«Ιδιαίτερη προσοχή» στο χειρισμό των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά συνιστά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο μηνιαίο δελτίο του για την οικονομική δραστηριότητα, τονίζοντας ότι «οι αγορές ζητούν μεγαλύτερη αξιοπιστία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής».
«Ιδιαίτερη προσοχή» στο χειρισμό των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά συνιστά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο μηνιαίο δελτίο του για την οικονομική δραστηριότητα, τονίζοντας ότι «οι αγορές ζητούν μεγαλύτερη αξιοπιστία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής».
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, τα στοιχεία της πορείας της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τους τελευταίους «δείχνουν κόπωση», ενώ «και η πορεία των αγορών, είτε γίνεται αναφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην αγορά κρατικών ομολόγων, είτε στις πενιχρές αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, είναι αναντίστοιχη της ολοκλήρωσης του 3ου προγράμματος, και της εκ τούτου, δυνητικής πρόσβασης του δημοσίου, των επιχειρήσεων και των τραπεζών σε δανεισμό από το εξωτερικό, με καλύτερους όρους για τη χώρα μας».
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Σύνδεσμος στο δελτίο του, «οι αγορές αξιολογούν αρνητικά τις δηλώσεις Κερέ (ΕΚΤ) ότι, στο πλαίσιο της ενισχυμένης και μόνο εποπτείας, δεν πρόκειται να επιτραπεί η διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, και, κατ’ επέκταση, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται, οι αγορές «δεν αξιολογούν θετικά την απόφαση του Eurogroup για την αναβολή μέχρι τις αρχές Αυγούστου 2018 της εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ, έως ότου η Ελλάδα παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ για να αναπληρωθεί απώλεια εσόδων από τη μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μέχρι τέλους του 2018 το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται από προσφυγικές ροές, κατά παρέκκλιση των συμφωνηθέντων».
«Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν στο ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά» σημειώνει ο ΣΕΒ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «και σε συνδυασμό με την επερχόμενη πολιτική πόλωση και τις πιθανές ασυνέχειες στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, οι προοπτικές για μια αναπτυξιακή πορεία διαρκείας θα αποδειχθούν μάλλον περιορισμένες».
«Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, καθώς μετά τη συμφωνία για την 4η και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, η αγορά δείχνει να κρατά στάση αναμονής, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να υποχωρεί ελαφρά τον Ιούνιο του 2018» παρατηρεί ο ΣΕΒ, προσθέτοντας πως «την ίδια ώρα, ο προβληματισμός των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας μεγαλώνει, κρατώντας τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε σχετικά χαμηλά επίπεδα».
Θετικές, ωστόσο, όπως σημειώνει, «εξακολουθούν να είναι οι προσδοκίες στη μεταποίηση αναφορικά με την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες -ιδίως από το εξωτερικό- και την απασχόληση, όπως επίσης και στις υπηρεσίες, την ώρα, όμως, που ο ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων επιβραδύνεται.
Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι «πέρα από την ελαφρά υποχώρηση του οικονομικού κλίματος, οι επιδόσεις της οικονομίας παραμένουν γενικά θετικές» για να επισημάνει ωστόσο ότι «η εικόνα ανάκαμψης που συνθέτουν τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, δεν παρουσιάζει τον απαιτούμενο δυναμισμό για την είσοδο της οικονομίας σε μία σταθερή τροχιά αύξησης των εισοδημάτων και της απασχόλησης, μετά από μια 10ετία σημαντικών απωλειών στο ΑΕΠ».
Εκφράζει ακόμη την εκτίμηση ότι η ανακοπή της βελτίωσης του κλίματος στη βιομηχανία σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω των τάσεων προστατευτισμού που αναπτύσσονται, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την μεταποιητική παραγωγή και τις εξαγωγές το επόμενο διάστημα.
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει την ανάγκη διασφάλισης ενός σταθερού φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος «χωρίς οπισθοδρόμηση στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» τονίζοντας ότι «η συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 από μόνη της δεν αρκεί για την στροφή της οικονομίας προς δυναμική ανάπτυξη». Αυτό, όπως αναφέρει, «είναι δική μας ευθύνη ως κοινωνία, με την πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και τους εργαζόμενους, στο μέτρο που τους αναλογεί, να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση».