Η παράταση της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να τελειώσει στο τέλος του έτους, επισήμανε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Όσον αφορά τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, είπε μεν ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί, ωστόσο αναγνώρισε ότι «πάντα υπάρχει ευελιξία».
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Η παράταση της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να τελειώσει στο τέλος του έτους, επισήμανε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Όσον αφορά τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, είπε μεν ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί, ωστόσο αναγνώρισε ότι «πάντα υπάρχει ευελιξία».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τα αρμόδια όργανα του Εurogroup για την παράταση της εφαρμογής του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ενώ όφειλε να το κάνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνεννόηση έγινε σε υψηλότερο επίπεδο. Πρόσθεσε ότι η παράταση του μέτρου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αξιοπιστία της χώρας, ωστόσο είπε ότι θα πρέπει να καταργηθεί στο τέλος του 2018.
Η κανονική διαδικασία που έπρεπε να είχε ακολουθηθεί είναι να ξεκινούσε το ελληνικό αίτημα από χαμηλά, δηλαδή τους θεσμούς, και στη συνέχεια να έφτανε στο Εurogroup, ώστε να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα. Η ενσωμάτωση τελικά έγινε, αλλά με τον παραπάνω ανορθόδοξο τρόπο.
Αντίθετα, η απάντησή του στο θέμα της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου δείχνει ότι το θέμα υφίσταται και θα συνεχίσει να απασχολεί τους δανειστές τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης των συντάξεων σε συνδυασμό με το παράθυρο που είχε αφήσει ανοικτό στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας περί «ευελιξίας», ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε ότι το μέτρο έχει αποφασιστεί και είναι μέρος των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «πάντα υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία, ωστόσο θα ήταν καλό για την κυβέρνηση να μη συζητά αλλαγές. Βεβαίως», συμπλήρωσε, «μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση θα είναι ελεύθερη να επιλέξει πολιτική, αλλά θα πρέπει να φερθεί έξυπνα, όπως όλες οι χώρες, και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».
Αναφορικά με την αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup, την τελευταία πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, θα συζητηθούν οι αλλαγές στην Ευρωζώνη, οι καλοκαιρινές προβλέψεις για την οικονομία, η δημοσιονομική κατάσταση στα κράτη-μέλη και η πορεία των οικονομιών της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, στο πλαίσιο των επιτηρήσεων μετά την έξοδο από τα προγράμματα.
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης δεν θα υπάρχει η Ελλάδα, γιατί, όπως εξήγησε, όλα τα ζητήματα σχετικά με τη χώρα μας καλύφθηκαν με τη συνολική απόφαση της 21ης Ιουνίου και δεν χρειάζονται περαιτέρω αποφάσεις του Εurogroup.
Η τελευταία δόση
Προανήγγειλε, όμως, ότι την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) θα αποφασίσουν την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ. Την προηγούμενη μέρα το ΕWG θα εγκρίνει το συμπληρωμένο μνημόνιο συνεργασίας, όπως προέκυψε από την τέταρτη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την απόφαση του Εurogroup της 21ης Ιουνίου, από τα 15 δισ. ευρώ της δόσης, τα 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν και αυτά σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης. Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται έπειτα από συμφωνία με τους θεσμούς.
Έλεγχοι από απόσταση
Η Κομισιόν από την πλευρά της πρόκειται να εγκρίνει σήμερα τον εκτελεστικό κανονισμό για την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας, όπως προβλεπόταν στην απόφαση του Εurogroup.
Όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή θα εγκρίνει τα νομικά κείμενα που θα παρουσιαστούν από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τα οποία θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει σε έναν ομαλό κύκλο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εποπτεία θα γίνεται μέσω τριμηνιαίων εκθέσεων, ωστόσο τις περισσότερες φορές οι έλεγχοι θα γίνονται από απόσταση, δηλαδή δεν θα έρχονται Ελλάδα κάθε τρίμηνο οι επικεφαλής των θεσμών.
