Μήνυμα ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία συνεχίζονται, με βασικό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα «Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία: Τριμερής Συνάντηση Κορυφής για την Επιχειρηματικότητα και τις Επενδύσεις».
Σχεδιάζουμε μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν πτυχία για δουλειά, που εξοπλίζουν τα νιάτα της χώρας μας με περισσότερες δυνατότητες επιτυχίας και προόδου στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Είναι αλλαγές που εγγυώνται περισσότερες ευκαιρίες σε όλες τις νέες και όλους τους νέους, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι με αυτούς τους στόχους η κυβέρνηση προωθεί ανοιχτό διάλογο με όλους για να συνθέσει τη μέγιστη κοινή συνισταμένη.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησής του και σημείωσε ότι πέτυχε ήδη με ήπιο τρόπο σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και εξασφάλισε μέσα στο 2006 την υποχώρησή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Επίσης, πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης υπερδιπλάσιους του μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης, πέτυχε να αναστρέψει τις πτωτικές τάσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει ενεργά την ένταξη των δύο αυτών χωρών στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρόσθεσε δε ότι ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτονικών χωρών και εκφράζει την ευχή να προχωρήσουν στις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις, τις κεντρικές πολιτικές επιλογές που απαιτούνται για την πλήρη ανταπόκρισή τους στους κανόνες και στα προαπαιτούμενα, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσβλέπει στην πιό στενή και αποδοτική συνεργασία με όλους τους γείτονές της. Το ενδιαφέρον και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών στις χώρες και τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης αποδεικνύεται με την παρουσία 3.500 επιχειρήσεων στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ανέφερε επίσης ότι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν επενδύσει σχεδόν 12 δισ. ευρώ στις γειτονικές χώρες, ενώ έχουν τη δεύτερη θέση επενδυτών στη Βουλγαρία και την τρίτη στη Ρουμανία.
«Οι ελληνικές τράπεζες εξοικειώθηκαν, από νωρίς, με τις ιδιαιτερότητες των τοπικών αγορών και συμμετέχουν σε ποσοστό που ξεπερνά το 20%, στο τραπεζικό σύστημα της ευρύτερης περιοχής. Οι εμπορικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι ελληνικές εξαγωγές στα Βαλκάνια αυξάνονται, κατά την τελευταία διετία, με ρυθμούς γύρω στο 10% το χρόνο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, μεταξύ των χωρών της περιοχής, αναπτύσσεται ισχυρό τουριστικό ρεύμα».
Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο κ. Καραμανλής στη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας και στη συνεργασία Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.