Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 09:39

Market Beat: Κυριαρχεί το χάος διεθνώς, την εβδομάδα έναρξης του θέρους «συναλλακτικά»

Η δυναμική στις συναλλαγές της Ασίας σήμερα, υπογραμμίζει την επιφύλαξη των ενεργών παραγόντων της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, μετά την επαύξηση των εντάσεων στις εμπορικές συναλλαγές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ενώ τελευταία έχει προτεθεί η αστάθεια που προκάλεσε και προκαλεί το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η δυναμική στις συναλλαγές της Ασίας σήμερα, υπογραμμίζει την επιφύλαξη των ενεργών παραγόντων της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, μετά την επαύξηση των εντάσεων στις εμπορικές συναλλαγές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ενώ τελευταία έχει προτεθεί η αστάθεια που προκάλεσε και προκαλεί το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία.  

Η αγορά ομολόγων μετά την απόφαση του Eurogroup, με αποκλιμάκωση των αποδόσεων έχει δώσει πολύ πιο αισιόδοξα μηνύματα, έναντι της νευρικότητας που αποτυπώνεται στο ταμπλό του ΧΑ. Οι εγχώριοι αναλυτές κρατούσαν και κρατούν μικρό καλάθι.  

Οι ισχυροί ξένοι θεσμικοί ανεβοκατεβάζουν το δείκτη των Τραπεζών σαν το γιο – γιό. Παράλληλα δεν επέτρεψαν, παρά για ελάχιστο χρονικό διάστημα, στην τιμή κάθε μιας εκ των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ να προσεγγίσει και να ξεπεράσει την τιμή των μετοχών τους στην τελευταία ΑΜΚ, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Η απόφαση του Eurogroup που επιβεβαιώνει την προσδοκία πως θα ξεκινήσει η πορεία υγιούς ανάπτυξης  ελληνική οικονομία, έγινε αφορμή ξεπουλήματος. Μάλλον το ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεν ενθουσιάζει τους επενδυτές, στο βαθμό που έπεισε τους αρμόδιους των Βρυξελλών. Το ζήταγαν για να προχωρήσουν στην απόφαση της 21ης προς 22η του Ιουνίου.  Οι ξένοι θεσμικοί δεν προχωρούν σε τοποθετήσεις και δείχνουν ασυγκίνητοι από τη δέσμη αυτών των θετικών εξελίξεων.  

Η εικόνα των συναλλαγών στο δίμηνο που έδωσε στο δεύτερο τρίμηνο λίγο μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή από του πρώτου, τονίζει τις επενδυτικές επιφυλάξεις. Ήταν στο πρώτο -2,73%, με πτωτικούς τον Φλεβάρη και τον Μάρτιο και -2,94% στο δεύτερο. Με τον Μάη «γδάρτη» και τον βροχερό Ιούνιο υπηρέτη της συσσώρευσης του +0,23% για τον ΓΔ και του -0,19% για τον 25άρη. Το «παράξενο», και κατά βάθος θετικό του Ιουνίου, ήταν πως έδωσε άνοδο +4,6% στην ΑΛΦΑ, κέρδη +15,23% στην ΠΕΙΡ και οριακή πτώση στην ΕΥΡΩΒ -0,53% ενώ η ΕΤΕ έχασε -2,4%. Αν αυτή η εικόνα δεν είναι τυχαία, υπογραμμίζει την ύπαρξη συγκεκριμένων προσδοκιών για τα κέρδη και τα προβλήματα κάθε μιας. Στο βάθος υπάρχει φως, για ανάπτυξη, έστω με χαμηλούς ρυθμούς, ειδοποιούν οι αποδόσεις των ομολόγων στο 3,9%.    

Στην «πλάτη» του μέσου όρου, παλεύουν σιωπηλά για την κατάταξη στην πρώτη θέση, με βάση τον συντελεστή βαρύτητας της μετοχής τους στο ΓΔ, οι ΟΤΕ (10,46%) και ΑΛΦΑ (10,42%). Ενώ κοντά βρίσκονται και οι συντελεστές βαρύτητας των ΟΠΑΠ (5,04%) και ΕΤΕ (5,03%). Ο Τραπεζικός δείκτης κορύφωσε στο τρέχον έτος στις 30 Απριλίου με μέγιστο τις 1042,3 μονάδες και κλείσιμο στις 1031. Βούλιαξε στις 29 Μαΐου ως τις 781, κλείνοντας τότε στις 793. Στην προεξόφληση θετικού αποτελέσματος από το Eurogroup έπιασε τις 948, κλείνοντας στις 926,5.  Ενώ την Παρασκευή, χτύπησε στις 835 κλείνοντας στις 862 μονάδες. Οι παιχνιδιάρηδες θα τις προτιμήσουν, οι πιο συντηρητικοί traders θα εστιάσουν στις ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Από όλα έχει ο μπαξές, αν υπάρχει εμπιστοσύνη. Το country risk μάλλον ανέβηκε.         

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας      

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ  

Τρομάζουν, ο προστατευτισμός των ΗΠΑ και η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη  

Μπορεί να καλοκαίριασε αλλά ο πυρετός από την ένταση που προκαλεί ο προστατευτισμός των ΗΠΑ στις εμπορικές συναλλαγές ανεβαίνει. Επίσης δεν ήταν μικρή η επίπτωση της αστάθειας που προκλήθηκε από τις διαφωνίες για την μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ. Ως τα μέσα Ιουνίου ήταν κυρίως στις αγορές νομισμάτων που αποτυπωνότανε η αντίδραση των αγοραίων, από την περιπετειώδη εξέλιξη της διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ με τους εμπορικούς τους εταίρους. Τελευταία ωστόσο ήταν οι αντιδράσεις των υπολοίπων που απείλησαν με αντίποινα ίσης ισχύος που ανέβασαν την ένταση. Παράλληλα η κατάσταση στην Ευρώπη με την άνοδο της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ που πυροδότησε η μεταναστευτική κρίση, χτύπησε το ευρώ. Αν και υπήρξε μια θετική είδηση για τη ζώνη του κοινού νομίσματος την Παρασκευή 22/6. Ήταν τα καλά νέα για την Ελλάδα, αφού τα μέλη της Ευρωζώνης έδωσαν στη χώρα ένα τελευταίο γύρο ελάφρυνσης του χρέους, που θεωρήθηκε ως το τέλος μιας σχεδόν δεκαετίας οικονομικής στήριξης αλλά και λιτότητας.  

Μετανάστευση και ΕΕ 

Τον Ιούνιο, στην πολιτική συζήτηση κυριαρχεί μια ανησυχητική εθνικιστική, αντι-μεταναστευτική ρητορική από τα κράτη μέλη της ΕΕ, που απειλεί με αποσταθεροποίηση την περιοχή. Υπάρχει βεβαία η πιθανότητα να σχηματίσουν μια ομάδα "άξονα" ορισμένα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων και του ασύλου αντί να αναζητήσουν λύση σε επίπεδο ΕΕ. Η ρίζα του προβλήματος είναι το αμείλικτο κύμα προσφύγων που αναζητούν άσυλο μακριά από συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Μια ανισομερής και άδικη αντιμετώπιση του προβλήματος από τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι κανόνες που επιβαρύνουν περισσότερο τις χώρες "πρώτης γραμμής" όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε βαθιές διαφορές και έχουν βοηθήσει εθνικιστικές ομάδες να κερδίζουν δύναμη. Οι πρόσφατες εκλογές, όπου και αν έγιναν στην Ευρώπη, υπογράμμισαν το πόσο σημαντικό έχει γίνει για τους πολίτες το θέμα της μετανάστευσης.  

Στη Γερμανία, το κόμμα της αντιπολίτευσης Εναλλακτική για τη Γερμανία έγινε το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα το 2017 και κέρδισε έδρες στη Bundestag για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε το 2013. Μέσα στον Ιούνιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιμετώπισε μια πρόκληση για τη μεταναστευτική πολιτική από τον υπουργό Εσωτερικών της, μέλος της Βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης. Στην Ιταλία, μια νέα λαϊκιστική κυβέρνηση συνασπισμού που συγκροτήθηκε από δύο αντι-συστημικά κόμματα, το Κίνημα της Λέγκας του Βορά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, έχει καταστήσει την ατζέντα κατά της μετανάστευσης κορυφαία προτεραιότητα. Στην Αυστρία, η νέα ακροδεξιά λαϊκιστική με αντι-μεταναστευτική πολιτική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, έχει δεσμευθεί να μειώσει τα οφέλη για τους μετανάστες και να εφαρμόσει μια δοκιμασία επί της γερμανικής γλώσσας σαν απαίτηση να λαμβάνουν παροχές. Ο αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz τάσσεται επίσης υπέρ της κατάργησης των ποσοστώσεων και της καθιέρωσης πιο ασφαλών συνόρων, παίρνοντας «γραμμή» από τις χώρες του Ανατολικού Συνασπισμού όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας οι οποίες αρνήθηκαν να δεχθούν πρόσφυγες. Στη Σουηδία, οι Δημοκρατικοί Σουηδοί που είναι αντίθετοι με το θέμα της αποδοχής μεταναστών αυξάνουν τη δύναμή τους στις δημοσκοπήσεις.  Έχουν υποσχεθεί να μειώσουν τα ποσοστά  κάθε κόμματος που δεν λαμβάνει σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου. 

Οι ανατριχίλες των αγορών  

Το πτωτικό αποτέλεσμα των πιέσεων στους δείκτες των σημαντικότερων αγορών μετοχών στον κόσμο τις δυο τελευταίες βδομάδες, αποτύπωσε την αύξηση της επιφύλαξης για τους μελλοντικούς ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η απειλή αφορά στην επιβάρυνση της κερδοφορίας των εισηγμένων για διαφορετικά κατά τόπους αίτια.    

Στα Νομίσματα το εμπορικά σταθμισμένο δολάριο σημείωσε άνοδο 6% από το φετινό χαμηλό στις 1 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 22/6. Είναι τώρα επίπεδο σε ετήσια βάση, και αν η ισχύς του συνεχιστεί πρόκειται να μετατραπεί θετική για πρώτη φορά σε βάθος περίπου ενός χρόνου. Τότε μπορεί να αρχίσει να επιβαρύνει τα εταιρικά κέρδη των εταιριών στις ΗΠΑ. 

Ήταν αντίστοιχα πτωτικός ο ρυθμός των συναλλαγματικών ισοτιμιών ιδιαίτερα σε εκείνες των παραγωγών βασικών προϊόντων μέχρι τον Ιούνιο: τη Νότια Αφρική (-6,0%), τον Καναδά (-2,7), την Αυστραλία (-2,2) και τη Βραζιλία (-1,1). Ο δείκτης νομισμάτων των Αναδυόμενων Αγορών MSCI έχει μειωθεί μέχρι στιγμής κατά -1,2% τον Ιούνιο. 

Οι αμερικανικές αγορές μετοχών έχουν πληγεί λιγότερο από την προστατευτική πολιτική από ό, τι οι περισσότερες άλλες σε όλο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή ενώ οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στον κόσμο, οι αμερικανικές εξαγωγές και εισαγωγές είναι σχετικά μικρές σε σύγκριση με τη σημασία τους για τις οικονομίες των κυριότερων εμπορικών τους εταίρων. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι συνηθίζουν να εξάγουν όλο και περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ χωρίς σημαντικά εμπόδια στο εμπόριο. 

Επιπλέον, ο νόμος περί φορολογικών περικοπών και απασχόλησης, που εγκρίθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, παρείχε μεγάλη ώθηση στα εισοδήματα των καταναλωτών και τα εταιρικά κέρδη φέτος. Αντισταθμίζοντας μέχρι στιγμής, τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις από τον εμπορικό προστατευτισμό-. 

Η φωτογραφία των επιδόσεων των σημαντικότερων μετοχικών δεικτών της MSCI σε τοπικά νομίσματα από την αρχή του έτους στις 22 Ιουνίου: έδινε ΗΠΑ (3,4%), Κίνα (1,4%), Ευρωζώνη (-0,9%), Αναδυόμενες ασιατικές αγορές (-1,5%), Αγορές Ευρώπης Αυστραλίας και Μέσης Ανατολής (-1,9%), Αναδυόμενες Αγορές παγκόσμια (-2,7%), Ιαπωνία (-3,9%) και Αναδυόμενες Αγορές της Λατινικής Αμερικής (-6,1%).  

Τα ομόλογα ΗΠΑ και η Fed 

Οι αγορές αμερικανικών ομολόγων εκπέμπουν μεικτά σήματα. Δεν υπάρχει υπαινιγμός για μια επικείμενη ύφεση από τον εμπορικό πόλεμο στη διαφορά αποδόσεων μεταξύ εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης και της απόδοσης των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αναφοράς. Αντίθετα, ήταν εξαιρετικά σταθερή σε πολύ στενό εύρος τιμών περίπου 350 μονάδων βάσης από τις αρχές του 2017. Αλλά η διαφορά αποδόσεων που μεταξύ των 10ετών και των 2ετών αμερικανικών ομολόγων μειώθηκε στις 35 μονάδες, το χαμηλότερο από τις 27 Αυγούστου 2007. Μερίδα διαχειριστών θεωρεί ότι είναι πολύ κοντά στην αναστροφή, μια εξέλιξη που τρομάζει πολύ όσους θεωρούν ότι αυτή αποτελεί ένα σίγουρο μήνυμα για μια επικείμενη ύφεση. 

Οι δασμοί που απειλεί η διακυβέρνηση Trump να επιβάλλει θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσοστό του πληθωρισμού εάν υλοποιήσει τα περισσότερα από αυτά. Ωστόσο, η πληθωριστική προσδοκία που ενσωματώνεται στη διαφορά αποδόσεων μεταξύ των 10ετών ομολόγων και της απόδοσης των TIPS  Τreasury Inflation Protected Securities  παρέμεινε σταθερή γύρω στο 2,1% από την αρχή του τρέχοντος έτους. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε λίγο κάτω από το 3,00% από τις αρχές του τρέχοντος έτους παρά τις δύο αυξήσεις κατά 25bps στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, με τη σηματοδότηση της Fed να υπόσχεται άλλες δύο φέτος. Η πιθανότητα ανατροπής της καμπύλης αποδόσεων θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στους αξιωματούχους της Fed, μειώνοντας την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί στη λεγόμενη νομισματική εξομάλυνση. Προφανώς, αν αυξηθεί ο πληθωρισμός και ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος, η Fed μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια και ακόμη και να αντιστρέψει την πορεία που έχει στόχο την περικοπή του ισολογισμού της. 

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2718,37 μονάδες, είχε πτώση -1,33% ενώ στο 2018 διατήρησε κέρδη +1,67%. Ο Dow, με μεταβολή -1,26%, έκλεισε στις 24.271,41 μονάδες, στο 2018 υποχώρησε -1,81%. Ο S&P400 συνέχισε πτωτικά υποχωρώντας -1,91% με επίδοση φέτος +2,69%, αλλά ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -2,52%, διατήρησε ετήσια απόδοση +7,00%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -2,37%, χαμήλωσε ακόμα περισσότερο τα κέρδη του για το 2018 στο +8,79%.  

Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, -1,33%, στα 1254,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -4,76%. Αντίθετα, ανοδικά κατά +7,17%, κινήθηκε το πετρέλαιο Crude.  Στο 2018 γράφει κέρδη +23,54%.  

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -0,59% στη βδομάδα εμφανίζοντας πλέον οριακές απώλειες -0,66%, στο 2018. Ο DAX βούλιαξε -2,18%, αποκτώντας ετήσια επίδοση -4,73%, ο CAC είχε μεταβολή -1,19%, μειώνοντας την απόδοση του 2018 στο +0,21%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -1,73% και στο έτος αποδίδει -4,19%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,20%, στο 2018 αποδίδει χάνει πλέον -1,04%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +3,00%, με -4,76% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κερδίζοντας +1,98%, έχει επίδοση για το 2018, -3,43%.  

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,94%, στο 2018 αύξησε τις απώλειες στο -2,02%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,32% και επίδοση για φέτος -5,73%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,75%, στο 2018 αποδίδει +4,01%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -1,31% και στο 2018 εμφάνισε αρνητική επίδοση -3,22%. Πτώση -1,47% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -13,90%.   

ΧΑ  

Η τελευταία εβδομάδα του πρώτου εξάμηνου αποτέλεσε συνέχεια της ρευστοποίησης θέσεων, που έδειξε πως το υψηλό στις 792,37 μονάδες (με κλείσιμο στις 771,18) στις 22 Ιουνίου, ήταν η κορυφή της θετικής προεξόφλησης  της απόφασης του Eurogroup. Οι δε συνεδριάσεις που ακολούθησαν αποτέλεσαν ευκαιρία μείωσης θέσεων, με διακριτικότητα, θεσμικών χαρτοφυλακίων. Καθώς στην πέμπτη συνεδρίαση μετά τις 21/6, το κατώτερο στις 28/6 ήταν οι 744,37 μονάδες. Δηλαδή 38 κάτω από την κορυφή για τον μήνα και μόλις 10 πάνω από το ελάχιστο για το 2018. Θα μπορούσε λοιπόν, η εβδομάδα που πέρασε, να χαρακτηριστεί ως εκείνη που ακολουθεί  ενός θετικού γεγονότος που περίμενε η αγορά καιρό και επί 18 συνεδριάσεις (από τις 29/5 που σημειώθηκε το κατώτερο έτους στις 735,66 μονάδες) προεξοφλούσε. 

Από την πλευρά της ατμόσφαιρας που αναπτύχθηκε στη σφαίρα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, η συνεισφορά στη διάθεση για ρίσκο ήταν επίσης αρνητική. Με μέσο τζίρο 54 εκατ. ευρώ, με μέση αξία πακέτων 13,5 εκατ. και ανοδικές συνόδους την πρώτη και την τελευταία, ο ΓΔ έχασε -1,76%, ο 25άρης -1,40% και ο FTSEM -4,11%. Τα blue chip με μεταβολή κοντά σε αυτή των βασικών δεικτών την εβδομάδα που γίνεται συνήθως μια προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας των κλασικού τύπου μετοχικών θεσμικών χαρτοφυλακίων ήταν οι: ΕΕΕ -0,87%, ΕΛΠΕ -1,10%, ΤΕΝΕΡΓ -1,53%, ΤΙΤΚ -1,59% και ΕΥΔΑΠ -1,75%. Τα υπόλοιπα χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Την  ολιγομελή των ανοδικών που αποτελούν οι ΜΠΕΛΑ +7,29%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,63%, ΟΠΑΠ +2,98%, ΣΑΡ +1,09%, ΜΥΤΙΛ +0,70%, ΟΤΕ +0,57%, και ΑΔΜΗΕ +0,52%. Ενώ στον αντίποδα οι πτωτικές είχαν απώλειες από -2,10% και πάνω ήτοι: ΜΟΗ -8,51%, ΕΤΕ -6,07%, ΕΥΡΩΒ -5,79%, ΔΕΗ -4,54%, ΑΛΦΑ -4,25%, ΠΕΙΡ -4,14%, ΓΡΙΒ -3,37%, ΒΙΟ -3,12%, ΦΡΛΚ -3,07%, ΑΡΑΙΓ -2,31%, ΛΑΜΔΑ -2,22%, ΟΛΠ -2,13%, ΕΧΑΕ -2,11%.  

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα  

Η απόσταση του ΣΜΕ από τον υποκείμενο δείκτη ελαττώθηκε   

Το πρώτο εξάμηνο τελείωσε και στην περίπτωση του ΧΑ, το sell in May αποδείχθηκε πως άξιζε να εφαρμοστεί… τον Απρίλιο. Το κλίμα διεθνώς δικαιολογεί αυτή την εξέλιξη. Αλλά τότε, θα πρέπει να δεχθούμε πως μια δέσμη θετικών εξελίξεων που αφορούν στο εσωτερικό, πέρασε απαρατήρητη. Δεν ήταν λίγα. Αν τα σκεφθούμε με την παραδοχή, πως οι ξένοι θεσμικοί δεν έχουν την επιβάρυνση της πολιτικής προκατάληψης. Εδώ, η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών ίσως κρύβεται κάτω από το θόρυβο των παρατηρήσεων της αντιπολίτευσης. Αλλά οι ξένοι την αναγνωρίζουν, ακόμα και σε επίπεδο των διεθνώς αναγνωρισμένων εταιριών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κρατών στον πλανήτη. Έχουμε επίσης το επιτυχές πέρασμα των ισολογισμών των συστημικών Τραπεζών από τα τεστ αντοχής, που διεξήγαγαν στελέχη της εξαιρετικά αξιόπιστης ΕΚΤ.  

Και όμως, στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και δεύτερη της κυριαρχίας των σειρών Ιουλίου, είχαμε ελάττωση -20,44% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Επήλθε επίσης μείωση 6,95% στις ανοικτές θέσεις. Ο 25άρης κατέληξε στις 1986,85 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,40%. Στα options του, ο συνολικός όγκος αυξήθηκε κατά 28,49% έναντι της περασμένης, ενώ σε 9 call αντιστοιχούσαν 4 put.  

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, σε πέντε συνόδους, ανήλθαν σε 8.495 συμβόλαια, καταλήγοντας με 10.095 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουλίου, διαμορφώθηκε στα 1557 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά του Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 142 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς Ιουλίου, ανήλθαν σε 9.590 και της επόμενης σε 505 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου, έγιναν στις 1984,50 μονάδες. Οι traders επέλεξαν προπορεία του 25άρη, έναντι του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, 2,25 μονάδων. 

Η τελευταία εβδομάδα του πρώτου εξάμηνου αποτέλεσε συνέχεια της ρευστοποίησης θέσεων, που έδειξε πως το υψηλό στις 792,37 μονάδες (με κλείσιμο στις 771,18) στις 22 Ιουνίου, ήταν η κορυφή της θετικής προεξόφλησης  της απόφασης του Eurogroup. Οι δε συνεδριάσεις που ακολούθησαν αποτέλεσαν ευκαιρία μείωσης θέσεων, με διακριτικότητα, θεσμικών χαρτοφυλακίων. Καθώς στην πέμπτη συνεδρίαση μετά τις 21/6, το κατώτερο στις 28/6 ήταν οι 744,37 μονάδες. Δηλαδή 38 κάτω από την κορυφή για τον μήνα και μόλις 10 πάνω από το ελάχιστο για το 2018. Θα μπορούσε λοιπόν, η εβδομάδα που πέρασε, να χαρακτηριστεί ως εκείνη που ακολουθεί  ενός θετικού γεγονότος που περίμενε η αγορά καιρό και επί 18 συνεδριάσεις (από τις 29/5 που σημειώθηκε το κατώτερο έτους στις 735,66 μονάδες) προεξοφλούσε. 

Ο Ιούνιος είχε την «πρώτη» του εβδομάδα ανοδική (+2,8% ο ΓΔ και +2,30% ο 25άρης) τη δεύτερη πτωτική (-0,48% ο ΓΔ και -0,86% ο 25άρης) την τρίτη  ανοδική (+1,01% ο ΓΔ και +0,08% ο 25άρης) την τέταρτη πτωτική (-1,24% ο ΓΔ και -0,69% ο 25άρης) και την τελευταία επίσης πτωτική. Η απόδοση του έκτου μήνα μετά από αυτά κατέληξε στο +0,23% για τον ΓΔ, -0,19% για την 25άρη.  

Από τα blue chip όμως, ανάλογες (μικρές) μηνιαίες μεταβολές εμφάνισαν οι  

  • ΜΟΗ -0,81% και -8,41% στο εξάμηνο ή το έτος,  

  • ΕΥΡΩΒ -0,56% και +5,29% στο έτος,  

  • ΕΥΔΑΠ -0,53% και -10,54% στο έτος.  

Το πλήθος των κερδισμένων του Ιουνίου είναι 13 blue chip και ξεχώρισε η  

  • ΠΕΙΡ +15,23% και -4,89% στο έτος,  

  • ΒΙΟ +5,32% και +0,93% στο έτος,  

  • ΟΠΑΠ +5,22% και -7,81% στο έτος,  

  • ΤΕΝΕΡΓ +4,67% και +16,78% στο έτος,  

  • ΑΛΦΑ +4,59% και +7,16% στο έτος,  

  • ΑΔΜΗΕ +4,33% και -10,43% στο έτος,  

  • ΟΤΕ +3,41% και -7,83% στο έτος,  

  • ΤΙΤΚ +3,33% και -5,24% στο έτος,  

  • ΜΠΕΛΑ +2,77% και -5,23% στο έτος,  

  • ΛΑΜΔΑ +2,66% και -10,54% στο έτος,  

  • ΦΡΛΚ +1,69% και +5,82% στο έτος,  

  • ΟΛΠ +1,47% και +6,71% στο έτος, και  

  • ΕΛΠΕ +0,99% και -5,78% στο έτος.  

Στον αντίποδα συναντάμε τις  

  • ΣΑΡ -48,61% και -41,50% στο έτος,  

  • ΔΕΗ -7,86% και -5,03% στο έτος,  

  • ΓΡΙΒ -7,53% και -6,52% στο έτος,  

  • ΕΧΑΕ -6,25% και -11,60% στο έτος,  

  • ΜΥΤΙΛ -5,40% και -6,02% στο έτος,  

  • ΕΕΕ -3,90% και +4,84% στο έτος,  

  • ΓΕΚΤΕΡΝ -2,65% και +16,02% στο έτος,  

  • ΕΤΕ -2,38% και -17,55% στο έτος, και  

  • ΑΡΑΙΓ -2,31% και +2,42% στο έτος.  

Σχόλια εγχώριων αναλυτών  

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ 

Η καθοδική διάτρηση της ζώνης στήριξης των 770 με 767 μονάδων έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη πάνω στο όριο των 750 μονάδων, με διαθέσεις προσέγγισης της σημαντικής στήριξης των 735 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν διαρραγεί πτωτικά, θα ανοίξει διάπλατα τη διαγραμματική 'θύρα' για τις 700 μονάδες. 

Στροφή στο υπάρχον σκηνικό, μόνο με την ανοδική "αρπαγή" των 770 μονάδων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μάχη "στήθος με στήθος", που δίνουν τόσο η Alpha Bank (10,42%) με τον ΟΤΕ (10,46%) για την πρωτιά της βαρύτητας στο Γενικό Δείκτη, όσο και η Εθνική Τράπεζα (5,03%) με τον ΟΠΑΠ (5,04%) για τη τέταρτη θέση. Ενδείξεις που αναδύουν την προσπάθεια των Τραπεζών να "πλασαριστούν στους ρυθμιστές" της τάσης. 

Τις 2000 μονάδες απώλεσε πτωτικά ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας ως εφαλτήριο την αδυναμία αφομοίωσης των μερισματικών αποκοπών σε ΟΤΕ (€0,35) και Coca Cola (€0,54). Το επόμενο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στις 1950 μονάδες. Καθοδική καταστρατήγηση των 1950, θα δώσει τιμές χαμηλότερα των 1900 μονάδων. Εδώ η αλλαγή ρότας θα έρθει με ένα ανοδικό πάτημα στις 2020 με 2030 μονάδες. 

Στον Τραπεζικό δείκτη η καθοδική διάσπαση της βραχυχρόνιας γραμμής τάσης, στις 880 μονάδες, που ένωνε τους προηγούμενους τοπικούς πυθμένες έχει προκαλέσει ισχυρό ρήγμα στο στρατόπεδο των “Buyers” δίνοντας ως αρχικό στόχο τις 830 μονάδες. Πιθανό κλείσιμο χαμηλότερα των 830 μονάδων, θα δημιουργήσει υπόνοιες περαιτέρω καθοδικής κίνησης, προς την περιοχή 'μαζέματος' των προηγούμενων ρευστοποιήσεων στις 800 με 780 μονάδες. 

