Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2006 18:27

Ευοίωνες προοπτικές για την αγορά ροδακίνων

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για την αγορά ροδακίνων, καθώς δεν υπάρχουν αποθέματα και η παραγωγή προβλέπεται φέτος να είναι μειωμένη τόσο στη χώρα μας όσο και στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αυτά τονίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντού, όπου διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι οι τιμές να διαμορφωθούν σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σε άλλη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή σιτηρών στη χώρα μας θα κυμανθεί περίπου στα περυσινά επίπεδα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία εκτιμήθηκε ότι ανάλογη θα είναι η κατάσταση και στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Οι τιμές που θα διαμορφωθούν θα είναι σε συνάρτηση με την ποιοτική κατάταξη του προϊόντος, η οποία διαφέρει στις διάφορες περιοχές της χώρας, λόγω του γεγονότος ότι επικράτησαν διαφορετικές καιρικές συνθήκες ανά περιοχή.

Για την οριστική διαμόρφωση τιμών σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η εξέλιξη της παραγωγής και των τιμών σε άλλες χώρες της Ε.Ε., καθώς επίσης και σε τρίτες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε το γεγονός ότι αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς στη χώρα ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας στον τομέα των σιτηρών και ότι είναι επιβεβλημένο η παραγωγή σιτηρών άμεσα να ενταχθεί σε συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης.