Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2006 13:37

Gazprom-Eni: «Στρατηγική συμφωνία νέας ποιότητας»

«Στρατηγική συμφωνία νέας ποιότητας», χαρακτήρισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο ντ' Αλέμα, τη συμφωνία την οποία διαπραγματεύεται η Gazprom με την Eni και η οποία στοχεύει στην είσοδο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού στην ιταλική αγορά διανομής φυσικού αερίου και στη συμμετοχή της ιταλικής εταιρείας στην έρευνα υδρογονανθράκων στη Ρωσία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο ντ' Αλέμα και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Ρώμη "αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να ανοίξει την αγορά της στη Gazprom" ώστε η τελευταία "να μπορεί να πωλεί απευθείας φυσικό αέριο εκεί, χωρίς την παρεμβολή ενδιάμεσων".

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι ο ιταλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni "επιθυμεί να εξασφαλίσει τη δυνατότητα συμμετοχής στην έρευνα πρώτων υλών στη Ρωσία και όχι μόνον να τις αγοράζει".

Κατά την συνάντησή του, στις 20 Ιουνίου, στη Μόσχα, με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο πρόεδρος της Eni Πάολο Σκαρόνι είχε δηλώσει ότι εξετάζει με το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό "τρία ή τέσσερα από κοινού εγχειρήματα" στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Δημοσίευμα στη γερμανική ημερησία Hadelsblatt το Μάιο, υποστήριξε ότι η Eni, η οποία προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο από την Gazprom, ενδέχεται να εξασφαλίσει συμμετοχή στο γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου Γιούζνο-Ρούσκογιε, εκτοπίζοντας σε αυτή την περίπτωση τη μεγαλύτερη γερμανική ενεργειακή εταιρία E.ON η οποία διεξάγει εδώ και μήνες σχετικές συνομιλίες με τη Gazprom.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