Η επικοινωνία μας διακόπτεται από την άδεια του καλοκαιριού και θα ξεκινήσει πάλι τον καυτό Αύγουστο. Η ευχή μας είναι να γίνουν οι όγκοι τότε καλύτεροι από των τρεχόντων ημερών. Καθώς τώρα είναι πρακτικά αδύνατο να βοηθήσει η τεχνική ανάλυση στην πρόβλεψη και εν μέρει στην κατεύθυνση των τιμών.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Με τόσο χαμηλούς όγκους αξιόπιστη πρόβλεψη τάσης δεν υπάρχει.
Η επικοινωνία μας διακόπτεται από την άδεια του καλοκαιριού και θα ξεκινήσει πάλι τον καυτό Αύγουστο. Η ευχή μας είναι να γίνουν οι όγκοι τότε καλύτεροι από των τρεχόντων ημερών. Καθώς τώρα είναι πρακτικά αδύνατο να βοηθήσει η τεχνική ανάλυση στην πρόβλεψη και εν μέρει στην κατεύθυνση των τιμών. Η εκτίμησή μας είναι πως η εικόνα των συναλλαγών υπογραμμίζει την παντελή απουσία διάθεσης για αγορές και τη συσσώρευση φέρνει η επίσης μειωμένη διάθεση για ρευστοποιήσεις σε αυτά τα επίπεδα.
Η εκτίμησή μας είναι πως θα υπάρξει μια βουτιά από τα επίπεδα των 757 μονάδων που θα φέρει, για λίγο, τον ΓΔ κάτω από το χαμηλό του 2018, δηλαδή τις 735 μονάδες. Μετά όμως από αυτό το καθοδικό τίναγμα, που θα ορίσει το νέο χαμηλό έτους, θα υπάρξει διάθεση για αγορές και η προοπτική για προσέγγιση των 780 μονάδων. Αυτή τη βδομάδα τα ρεκόρ της αγοράς αφορούν σε ρεκόρ χαμηλού στον τζίρο. Η στήλη, από το άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων, το πρωί της Δευτέρας, διαπίστωσε, πως οι θεσμικοί αντιδρούσαν όπως συνήθως, στην πραγματοποίηση ενός αρνητικού γεγονότος. Μετά την επίσημη και πρώτη φορά τόσο σκληρή απόφαση της διοίκησης Τραμπ για δασμούς σε Κινεζικά προϊόντα, που την προεξόφλησαν σαν αρχή του εμπορικού πολέμου, οι επαγγελματίες προέβησαν συντονισμένα σε αγορές. Κλασική αντίδραση μετά τις ρευστοποιήσεις λόγω αρνητικών προσδοκιών, που κράτησαν τους δείκτες των ασιατικών αγορών χαμηλά.
Στην Αθήνα όμως ο τζίρος πέρασε τα 9 εκατ. ευρώ στις 15:15 και στον 25άρη χωρίς κέρδη ήταν 4 blue chip. Με δυο σε πτώση που έγιναν τρεις, όταν μπήκε στην ομάδα η ΕΤΕ στο -0,08%, μαζί με τις ΑΛΦΑ (-0,05%) και τον ΟΛΠ στο -0,60%. Για τις τράπεζες ο όγκος ήταν κάτω από τον μέσο την περασμένη βδομάδα την ίδια ώρα. Όσο για τον ΟΛΠ, το -0,60% είχε σημειωθεί με συνολικό όγκο 65 τεμαχίων και το κλείσιμο στο +0,48% ήρθε με όγκο 215. Όσο για τη διακύμανση του ΓΔ ήταν πάλι κοντά στις 5 μονάδες, με τον δείκτη στις 753,3 και ανώτερο μέρας τις 754,13. Τίποτε δεν είχε αλλάξει στα δεδομένα της αγοράς εκτός της παγκόσμιας αισιοδοξίας.
Όταν το ανώτερο μέρας και το κατώτερο ορίζονται στο πρώτο ημίωρο, από παλαιότερες συνεδριάσεις τον καιρό των πέτρινων χρόνων, γνωρίζουμε πως οι ισχυροί θεσμικοί έχουν πρόθεση για συσσώρευση. Αυτό μπορεί να αναιρέσει μόνο ένα κύμα εντολών που θα φέρει όγκους άνω του μέτριου. Ούτε τις 750 μονάδες δεν κατάφερε να υπερκεράσει ο μέσος όρος και δεν θέλουμε να γίνουμε «γκρινιάρηδες» αλλά χωρίς βοήθεια από τους κυβερνόντες, η αγορά απάνω της δεν θα πάρει μόνο με την ώθηση εκ των αναβαθμίσεων των οίκων αξιολόγησης. Οι ειδήσεις που πιθανά να ενεργοποιήσουν τους θεσμικούς είναι δύο:
Α) Μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου και του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, o πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι για να συνεχιστεί το Waiver μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου, θα πρέπει να υπάρξει η θετική αξιολόγηση από την πλευρά της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚT θα κάνει τη δική της αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και την αξιολόγηση της διαχείρισης των κινδύνων, μετά την έγκριση της τελευταίας απόφασης του Eurogroup από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και μετά τις απαραίτητες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Β) Την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα εξετάσει το δ.σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας την Παρασκευή, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ESM.
Πρόκειται για την πέμπτη και τελευταία δόση που χορηγείται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.
Η δόση προορίζεται για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και την ανάπτυξη ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας.
Σύμφωνα με τον ESM, η συνεδρίαση του δ.σ. για τη δόση θα ακολουθήσει την έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο του Μηχανισμού του συμπληρωματικού μνημονίου συνεργασίας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.
Καλό καλοκαίρι
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ισχυρά κέρδη παρουσίασαν στη σύνοδο της Δευτέρας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς το τραπεζικό ράλι «εξάλειψε» τις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,31% στις 24.776,59 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,88% στις 7.756,20 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,88% στις 2.784,17 μονάδες.
Ο τραπεζικός κλάδος είχε σήμερα την τιμητική του, εμφανίζοντας κέρδη της τάξης του 2,3% -η υψηλότερη ημερήσια άνοδος από τις 26 Μαρτίου του 2018. Οι μετοχές των Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs και JP Morgan Chase ηγήθηκαν του ράλι, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη. Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών, σύμφωνα με τους αναλυτές, οφείλεται στις προσδοκίες για την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Άλλωστε, Citigroup, JP Morgan και Wells Fargo αναμένεται να δημοσιεύσουν άμεσα τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.
«Η προσοχή των επενδυτών έφυγε από το παγκόσμιο εμπόριο και στράφηκε στο εσωτερικό» διαπίστωσε ο Αρτ Χόγκαν, αναλυτής της B. Riley FBR. «Αυτό είναι ένα καλό νέο» έσπευσε να προσθέσει. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον ενεργοποίησε την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 34 δισ. δολαρίων, με την Κίνα να ανταπαντά, με την ανακοίνωση μέτρων στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της Wall Street όλο το προηγούμενο διάστημα, οδηγώντας τους δείκτες σε πτωτική τροχιά.
Ωστόσο, εν όψει της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, η «ατζέντα» των αναλυτών αλλάζει προσανατολισμό και στρέφεται στις αμερικανικές εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση κερδών κατά 20% στο β’ τρίμηνο.
ΕΥΡΩΠΗ
Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την θέση του υπουργού Εξωτερικών έφερε βουτιά της στερλίνας και τα blue chip του χρηματιστηρίου του Λονδίνου εμφάνισαν ισχυρά κέρδη. Είχε προηγηθεί η παραίτηση Ντέιβιντ Ντέιβις, του υπουργού που ήταν αρμόδιος για το Brexit.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 384,59 μονάδες. Ο δείκτης FTSE κινήθηκε 0,9% υψηλότερα στις 7.687,99 μονάδες. Η βρετανική λίρα υποχώρησε 0,5% έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,38% στις 12.543,89 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 0,4% υψηλότερα στις 5.398,11 μονάδες. Στις αγορές της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,49% στις 22.033 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX διαμορφώθηκε 0,22% υψηλότερα στις 9.927 μονάδες.
ΧΑ
Το απολύτως αναγκαίο ενδιαφέρον για συμμετοχή έφερε ανοδική συσσώρευση
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, που είναι και η δεύτερη του τρίτου τριμήνου, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών νευρική πλάγια κίνηση και ανοδική τελική μεταβολή. Κινήθηκαν αμφότεροι ανοδικά και με θετικό πρόσημο μεταβολής κατά τη διάρκεια της συνόδου, ειδικά από τις 11:35 ως τις 15:16. Όταν οι τιμές τους σκαρφάλωναν πότε με μικρή και πότε με μεγάλη ανοδική κλίση. Έκτοτε ο ΓΔ πέρασε σε καθοδική πορεία μόνιμα που μετά τις 16:12 έγινε πλάγια.
Οι ελάχιστοι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε θετικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 749,00 με ανοδικό χάσμα 2,0 μονάδων. Τελικά φάνηκε πως ήταν και το ελάχιστο μέρας για τον μέσο όρο, ήτοι αρκετά ψηλότερα από τις 744,85 της προηγούμενη συνόδου. Ένα τίναγμα προς τα πάνω τον έφερε στις 10:44 ως τις 754,13 από 753,22 μονάδες που ήταν το μέγιστο μέρας. Από τότε αναπτύχθηκε με νευρικότητα πτωτική κίνηση που έφερε ενδοσυνεδριακό κατώτερο τις 749,8 στις 11:35. Η άνοδος που ξεκίνησε αμέσως μετά, όρισε μια ανοδική πορεία για ώρες, που είχε ως τελικό αποτέλεσμα, στις 15:16 να βρεθεί ο μέσος όρος στις 753,41 μονάδες. Οι εντολές πώλησης κυριάρχησαν μετά και στις 17:00 ο ΓΔ σταμάτησε στις 752,14 αλλά οι δημοπρασίες του κούρεψαν περίπου 2,4 μονάδες με ημερήσιο εύρος 5,13. Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον. Η δε εμφάνιση μικρών κερδών μετά τις δημοπρασίες ήταν σε αντίθεση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση έπεσε κατά 9 μονάδες βάσης, περνώντας πάλι κάτω από 3,9%.
Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία αγοραστών και πωλητών. Η ισχύς των τελευταίων μέτρησε από τις 10:45 ως τις 11:35 και από τις 15:30 ως τις 16:15. Το ελάχιστο στις 749,00 μονάδες, ήταν 14 μονάδες πάνω από το ελάχιστο τρέχοντος έτους, στις 735 μονάδες χονδρικά. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή, που μετατράπηκε σε πλάγιας κλίσης ανοδική με μέτρια κέρδη. Έξω, υπολογίσανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ, που είχαν ανοδική έναρξη και συνέχεια ανοδική σταθερά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 749,75 μονάδες που ήταν 0,75 πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 4,38 μονάδες κάτω από το ανώτερο.
Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο εύρος διακύμανσης (5,13 μονάδες) σε σχέση με τις 8,4 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 56,228 από 55,500 δις ευρώ. Πέντε blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ήταν οι ΑΛΦΑ -1,21%, ΕΥΔΑΠ -0,36%, ΕΥΡΩΒ -1,06%, ΕΧΑΕ -0,97% και ΦΡΛΚ -0,86% ενώ 19 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.
Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,68% από -1,13% από την προηγούμενη), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,21% από 0,00%, την ΕΤΕ στο +0,08% από -3,49%, ΕΥΡΩΒ -1,06% από -1,16% και την ΠΕΙΡ στο +0,44% από -0,36%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,04% από +1,32% την προηγούμενη σύνοδο.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (19 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 15) και την ΤΙΤΚ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 4,212 από 15,776 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ με 1,623 από 1,680 εκατ. τεμάχια, ΑΛΦΑ με 645.541 από 962.911 τεμάχια, ΠΕΙΡ με 318.541 από 747.698 τεμάχια, ΔΕΗ με 207.746 από 322.235 τεμάχια, ο ΟΤΕ στην όγδοη θέση με 114.872 από 212.098 τεμάχια, την προηγούμενη σύνοδο.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,36% και έφθασε στις 749,75 από 747,04 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1971,71 από 1964, 56 μονάδες με μεταβολή +0,37%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν υπολογίσιμα την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη προς τα κάτω, το κλείσιμο ήταν πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 15,198 από 23,189 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,964 από 0,760 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 11,112 από 19,556 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,361 από 2,594 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 64 από 48 των καθοδικών 48 από 48 και 26 από 17 ήταν σταθερές.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Ψήγματα αισιοδοξίας ενώ οι όγκοι των ΣΜΕ περιορίστηκαν σε εκατοντάδες
Στη πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μεικτή δυναμική στον 25άρη, αλλά κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1969,38 μονάδες, με ανοδικό χάσμα 4,8 μονάδων. Αποδείχθηκε ότι ήταν και ελάχιστο μέρας. Ακολούθησε μια γρήγορη εκτίναξη στο μέγιστο της μέρας στις 10:44, στις 1983,15 μονάδες. Από τις 11:40 ξεκίνησε άνοδος από τις 1970 μονάδες και το μέγιστο δεύτερου μέρους σημειώθηκε στις 15:04 και ήταν οι 1982,3 μονάδες. Με πιέσεις από τις 15:30, στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης οδηγήθηκε στις 1977,7. Στις δημοπρασίες άλλαξαν οι τιμές προς τα κάτω και το κλείσιμο έγινε στις 1971,74 με μεταβολή +0,37%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 2,846 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου, άλλαξαν χέρια 373 συμβόλαια με ανώτερο τις 1982,00, κατώτερο τις 1968,00 και τελευταίες πράξεις στις 1973,25 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 4 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με ανώτερο τις 1977,50 μονάδες και κατώτερο τις 1973,50 με τελευταίες πράξεις στις 1973,50 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις ήταν πρακτικά αμετάβλητες αφού για την κυρίαρχη σειρά, του Ιουλίου, ήταν 9843 από 9812 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς ανήλθαν σε 522 από 526 ΣΜΕ.
Δεν υπάρχει αλλαγή στον αριθμό των ανοικτών θέσεων εδώ και μέρες γεγονός που τονίζει τη στασιμότητα των τιμών που προβλέπουν οι traders για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ο 25άρης βρίσκεται κάτω από τις 2000 μονάδες και οι ΚΜΟ 200 ημερών κοινός και εκθετικός είναι αντίστοιχα στις 2049,4 και 2052,35 μονάδες. Άρα η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, όσο είναι η κλίση της καμπύλης των ΚΜΟ που είναι εξαιρετικά μικρή. Κατά την εκτίμησή μας θα αλλάξει τη διάθεση των συναλλασσόμενων στα παράγωγα μια υπέρβαση του 25άρη των ΚΜΟ30 ημερών που αμφότεροι έχουν τιμή λίγο πάνω από τις 2016 μονάδες.
Η Γ.Σ. της Eurobank την Τρίτη και η έκδοση 3μηνων εντόκων την Τετάρτη είναι δύο επερχόμενα γεγονότα μιας ακόμη φτωχής εβδομάδος, στο τέλος της οποίας προβλέπεται η διεξαγωγή Eurogroup. H τεχνική εικόνα της Αγοράς δεν αποκλείει τη δοκιμασία των ορίων στήριξης της περιοχής των 740 - 735 μονάδων, με τον πήχη των προσδοκιών για τον Γενικό Δείκτη, να τίθεται μάλλον χαμηλά. Ανέφερε χθες το πρωί η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Η BofA, μετά την επίσκεψή της στην Αθήνα και αφού είχε προηγηθεί η συμφωνία για το χρέος, καταγράφει αργή πρόοδο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ο βαθμός ολοκλήρωσης παραμένει χαμηλός. Οι Τράπεζες να επισημαίνουν ότι οι τιμές εκκίνησης παραμένουν πολύ υψηλές και δεν υπάρχει καλή καταγραφή των τίτλων ιδιοκτησίας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε μικρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά Στρατηγικών Κακοπληρωτών.
Ο τζίρος στην υποκείμενη αγορά στα 15,1 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. κατευθύνθηκαν σε πακέτα για ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΦΡΛΚ.
