To ενδιαφέρον της Ρωσίας για διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα εξέφρασε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα προσβλέπει στο ότι οι ευκαιρίες για πρακτική συνεργασία θα πολλαπλασιαστούν, δεδομένης της συνεχούς βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.
To ενδιαφέρον της Ρωσίας για διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα εξέφρασε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα προσβλέπει στο ότι οι ευκαιρίες για πρακτική συνεργασία θα πολλαπλασιαστούν, δεδομένης της συνεχούς βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.
«Ευχόμαστε στους Έλληνες φίλους μας κάθε πρόοδο και επιτυχία σε αυτό τον δρόμο» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο «Sputnik» ο Ρώσος πρεσβευτής.
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας, Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα, ο κ. Μάσλοβ τόνισε: «Είχαν πολύ περιεκτικές ουσιώδεις συζητήσεις. Επιβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον να διαφυλάξουμε και να πολλαπλασιάσουμε την παρακαταθήκη των μακραίωνων σχέσεων μεταξύ των χωρών και λαών μας».
Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα ήταν ο πρώτος σταθμός της προετοιμασίας της ρωσοελληνικής συνάντησης Κορυφής το Φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε ότι η προπαρασκευή θα συνεχιστεί κατά την απαντητική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.
Αναφορικά με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία εντός του έτους και τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, ο Αντρέι Μάσλοβ σημείωσε: «Αναμφίβολα, οι ρωσοελληνικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Οι χώρες μας με συνέπεια αναπτύσσουν εντατικό πολιτικό διάλογο. Εντούτοις, πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας».
Πρόσθεσε πάντως ότι «δυστυχώς, εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουμε τον αρνητικό αντίκτυπο από τις παράνομες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος της Ρωσίας και τα συνακόλουθα ρωσικά αντίμετρα. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να αναζητάμε τρόπους, προκειμένου η συνεργασία μας να αναβαθμιστεί και να διευρυνθεί σε νέα πεδία για να αποδώσει καρπούς».
Πέρυσι, ενισχύθηκε η τάση αποκατάστασης του διμερούς εμπορίου μετά την υποχώρηση του 2014- 2015. Οι συναλλαγές το 2017 αυξήθηκαν κατά 27,4% στα 3,7 δισ. δολάρια. Τώρα η προτεραιότητα είναι η σύγκληση της 11ης συνόδου της διμερούς Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.
Οι ευκαιρίες του ενεργειακού τομέα
Μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης έχει η συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό κλάδο, σύμφωνα με τον κ. Ράσλοβ. «Η Ρωσία είναι επί δεκαετίες παραδοσιακός και αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, άλλωστε, και σε πολύ ευνοϊκές τιμές» ανέφερε.
Το 2017 οι εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 9,3% στα 2,9 δισ. κυβικά μέτρα. Η χώρα μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των Ελλήνων καταναλωτών. Στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συμβάλει η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. «Για να επεκταθεί αυτός ο αγωγός στις ευρωπαϊκές χώρες, χρειάζονται γερές εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα εμποδίσει την κατασκευή, ούτε τη μετέπειτα λειτουργία του αγωγού» επεσήμανε.
Aύξηση του αριθμού των Ρώσων Τουριστών
«Σίγουρα η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των συμπατριωτών μας» τονίζει ο κ. Μάσλοβ. «Τα τελευταία δύο χρόνια, το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία παρουσιάζει αυξητική τάση, βάσει και των ρωσικών και ελληνικών στατιστικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, το 2017 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 856.000 Ρώσοι, παρουσιάζοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με το 2016.
Αυτό το γεγονός επιβεβαιώθηκε κατά τις συζητήσεις στο 2ο Τουριστικό φόρουμ Ρωσίας- Ελλάδας στη Χαλκιδική στις 10-12 Ιουνίου, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του κοινού Έτους Τουρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών πρακτορείων, ο αριθμός των κρατήσεων στην Ελλάδα από τη Ρωσία, για την τρέχουσα σεζόν, είναι ήδη αισθητά μεγαλύτερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος».