Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 10:11

Market Beat: Ελπίδα για αλλαγή  μόνο από τη ροή των ειδήσεων, τοπικά και διεθνώς

Η δυναμική στις συναλλαγές της Ασίας και σήμερα, υπογραμμίζει την επιφύλαξη των ενεργών παραγόντων της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, μετά την επαύξηση των εντάσεων στις εμπορικές συναλλαγές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ενώ ανακούφιση προκάλεσε η λύση στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στη Γερμανία.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η δυναμική στις συναλλαγές της Ασίας και σήμερα, υπογραμμίζει την επιφύλαξη των ενεργών παραγόντων της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, μετά την επαύξηση των εντάσεων στις εμπορικές συναλλαγές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ενώ ανακούφιση προκάλεσε η λύση στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στη Γερμανία.

Οι επενδυτές διεθνώς, ανησυχώντας μήπως η πολύμηνη διαμάχη επί των εμπορικών συναλλαγών θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια σπάνια περίοδο συγχρονισμένης άνθισης στην παγκόσμια ανάπτυξη, έχουν αποσυρθεί από τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία τον τελευταίο μήνα περίπου. Στα ασιατικά χρηματιστήρια έχει ξεχωρίσει για την πτώση της η αγορά μετοχών της Σαγκάης που σημείωσε χαμηλά σε βάθος πάνω από δύο χρόνια. Αδυνάτισε επίσης το γουάν μέσω ανησυχιών για το πλησίασμα της κρίσιμης προθεσμίας της 6ης Ιουλίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα από την Κίνα αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό εκλαμβάνεται ως το επίκεντρο μιας θερμής εμπορικής διαφωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και των μεγάλων οικονομιών που συγκλόνισε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όταν στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα υπάρχει βομβαρδισμός αντεγκλήσεων αναφορικά με τις διαφορές στην αντίληψη επί του δίκαιου των εμπορικών συναλλαγών, οι επενδυτές διακατέχονται από μόνιμο στρες. Οι αντιδράσεις τους είναι νευρικές και αυτό με τη σειρά του παράγει εντυπωσιακές ημερήσιες μεταβολές πτωτικές κύρια. Αλλά τότε, οι διαχειριστές με βραδύτερες αντιδράσεις, υποχρεούνται να παρακολουθήσουν την τάση που κυριαρχεί με ρευστοποιήσεις, το αποτέλεσμα είναι η αυτοτροφοδοσία της καθόδου. Αυτή η εκτίμηση αφορά στον τρόπο που αναπτύσσονται οι συναλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην Αθήνα όμως οι εγχώριοι αναλυτές υπογραμμίζουν την απουσία ειδήσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ανατροπή της ατμόσφαιρας των συναλλαγών. Αυτή σφραγίζει κύρια η υποχώρηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα χθες να μην περάσει, χωρίς πακέτα, τα  28 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος με τις μετοχές του 25άρη να περνούν τα 24 εκατ. Εκείνο όμως που δεν αναφέρεται είναι πως η αγορά μας έχει την ανάγκη καταλυτικής βαρύτητας ειδήσεων γιατί δεν αρκούν τα θεμελιώδη των εισηγμένων και οι προσδοκίες για την κερδοφορία τους, ώστε να προσελκυστούν τα φρέσκα κεφάλαια που θα κάνουν τη διαφορά.                        

Τα μαντάτα για τη διάθεση των επενδυτών σε παγκόσμια κλίμακα έφθασαν χθες στην Αθήνα από το πρωί, με τα ασιατικά σε ελεύθερη πτώση ήρθε το αντίστοιχα τρομακτικό ξεκίνημα στην Ευρώπη. Η έκπληξη ήταν η απουσία της ζήτησης απέναντι σε μια προσφορά, που δεν ήταν τεράστια. Προκαλούσε υπολογίσιμες απώλειες άνω του -1% και ως -3% σε 10blue chip από τα 19 πτωτικά στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο δε τζίρος αγωνιζόταν για να περάσει το ένα εκατομμύριο ως τις 10:42. Ο ΓΔ έπεφτε -0,75% όταν δεν υπήρχε δείκτης χρηματιστηρίου στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη με απώλειες μικρότερες του -1,2%! Οι αγοραίοι παρακολουθούσαν ψύχραιμοι τον ΓΔ στο πέρασμά του κάτω από τις 750 μονάδες μετά από άνοιγμα (753,80) με ικανό πτωτικό χάσμα (3,8 μονάδων).  Η βουτιά στη συνέχεια έστειλε μήνυμα, παραπλανητικό όπως αποδείχθηκε, πως θα ήταν το μέγιστο πρώτου μέρους. Το χαμηλό έτους είναι οι 735 μονάδες και πολλοί αναλυτές υποστήριζαν από την περασμένη βδομάδα πως θα επανεμφανιστούν σύντομα.

Η χαλάρωση των πιέσεων στο ΧΑ φάνηκε ως συντονισμός με όσα συνεβαίνανε στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αρνητικό όσο δεν παίρνει όμως ήταν να περνάει ο τζίρος του ΧΑ τα 15 εκατ. ευρώ μόνο μετά την πάροδο πέντε ωρών διαπραγμάτευσης. Οι θερινοί τζίροι άρχισαν. Και μέσα σε όλα οι θεσμικοί στο τέλος αναζήτησαν και πέτυχαν την εγγραφή νέου κατώτερου μέρας, δηλαδή κάτω των 750 μονάδων. Με τζίρο που στις 17:00 είχε αγγίξει τα 22,5 εκατ. ο μέσος όρος αφέθηκε στις 750,6 μονάδες με πέντε blue chip ανοδικά. Έκλεισε στις 748,21 με 4 ανοδικά και 20 πτωτικά και 4,8 εκατ. τζίρο δημοπρασιών. Ας υποστηρίζει η ΤτΕ τα περί ένταξης στο QE, το επενδυτικό φρόνημα «πάγωσε».

Από την Beta Sec. η περιγραφή της κατάστασης και η αιτιολόγησή της είναι λακωνική και ευθύβολη:  «Παρά την ικανοποιητική εικόνα των τριμήνων και της συμφωνίας στο πρόσφατο Eurogroup, η αγορά δείχνει απονευρωμένη από θετικά αντανακλαστικά, εστιάζοντας σε πιθανές πηγές κινδύνων που συνδέονται με την αξιοπιστία των στοιχείων των ισολογισμών των εισηγμένων εταιρειών. Το καθεστώς αμφισβήτησης έχει δημιουργήσει ένα 'τοξικό περιβάλλον' διαπραγμάτευσης, μια αυτονόμηση μονότονα κουραστική, σε κατεύθυνση και τζίρο που ακουμπά και τις ομολογιακές εκδόσεις».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ

Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν στην πρώτη συνεδρίαση του γ’ τριμήνου οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο ωστόσο, να παραμένουν στο επίκεντρο.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 24.305 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,76% στις 7.567 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,30% στις 2.726 μονάδες.

Οι κυριότεροι κλάδοι της αμερικανικής αγοράς κατέγραφαν απώλειες καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, και κατάφεραν να περάσουν σε θετικό έδαφος λίγο πριν το τέλος.

«Τα θετικά στοιχεία για την οικονομία έχουν παραμεριστεί από τις ανησυχίες για το εμπόριο» σχολίασε ο Τομ Εσαΐα, αναλυτής της The Sevens Report. «Οι διαρκείς απειλές έχουν αρχίσει να επιδρούν στην αγορά, επειδή αυτή η κατάσταση κρατάει αρκετό καιρό» έσπευσε να προσθέσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ουάσιγκτον κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν νέο γύρο δασμών σε προϊόντα, αξίας 300 δισ. δολαρίων, εφόσον κάνει πράξη τις απειλές για την επιβολή μέτρων στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

«Το μείζον ζήτημα για την αγορά είναι το εμπόριο και οι δασμοί αυτή την περίοδο» τόνισε, από την πλευρά του, ο Κιμ Φόρεστ, αναλυτής της Fort Pitt Capital. Ο ίδιος, πάντως, εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα δεν αναμένεται να πληγούν οι επενδύσεις, παρά τη βραχυπρόθεσμη «ζημιά». Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του έτους, ο Dow Jones εμφάνισε σωρευτικές απώλειες της τάξης του 1,8%, ενώ αντίθετα, Nasdaq και S&P 500 παρουσίασαν κέρδη, ύψους 8,8% και 1,7% αντίστοιχα.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία και της εμπορικής κόντρας ΗΠΑ- Ε.Ε.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,84% στις 376,75 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,17% στις 7.547,85 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,55% στις 12.238,17 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 5.276,76 μονάδες. Στα  χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση -0,67% στις 9.558,30 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,92% στις 21.427,20 μονάδες.

Η Ε.Ε. απείλησε να επιβάλλει νέους δασμούς 300 δις  δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εφαρμόσουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Επιπλέον ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει νόμο που θα επιτρέπει την αύξηση των δασμών χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Η ανάπτυξη της μεταποίησης της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε και τον Ιούνιο. Έφτασε  σε χαμηλό 18 μηνών, σημειώνοντας πτώση για έκτο συνεχόμενο μήνα, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών. Ο τελικός ΡΜΙ της IHS Markit για τον κλάδο της μεταποίησης μετρήθηκε στις 54,9 μονάδες από 55,5 τον Μάιο, ελαφρώς χαμηλότερα από την εικόνα με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία.

ΧΑ

Υπολογίσιμη βουτιά με μειωμένο τζίρο

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, και του μήνα οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών νευρική πτωτική κίνηση, χωρίς εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής. Καθώς ήταν διαρκής η διαπραγμάτευση με αρνητικό πρόσημο. Οδήγησαν τον ΓΔ από την αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 753,80 με πτωτικό χάσμα 3,8 μονάδων. Ένα τίναγμα προς τα κάτω έφερε στις 10:50 το ελάχιστο για τη μέρα ως τις δημοπρασίες, ήταν οι 749,11 μονάδες. Μετά ξεκίνησε η υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς που τον έφερε ως τις 755,89 στις 13:08 που ήταν το μέγιστο, από 757,77 μονάδες την προηγούμενη. Η βουτιά αμέσως όρισε μια καθοδική πορεία με κλιμακούμενες πιέσεις που είχε τεράστια διάρκεια.  Ως τελικό αποτέλεσμα δε, ορίστηκε στις δημοπρασίες το ελάχιστο ημέρας στις 748,21 από 745,98 την Παρασκευή. Στις 17:00 βρέθηκε στις 750,61 μονάδες. Οι εντολές πώλησης στις δημοπρασίες του έκλεψαν περίπου 2,5 μονάδες. Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον. Η δε εμφάνιση απωλειών ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση ανέβηκε κατά 3 μονάδες βάσης παραμένοντας ωστόσο κάτω από 4%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία αγοραστών και πωλητών. Η ισχύς των τελευταίων μέτρησε από τις 13:08 ως τις 17:10. Το ελάχιστο στις 748,21 μονάδες, ήταν 13 μονάδες πάνω από το ελάχιστο τρέχοντος έτους, στις 735 μονάδες χονδρικά. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή, που μετατράπηκε σε σταθεροποιητικά πτωτική, υπολογίζοντας το καθοδικό άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ, που είχαν επίσης πτωτική συνέχεια. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 748,21 μονάδες που ήταν το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 7,7 μονάδες κάτω από το ανώτερο.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο εύρος διακύμανσης (7,7 μονάδες) σε σχέση με τις 11,6 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 55,434 από 55,982 δις ευρώ. Τέσσερα blue chip δεν υπέκυψαν στις πιέσεις, ήταν ΤΕΝΕΡΓ +4,06%, ΜΟΗ +1,63%,ΓΡΙΒ +1,40%, και ΕΤΕ +0,15%, ενώ 20 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,58% από +1,72% την προηγούμενη), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,78% από +1,32%, την ΕΤΕ στο +0,15% από +1,15%, ΕΥΡΩΒ -3,35 από +2,29% και την ΠΕΙΡ στο -3,77 από +2,96%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,30% από -1,76% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 23) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 3) και η ΜΥΤΙΛ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 10,489 από 16,155 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ με 1,922 από 6,214 εκατ. τεμάχια, ΑΛΦΑ με 1,533 από 2,720 εκατ. τεμάχια, ΠΕΙΡ με 854.980 τεμάχια από 1,053 εκατ. τεμάχια, ο ΟΤΕ με 375.502 από 638.055 τεμάχια, την προηγούμενη σύνοδο.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,24% και έφθασε στις 748,21 από 757,57 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1962,56 από 1986,85 μονάδες με μεταβολή -1,22%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν υπολογίσιμα προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο να γίνεται πάνω στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,303 από 56,086 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,307 από 14,749  εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 24,425 από 39,381 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,007 από 1,495 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 39 από 63 των καθοδικών 57 από 42 και 22 από 16 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στη πρώτη σύνοδο της εβδομάδας και του μήνα, οι θεσμικοί έδωσαν δυναμική στον 25άρη για πορεία χωρίς πέρασμα σε θετικό πεδίο. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1978,07 μονάδες, με πτωτικό χάσμα 8,9 μονάδων. Μια γρήγορη άνοδος, από τις 10:50 ως τις 13:08 έφερε το μέγιστο στις 1986,08 μονάδες. Από τότε ξεκίνησε η αναζήτηση πυθμένα που στις 17:00 τον έφερε στις 1969,03 μονάδες. Αλλά το κατώτερο ημέρας στις 1962,56 μονάδες, σημειώθηκε στις δημοπρασίες και αποτέλεσε κλείσιμο που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -1,22%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 6,099 από 10,935 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου, άλλαξαν χέρια 583 συμβόλαια με ανώτερο τις 1986,00 μονάδες, κατώτερο τις 1960,50 και τελευταίες πράξεις στις 1964,00 από 1984,50 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 176 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με ανώτερο τις 1981,50 μονάδες και κατώτερο τις 1963,25 με τελευταίες πράξεις στις 1965,25 από 1980,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά, του Ιουλίου, ήταν 9732 από 9590 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς έγιναν 484 από 505 ΣΜΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ χθες σημείωσε:

