Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2006 09:08

SFE: Ενεκρίθη η προσοφορά εξαγοράς από το Australian Stock Exchange

ΕΝΕΚΡΙΘΗ από τους μετόχους της SFE Corp. η προσφορά ύψους 2,28 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,7 δισ. δολ. ΗΠΑ) από την Australian Stock Exchange Ltd., για τον συνδυασμό των δύο μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της χώρας Αυστραλίας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του προέδρου της SFE, Ρικ Χόλιντεϊ Σμιθ, το 95% των ψήφων τάχθηκε υπέρ της προσφοράς. Η διευρυμένη εταιρεία θα διοικείται από τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της SFE, Ρόμπερτ Ελστοουν, καθώς οι επενδυτές απείλησαν ότι θα απορρίψουν την προσφορά εάν τη θέση αυτή διατηρήσει ο Τόνι ντ’ Αλόσιο.

Ο Ελστοουν, 52 ετών, θα κληθεί να μειώσει το κόστος και να αυξήσει τα κέρδη της διευρυμένης εταιρείας, που θα προσφέρει για διαπραγμάτευση μετοχές από μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, έως συμβόλαια εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Η Australian Stock Exchange θα καταβάλει 0,51 της μετοχής της για κάθε μία μετοχή της SFE προς 16,83 δολ. Αυστραλίας η μία με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος. Οι μέτοχοι θα κατέχουν περίπου το 40% της συνδυασμένης εταιρέιας.

Οι μετοχές του Χρηματιστηρίου σημείωσαν άνοδο 42 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 33,43 δολ. Αυστραλίας η μία στη 1:49 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Οι μετοχές της SFE σημείωσαν άνοδο 5 σεντς, φθάνοντας σήμερα στα 16,86 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της διευρυμένης εταιρείας θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 12 Ιουλίου.

Το Χρηματιστήριο σχεδιάζει να επιστρέψει στους επενδυτές 100 εκατ. δολ. Αυστραλίας, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.