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ 

Κακομοιριά επικράτησε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τη βδομάδα που πέρασε. Οδηγηθήκαμε πάλι σε χαμηλά επίπεδα στηρίξεων, που για πολλοστή φορά ελπίζουμε να ανασχέσουν την πτώση. Βασικοί λόγοι είναι η σχετικά κακή πορεία των Ξένων Χρηματιστηρίων, ο Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ με τον Κόσμο, αλλά κυρίως ενδογενείς παράγοντες της Ελλάδας. 

Η "επιτυχής" έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, φαίνεται να πυροδότησε πωλήσεις, αντί για αγορές. Η αστάθεια που δημιουργεί στην Κυβέρνηση το θέμα των Σκοπίων, αυξάνει την αβεβαιότητα για τους Επενδυτές. 

Μια μεγάλη εταιρεία στον τομέα των τουριστικών κρατήσεων κατέρρευσε, ενώ ένα άρθρο που έλεγε ότι η "QCM" ψάχνει και άλλες Ελληνικές εταιρείες για παρατυπίες, οδήγησε στην πτώση της Πέμπτης. Οι αποκοπές μερισμάτων επίσης βοήθησαν, ενώ το γεγονός ότι περισσότερες εταιρείες δίνουν φέτος μερίσματα, δεν βοήθησε. 

Η αίσθηση που δίνεται από το εξωτερικό φαίνεται να είναι "άφησε τους πονηρούς, κακομοίρηδες Έλληνες να ξεκαθαρίσουν την κατάστασή τους και θα δούμε για επενδύσεις στο μέλλον. Εκτός αν πουλιέται κάτι εξαιρετικά φθηνά". 

Το κλείσιμο εξαμήνου έδωσε μια ανάταση στην Αγορά, αλλά ακόμη στηρίξεις παραμένουν στις 750 και 735 μονάδες του Γενικού Δείκτη, ενώ η πτώση, ισχυροποίησε τις αντιστάσεις στις 767, 780 και 805 μονάδες. 

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec 

Με απώλειες 5,58%, ολοκληρώθηκε το α’ εξάμηνο της χρονιάς, αντανακλώντας την αλλαγή στάσης των Ξένων Επενδυτών που σημειώθηκε από τις αρχές Μαΐου. Η τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελληνική Αγορά, καθώς η επιφυλακτικότητα έχει δώσει την θέση της στην αρνητική φημολογία "επί δικαίων και αδίκων".  

Παρά την ικανοποιητική εικόνα των τριμήνων, των επιτυχών αποτελεσμάτων των "τεστ αντοχής" των Τραπεζών, της συμφωνίας του Eurogroup και τα συμπαθητικά μακροοικονομικά δεδομένα (ΑΕΠ, πλεόνασμα κ.λ.π.) η Αγορά δείχνει απονευρωμένη από θετικά αντανακλαστικά, εστιάζοντας σε πιθανές πηγές κινδύνων που συνδέονται με την αξιοπιστία των στοιχείων των ισολογισμών των εισηγμένων εταιρειών. 

Το καθεστώς αμφισβήτησης έχει δημιουργήσει ένα "τοξικό περιβάλλον" διαπραγμάτευσης, μια αυτονόμηση μονότονα κουραστική σε κατεύθυνση και τζίρο που ακουμπά και τις ομολογιακές εκδόσεις. Αν και κλισέ, ισχύει απόλυτα η ρήση ότι "η εμπιστοσύνη οικοδομείται σε βάθος χρόνου και χάνεται μέσα σε μια στιγμή". Για να υπάρξει κάποια στοιχειώδης ηρεμία στην Αγορά θα χρειαστεί, επομένως, χρόνος και δράσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια πολυεπίπεδη αντιμετώπιση από όλους τους Εμπλεκόμενους Φορείς, ξεκινώντας από τις Εισηγμένες. 

Όσες εταιρείες έχουν ισχυρό διεθνές αποτύπωμα στον κύκλο εργασιών, θα πρέπει να επιδιώξουν την μέγιστη δυνατή διαφάνεια, επαναφέροντας ίσως για κάποιο διάστημα και τις αναλυτικές τριμηνιαίες ανακοινώσεις, η αρνητική φημολογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ευθέως και με γρήγορα αντανακλαστικά, επιδιώκοντας την ανάδειξη του γεγονότος, εάν αυτό υπάρχει και ενδεχομένως να συνεπάγεται κυρώσεις εφόσον αποτελεί κακόβουλη. 

