Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Ιουλίου 2006 15:19

Υπέρ περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αν και σημείωσε ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων οφείλει να υποστηρίξει την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου, δηλαδή τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ο διοικητής της ΤτΕ τάχθηκε χθες υπέρ της αύξησης του πραγματικού μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι μικρότερος των 65 ετών, λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ανεξάρτητος παράγων, έχει δικαίωμα να διατυπώνει θέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση ακούει προσεκτικά όπως άλλωστε και όλων των άλλων κοινωνικών παραγόντων, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να κρίνεται από το έργο και την πολιτική της, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης ερωτηθείς για τις χθεσινές επισημάνσεις του κ. Γκαργκάνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/07/04/1209963.htm .

Ο κ. Τσιτουρίδης επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αν και σημείωσε ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων οφείλει να υποστηρίξει την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου, δηλαδή τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ο κ. Γκαργκάνας τάχθηκε υπέρ της αύξησης του πραγματικού μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, που σήμερα βρίσκεται στα 59 χρόνια και έξι μήνες. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης είναι μικρότερος των 65 ετών, λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων γυναικών, αναπήρων κ.α., άρα για την υλοποίηση της πρότασης της κεντρικής τραπέζης θα πρέπει τα δικαιώματα αυτά να περιοριστούν σημαντικά.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια ηλικίας για τους σημερινούς ασφαλισμένους στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν στο διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, θα παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία και η κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας θα κληθεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις.