Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2006 13:00

Καστοριά: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Υψηλά ποσοστά ανεργίας γνωρίζει η περιοχή της Καστοριάς μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος της γουνοποιίας στα τέλη της δεκαετίας του 80. Η ανεργία στο νομό πλησιάζει το 30% και οι άνεργοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες, ίσως ακόμη και πέντε. Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καστοριάς, κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, με αφορμή την παρουσίαση προγράμματος για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο μέτρο τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, έχει προϋπολογισμό 857.000 ευρώ και προβλέπει δράσεις συμβουλευτικής σε 91 ανέργους ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν είτε σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, είτε σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, είτε στην κατάρτιση, είτε στην επιδότηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών.

Ανάλογο πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Χατζησυμεωνίδης, εφαρμόζει και η νομαρχία Καστοριάς για διακόσιους ακόμη ανέργους ενώ παράλληλα εξετάζονται και άλλες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Θεωρούμε ότι θα προκύψουν θέσεις εργασίας μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και προβλέπει επενδύσεις στην περιοχή μας. Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμούμε ότι θα συμβάλλει και η δημιουργία βιομηχανικής περιοχής στην Καστοριά», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Παράλληλα τόνισε ότι διέξοδος στους ανέργους δίνεται και μέσω της αύξησης των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και της ανάδειξης του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της περιοχής. «Η Καστοριά ανεβαίνει τουριστικά και σε αυτό συμβάλλουν η Εγνατία Οδός, ο κάθετος άξονας που τη συνδέει με την Αλβανία και το νέο αεροδρόμιο», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν ακόμη εναλλακτικές λύσεις στον αγροτουρισμό, τον θρησκευτικό και συνεδριακό τουρισμό, τις αθλητικές δραστηριότητες στο βουνό, την αναδιάρθρωση των παραδοσιακών καλλιεργειών του μήλου και του φασολιού, ενώ η γούνα εξακολουθεί να υφίσταται ως βασική δραστηριότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησυμεωνίδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