«Οι αναβαθμίσεις φαίνεται να συνεχίζονται, χωρίς ακόμα να έχουν κάνει την διαφορά, ενώ μένει να δούμε αν υπάρχει σχέδιο αποπληρωμής του δανείου του IMF, γεγονός που θα δώσει μείωση του κόστους δανεισμού για την Χώρα.

Την εβδομάδα που έρχεται θα δούμε αν υπάρχει αρχικό ενδιαφέρον και από πόσους, για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ, ενώ φαίνεται ο Ιούλιος να είναι μήνας χωρίς ιδιαίτερα νέα, χωρίς αυτό σημαίνει ότι η Αγορά δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς αυτά.

Χρειάζεται σε πρώτη φάση επαναφορά πάνω από τις 792 μονάδες, τόσο σε ημέρα όσο και σε κλείσιμο εβδομάδας, αν θέλει να αποκτήσει και πάλι κάποιο ανοδικό momentum, κάνοντας προσπάθεια να συντηρήσει το επίπεδο του 756 σε εβδομάδα. Θυμίζουμε ότι το υψηλό έτους καταγράφηκε τον Ιανουάριο, έχοντας ακολουθήσει ένα πεντάμηνο ταλαιπωρίας για την Αγορά.

Τα επιτόκια δανεισμού μας δείχνουν θετική πορεία για την Οικονομία, χωρίς ακόμα να έχει πείσει και το Χρηματιστήριο ότι ακολουθεί».

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και σήμερα Τρίτη 3/7, καθώς το φρόνημά τους παρέμεινε εύθραυστο ενόψει των έντονων εμπορικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των μεγάλων οικονομιών, με τους επενδυτές να οδηγούν προς μια άλλη σκληρή μέρα για τις κινεζικές αγορές.

Οι επενδυτές, ανησυχώντας μήπως η πολύμηνη διαμάχη επί των εμπορικών συναλλαγών θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια σπάνια περίοδο συγχρονισμένης παγκόσμιας ανάπτυξης, έχουν αποσυρθεί από τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία τον τελευταίο μήνα περίπου.

Ο δείκτης MSCI της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, υποχώρησε 0,66% στις συναλλαγές της Τρίτης ως τις 08:25 δική μας ώρα, ενώ ο μέσος όρος Nikkei της Ιαπωνίας έπεφτε -1,09%.

Στην Κίνα, ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης έχανε 0,87% και ο δείκτης CSI300 των blue chip υποχώρησε -0,93%.

Το χρηματιστήριο της Σαγκάης σημείωσε τη Δευτέρα χαμηλά σε βάθος πάνω από δύο χρόνια και το γουάν υποχώρησε εν μέσω ανησυχιών για το πλησίασμα της προθεσμίας της 6ης Ιουλίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα από την Κίνα αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό εκλαμβάνεται ως το επίκεντρο μιας θερμής εμπορικής διαφωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και των μεγάλων οικονομιών που συγκλόνισε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το Πεκίνο αναμένεται να ανταποκριθεί με δικά του τέλη στα εμπορεύματα των ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος για το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο απειλεί να βλάψει το παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις.