Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Ιουλίου 2006 08:21

Pioneer: Στην κερδοφορία το σκέλος Plasma TV το β' εξάμηνο

ΣΤΗΝ κερδοφορία εκτιμά ότι θα επιστρέψει το εξάμηνο που λήγει τον Μάρτιο του 2007, το σκέλος της με τις τηλεοράσεις plasma, η Pioneer Corp., η οποία εμφάνισε ζημίες ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Ταμιχίκο Σούντο, σε συνέντευξή του.

Η ανάπτυξη των πωλήσεων, ειδικότερα για μοντέλα με μεγαλύτερες οθόνες, αναμένεται να βοηθήσει στη βελτίωση του περιθωρίου και να περιορίσει τις απώλειες. Η Pioneer, σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές τηλεοράσεων plasma κατά 26% φέτος, στα 780.000 κομμάτια, το ήμισυ εκ των οποίων είναι 50 ιντσών ή μεγαλύτερο, έναντι με περίπου 40% πέρυσι.

Ο ανταγωνισμός στις τιμές από τις μεγαλύτερες ομοειδείς της εταιρείες, όπως την Matsushita Electric Industrial Co. και την LG Electronics Inc. της Ν. Κορέας, διατήρησε το σκέλος των τηλεοράσεων plasma της Pioneer μη κερδοφόρο, από τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2004. Η εταιρεία, δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα κέρδη του εξαμήνου.

Η Pioneer πουλά περίπου το 40% των τηλεοράσεων plasma που παράγει στη Β. Αμερική, στη μεγαλύτερη αγορά για τηλεοράσεις με μεγαλύτερες οθόνες και άλλο ένα 40% στην Ευρώπη. Μόλις το 10% των πωλήσεων αυτών πραγματοποιείται στην Ιαπωνία.

Η εταιρεία στοχεύει σε μερίδιο αγοράς 10% στην αγορά των πιο ακριβών και υψηλότερης πιστότητας τηλεοράσεων τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2009 και σχεδιάζει να εξάγει 1,3 εκατ. τηλεοράσεις plasma, περίπου διπλάσιες του στόχου της για το έτος αργότερα.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η Pioneer περιμένει ότι οι ζημίες του σκέλους των ηλεκτρονικών εντός χώρας, που περιλαμβάνει και τις τηλεοράσεις plasma, θα μειωθούν στα 18 δισ. γιέν τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2007, από 35,2 δισ. γιέν το προηγούμενο έτος. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου αναμένεται να βελτιωθούν στα 3 δισ. γιέν από ζημίες 85 δισ. γιέν πέρυσι.

Απώλειες 0,3% σημείωσαν οι μετοχές της Pioneer, φθάνοντας στα 1.775 γιέν η μία στις 11 π.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 8,5%, έναντι υποχώρησης 2,7% του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου του Τόκυο, Nikkei 225.