Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 16:44

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου

Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ποσού 625 εκατ. ευρώ και λήξης στις 12 Οκτωβρίου 2018, θα διεξαχθεί την Τετάρτη 11 Ιουλίου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ποσού 625 εκατ. ευρώ και λήξης στις 12 Οκτωβρίου 2018, θα διεξαχθεί την Τετάρτη 11 Ιουλίου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 13 Ιουλίου και η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής, και έως τις 12:00. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία έως συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις. Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους οι οποίοι θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τις 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία. Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Η περίοδος των εγγραφών είναι από την Τρίτη 10 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 12 Ιουλίου.
  • Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή έως και την Παρασκευή 20 Ιουλίου, για απεριόριστα ποσά μεν, αλλά στην τιμή που θα καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.