πρώτα στην κατάρτιση και μετά στην απασχόληση. Σε κάθε περίπτωση και οι 2.000 θέσεις θα διατεθούν, δεν πρόκειται να χαθούν. Ο ΟΑΕΔ θα φροντίσει να τις καλύψει αν χρειαστεί με άλλους ανέργους. Μέσα στη διετία βρέθηκαν 117.000 θέσεις απασχόλησης αε όλη την Ελλάδα και αυτό σημαίνει ότι οι 2.000 είναι μικρό νούμερο και θα είναι εύκολο να καλυφθεί», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ κ. Βερναρδάκης.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