Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2006 08:54

Nissan: Προοπτική συνεργασίας με την GM, άνοδος των μετοχών

ΑΝΟΔΟ έως 1,4% σημείωσαν οι μετοχές της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, Nissan Motor Co., μετά την ανακοίνωση της εταιρείας την Παρασκευή ότι είναι ανοιχτή για τη δημιουργία συμμαχίας με την General Motors Corp.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο έως 18 γιέν, φθάνοντας στα 1.268 γιέν η μία και άλλαξαν χέρια στα 1.260 γιέν η μία στις 9:39 π.μ. στο Τόκυο. Οι μετοχές της Nissan έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 6,3%.

Η Nissan και η Renault SA και οι δύο με επικεφαλής τον Κάρλος Γκοσν, ενδέχεται να αγοράσουν έως το 20% της General Motors, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της GM, Κέρκ Κερκοριάν, πιέζει για μία συμμαχία μεταξύ των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών προκειμένου η GM να μειώσει το κόστος της και να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Η Renault, η οποία έχει στην κυριότητά της το 44% της Nissan θα συγκαλέσει αργότερα σήμερα σύσκεψη του διοικητικού της συμβουλίου για να συζητηθεί το εάν πρέπει να διευρυνθεί η συνεργασία, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, Τιερί Μπρετόν.

Οι μετοχές της GM σημείωσαν άνοδο 8,6% στις 30 Ιουνίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε οκτώ μήνες, καθώς εικάζετο ότι ο Κερκοριάν, 89 ετών, θα πιέσει έναν συνδυασμό ο οποίος θα επιταχύνει την ανάκαμψη της GM, μετά από ζημίες ύψους 10,6 δισ. δολ., που εμφάνισε πέρυσι. Ο Γκοσν, οδήγησε τις μετοχές της Nissan 67% υψηλότερα την τελευταία πενταετία και της Renault σε ποσοστό 63%, σε αντίθεση με τις μετοχές τα GM, που σημείωσαν απώλειες 53%.

Παλαιότερα ο Γκοσν της Nissan είχε πει ότι θέλει μερίδιο τουλάχιστον 40% σε οποιαδήποτε συμμαχία με άλλη αυτοκινητοβιομηχανία. Η Nissan δεν πήρε μερίδιο στην Suzuki Motor Co., τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία μικρών αυτοκινήτων της Ιαπωνίας, όταν οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να προμηθεύουν η μία την άλλη με μοντέλα και να αρχίσουν κοινή παραγωγή οχημάτων στην Ινδία.