Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Ιουλίου 2006 13:38

Νέα άνοδος της λευκής ζάχαρης στο Λονδίνο

ΑΝΟΔΙΚΑ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κινήθηκε η τιμή της λευκής ζάχαρης στο Λονδίνο, καθώς εικάζεται ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα τονώσουν τη ζήτηση για αιθανόλη, το εναλλακτικό καύσιμο που παράγεται από ζαχαροκάλαμο.

Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ εβδομάδων στο Λονδίνο, μετά την άρνηση του Ιράν στα αιτήματα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να αναστείλει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Επίσης ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η ζάχαρη, σημείωσε άνοδο 71% πέρυσι, καθώς οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου αναζωπύρωσαν τις εικασίες στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ζάχαρης στον κόσμο, ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει περισσότερη γλυκαντική ουσία για την παραγωγή αιθανόλης.

Η λευκή ή επεξεργασμένη ζάχαρη σημείωσε άνοδο 2,40 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 470 δολ. ο μετρικός τόνος στο Liffe του Λονδίνου στις 10:31 π.μ., τοπική ώρα. Φέτος οι τιμές της ζάχαρης έχουν σημειώσει άνοδο 32%.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Αυγούστου σημείωσαν άνοδο έως 31 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 73,70 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) θα αρχίσουν πάλι σήμερα στις 6 μ.μ. στη Ν. Υόρκη, λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.