Από τις μετοχές του 25άρη, μόνιμα θετικό πρόσημο εμφάνιζαν οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ. Οι δημοπρασίες έστειλαν σε κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, τις ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΟΛΠ, ΒΙΟ και στο χαμηλό τις ΕΥΡΩΒ, ΦΡΛΚ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΚ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Νεκρή από τζίρο η Αγορά, με όγκους σε χαμηλά διετίας. Ουσιαστικά δεν 'είδε' καν το κλείσιμο της συμφωνίας, ενώ 'καίγεται' και κάθε θετική είδηση από τις αναβαθμίσεις. Η Αγορά απλά, κάνει προσπάθεια να συντηρήσει τα πρόσφατα χαμηλά της σε αντίθεση με το 10ετές που έχει ήδη βρεθεί στην ζώνη των 370 μονάδων. Σίγουρα η ιστορία του ΦΦΓΚΡΠ έχει επηρεάσει σημαντικά τις κινήσεις των Ξένων Θεσμικών, ενώ παράλληλα βλέπουν ότι η Οικονομία συνεχίζει να κωλυσιεργεί, χωρίς να γίνονται ουσιαστικές κινήσεις αν εξαιρέσουμε τις συμφωνίες.
Η ιστορία με την καθυστέρηση της μείωσης των συντάξεων προκαλεί ανησυχία στους Επενδυτές, μιας και βλέπουν ότι μπορούν να υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις και καθυστερήσεις από τους στόχους. Το πολιτικό παίγνιο απομακρύνει και τα σενάρια πρόωρων εκλογών και παράλληλα την πιθανή πιο γρήγορη ανάπτυξη.
Η έξοδος από το μνημόνιο και τυπικά τον Αύγουστο, όχι μόνο δεν αλλάζει προς το θετικό τα δεδομένα, αλλά φοβίζει παράλληλα και τους Επενδυτές, σε σχέση με τις όποιες πολιτικές κινήσεις που το μόνο που κερδίζουν είναι να καθυστερούν την ανάπτυξη.
Στο μόνο που δεν δίνουμε βάρος είναι το πώς θα έρθουν νέες επενδύσεις στην Χώρα, μιας και είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρουμε να βγούμε από το τέλμα και παράλληλα να πετύχουμε και τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει.
Δυστυχώς την καθυστέρηση την έχουμε μάθει καλά, χωρίς να υπολογίζουμε την ζημιά που κάνει στην Οικονομία.
Η Αγορά, καλώς ή κακώς προεξοφλεί καταστάσεις και αυτό που μας δείχνει τώρα είναι ότι βλέπει απραξία. Και στην απραξία αρκούν μικροί τζίροι για να πέσει η Αγορά. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται επαναφορά στην ζώνη των 800 αν θέλει να αποκτήσει και πάλι κάποιο θετικό momentum το Χ.Α. Τo μόνο σίγουρο ότι με αυτούς τους τζίρους δεν πάμε πουθενά, ενώ παράλληλα μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά για τρίτη συνεδρίαση σήμερα Τρίτη 10/7, καθώς οι ελπίδες για αισιόδοξα εταιρικά κέρδη ενίσχυσαν τις τιμές των μετοχών στη Wall Street, ενώ αρκετές παραιτήσεις πολιτικών στελεχών υψηλού προφίλ από τη βρετανική κυβέρνηση κράτησαν την στερλίνα στην άμυνα. Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας σκαρφάλωσε κατά +0,4% στις πρώτες συναλλαγές, προσθέτοντας στην κατά +1,3% αύξηση της Δευτέρας.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας στις 08:30 δική μας ώρα ανέβηκε στο +1,03% και η αγορά στη Νότια Κορέα στο +0,45%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S & P 500 ενισχύθηκαν κατά +0,11%.
Οι κινεζικές μετοχές ήταν λίγο αδύναμες με τα blue chip της Σαγκάης σε πτώση -0,35% μετά την αναρρίχηση +2,8% τη Δευτέρα, που ήταν το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα από τον Αύγουστο του 2016.
Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύεται κατά +0,32%, αλλά με τάση να εξατμιστούν τα κέρδη του. Ο βασικός δείκτης της Αυστραλίας είχε μια πτωτική μέρα, υποχωρώντας μόνο -0,17%. Ο KOSPI της Νότιας Κορέας και σήμερα βρίσκεται αρκετά προ του τέλους των συναλλαγών στο +0,52%. Ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης της αγοράς της Σενζιεν χάνει -0,16%. Οι μετοχές από περιοχές με συμμετοχή στην παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων όπως η Ταϊβάν ανέβηκαν +0,34%.