Η ενισχυμένη εποπτεία βασίζεται στη λεγόμενη δέσμη δύο μέτρων του 2013, που περιλαμβάνει δύο κανονισμούς. Ο πρώτος εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Ο δεύτερος κανονισμός καθορίζει σαφείς και απλοποιημένους κανόνες για ενισχυμένη εποπτεία για τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη δημοσιονομική τους σταθερότητα, τα κράτη-μέλη που λαμβάνουν οικονομική συνδρομή και εκείνα που εξέρχονται από ένα πρόγραμμα οικονομικής συνδρομής. Σε αυτόν τον κανονισμό εντάσσεται προφανώς η Ελλάδα.
Μείωση συντάξεων
Η μείωση των συντάξεων, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, είναι μέρος των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης. «Βεβαίως, πάντα υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία, ωστόσο θα ήταν καλό για την κυβέρνηση να μη συζητά αλλαγές» είπε.
Μειωμένος ΦΠΑ
Η παράταση εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ήταν μια απόφαση που δεν ελήφθη από τα αρμόδια όργανα του Εurogroup αλλά σε υψηλότερο επίπεδο και θα πρέπει να τελειώσει στο τέλος του έτους.
Καθαρός διάδρομος δεκαετίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα
Ο καθαρός διάδρομος εξόδου από τα μνημόνια, ο οποίος ανοίγεται μετά την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup, βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή Γιώργου Χουλιαράκη, στις συναντήσεις που είχαν χθες στη Ν. Υόρκη και σήμερα στη Βοστόνη με επιχειρηματικά σχήματα και επενδυτές. Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο ΕΝΑ Channel Καβάλας, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, και «οι αγορές θέλουν εκπαίδευση. Δεν είναι ότι καταλαβαίνουν όλα τα πράγματα, ασχολούνται με πάρα πολλές χώρες, ουσιαστικά όλες τις χώρες του κόσμου». Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα υπογράμμισε ότι ο διάδρομος που ανοίγεται στην ελληνική οικονομία δεν είναι μόνο για τους ξένους επενδυτές, είναι και για τους Έλληνες επενδυτές και επομένως είναι στα χέρια της χώρας να το εκμεταλλευτεί, γιατί πλέον υπάρχουν ευκαιρίες και αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε «με σοβαρότητα, με κοινωνική ευαισθησία, ώστε να μπορεί να πάει μπροστά η χώρα».
Παρ’ όλα αυτά, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την επόμενη έξοδο στις αγορές, ωστόσο υποστήριξε πως η συμφωνία για το ελληνικό χρέος έχει δώσει έναν ορίζοντα δεκαετίας σε ξένους και Έλληνες επενδυτές, επισημαίνοντας ότι «αν είναι τώρα να αγοράσει κάποιος ένα ομόλογο για δέκα χρόνια μπορεί να το αγοράσει γιατί ξέρουμε ότι έχουμε αυτόν τον διάδρομο. Αυτός ο διάδρομος δεν είναι μόνο για τους ξένους επενδυτές, είναι και για τους Έλληνες επενδυτές και επομένως είναι στα χέρια της χώρας να το εκμεταλλευτεί».
Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε επίσης ότι θα υπάρχει και φέτος υπερπλεόνασμα, μέρος του οποίου θα δοθεί ως μέρισμα στο τέλος του χρόνου, ενώ επανέλαβε ότι για τους φόρους έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός έως το τέλος του Ιουλίου μια μελέτη για το πού μπορούν να ξοδευτούν καλύτερα τα πρώτα 700 εκατ. ευρώ που θα μπουν στον προϋπολογισμό εκ των προτέρων για το 2019.
Αναφερόμενος δε στις επικείμενες φοροελαφρύνσεις που εξετάζει η κυβέρνηση, έδωσε μια κατεύθυνση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; Είναι να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με τις κοινωνικές εισφορές; Είναι να βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με τον φόρο εισοδήματος; Υπάρχουν επιλογές, υπέρ και κατά. Ποτέ δεν είναι μια επιλογή η βέλτιστη, πάντα θα μπορούσες να κάνεις και κάτι άλλο».
Πρόσθεσε εξάλλου ότι στόχος είναι σε τρία-τέσσερα χρόνια να μπορούν οι πολίτες να δουν τα θετικά αποτελέσματα στην πράξη, με τη μεγαλύτερη απασχόληση, τη μικρότερη φορολογία, τις περισσότερες επενδύσεις.