Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2006 12:16

Goldman: Προς αγορά μεριδίου στο Χρηματιστήριο της Ινδίας

ΣΧΕΔΙΑ, για την απόκτηση μεριδίου στη National Commodity & Derivatives Exchange Ltd. της Ινδίας, κάνει η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία στον κόσμο, Goldman Sachs Group Inc., προκειμένου να κερδίσει από τις διαπραγματεύσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Η Goldman θα αγοράσει μερίδιο από την ICICI Bank Ltd., τη δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ινδίας, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα αλλά προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, πριν από την επίσημη ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το Bloomberg News. O Eντουαρντ Ναϊλορ, εκπρόσωπος της Goldman στο Χονγκ Κονγκ και ο Βισάκα Μιούλι, οικονομικός διευθυντής της ICICI Bank, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ινδίας, ανήλθαν τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου σε 460 δισ. δολ., σημειώνοντας τετραπλάσια άνοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αύξησε τα εισοδήματα και ώθησε ανοδικά τις επενδύσεις σε εμπορεύματα. Η εξέλιξη αυτή, ώθησε την Fidelity International Ltd., σκέλους του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο, να καταβάλει τον Φεβρουάριο 49 εκατ. δολ. για το 9% της Multi Commodity Exchange of India Ltd., του τρίτου μεγαλύτερου χρηματιστηρίου χρυσού στον κόσμο.

Η Goldman ενδέχεται να αποκτήσει το 10% του National Commodity Exchange, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στις εφημερίδες της Ινδίας, Economic Times και Financial Express, τα οποία επικαλέστηκαν ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η επένδυση αυτή, ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη της Goldman στην Ινδία, από τότε που εταιρεία έθεσε τέλος στο venture 10 ετών με την Kotak Mahindra Bank Ltd., μία ινδική δανείστρια τον Μάρτιο.

Η Ινδία, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χρυσού στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός ζάχαρης και ρυζιού στον κόσμο, διαπραγματεύεται συμβόλαια πλέον των 80 εμπορευμάτων σε 500 σημεία.