Πιθανόν η μείωση της χρηματιστηριακής δραστηριότητας, που παραδοσιακά παρατηρείται κατά τους επόμενους δύο μήνες, να βοηθήσει στην αποφόρτιση του κλίματος, ωστόσο οι δράσεις που θα εμπεδώσουν την αλλαγή του ως προς το θετικότερο θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς την περιοχή των φετινών χαμηλών, τις 735 μονάδες. Από ότι φαίνεται, δύσκολα θα αποφύγει το ενδεχόμενο δοκιμασίας της εν λόγω ζώνης, καθώς η προσπάθεια ανάκτησης των 770 μονάδων δεν εμφάνισε "πάθος", που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν μια αύξηση των συναλλαγών στα 70 με 80 εκατ. ευρώ. 

Οι τρεις βασικοί κινητοί μέσοι όροι παρέμειναν πουλημένοι, ενώ μετά την συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ο Δείκτης έχει νέο επίπεδο αναφοράς αύξησης της προσφοράς το καθοδικό κενό στις 764 μονάδες. Οι ταλαντωτές αρχίζουν να αποκτούν κλίση προς τα κάτω δείχνοντας προς τις 720 μονάδες, πιθανό επίπεδο στο οποίο θα εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, ευνοώντας μια ανοδική αντίδραση. 

Συμπερασματικά σε μια άδεια από γεγονότα εβδομάδα, η δύναμη της αδράνειας έχει τον πρώτο λόγο, προκρίνοντας την συνέχιση της πτωτικής κίνησης, ενδεχομένως επιβραδύνοντας προς τα σημεία των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (735 και 720 μονάδες). 

Σήμερα  

Οι ασιατικές αγορές μετοχών επιβαρύνθηκαν με νέες απώλειες στα χρηματιστήρια της Κίνας τη Δευτέρα 2/7, ενώ το πέσο του Μεξικού δυνάμωσε, με την διαφαινόμενη αποφασιστική νίκη για το κόμμα του Andres Manuel Lopez Obrador. Οι χρηματιστές δήλωσαν ότι η σαφής νίκη θα διευθετήσει τουλάχιστον μια πηγή πολιτικής αβεβαιότητας. Ακόμα, ο αριστερός Ομπράντορ αναμένεται να εισάγει επίσης μια δόση εθνικισμού στην κυβέρνηση και να εντείνει τις αντιθέσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. 

Ο Trump, επίσης, άρχισε να παρεμβαίνει σε μεγάλες αγορές πετρελαίου με αργό πετρέλαιο να υποχωρεί μετά από tweet του Προέδρου ότι η Σαουδική Αραβία είχε συμφωνήσει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου έως και 2.000.000 βαρέλια τη μέρα. 

Η ανάρτηση αργότερα υπονομεύθηκε από το Λευκό Οίκο και την Υπηρεσία Τύπου της Σαουδικής Αραβίας. Το Brent έχασε 1,06 δολάρια και διαπραγματεύεται στα 78,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ υποχώρησε 94 σεντς στα 73,21 δολάρια.  

Στις χρηματιστηριακές αγορές, στις 08:30 δική μας ώρα, τα blue chip της Σαγκάης επανέλαβαν την καθοδική τους κίνηση με πτώση -1,58% και μείωσαν τη διάθεση για ρίσκο στην περιοχή. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Dow υποχώρησε κατά -1,11%, έχοντας χάσει πάνω από 2% την περασμένη εβδομάδα. 

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,95%, ενώ η έρευνα για το φρόνημα των βιομηχάνων έδειχνε πως η διάθεση είχε περάσει κάτω από τη σκιά που προκάλεσαν οι απειλές ενός εμπορικού πολέμου. 

«Ο βασικός κίνδυνος για την αγορά δεν είναι ότι ο Trump θα εφαρμόσει πραγματικά τις απειλές του αλλά μάλλον ότι μια παρατεταμένη περίοδος εμπορικής αβεβαιότητας αρχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα» ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης επί της πολιτικής της Federal Reserve έρχονται την Πέμπτη και η εβδομάδα κλείνει με μισθοδοσίες ΗΠΑ για τον Ιούνιο. 

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ πήρε νωρίς το χτύπημα από αναφορές πως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer είχε απορρίψει τη συμφωνία για την πολιτική επί της μετανάστευσης που διαπραγματεύθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή. 

Η κίνηση καθιστά το μέλλον της κυβέρνησης της Μέρκελ ακόμα πιο αβέβαιο, καθώς το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) βασίζεται στο CSU για να διατηρήσει τη δύναμη μέσω ενός συνασπισμού που δημιουργήθηκε πριν από τρεις μήνες για να τερματίσει ένα πολιτικό κενό. 

Μετά από όλα αυτά, το ευρώ ήταν 0,4% πιο χαμηλά στα 1,1641 δολάρια, έχοντας σκοντάψει μέχρι τα 1,1632 σε μια φάση.