Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 08:17

Market Beat: Τέλος εξαμήνου και η τάση εξαρτάται από το ζύγισμα πολιτικών αποφάσεων

Μπρος στα χειρότερα από πλευράς προσδοκιών σε παγκόσμια βάση, ποιος να ενδιαφερθεί να ωραιοποιήσει εικόνα μετοχικών χαρτοφυλακίων, λόγω εξαμήνου, στην Αθήνα, και παντού; Όλοι.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μπρος στα χειρότερα από πλευράς προσδοκιών σε παγκόσμια βάση, ποιος να ενδιαφερθεί να ωραιοποιήσει εικόνα μετοχικών χαρτοφυλακίων, λόγω εξαμήνου, στην Αθήνα, και παντού; Όλοι.

Σήμερα στο αφυδατωμένο από σημαντικές ειδήσεις πεδίο της οικονομίας έχουμε την έκθεση του άρθρου 4 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, ωστόσο η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι αποτελούν ορόσημο οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, εκτιμώντας πως οι ρυθμίσεις έχουν βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ανέφερε επιπλέον ότι η εποπτεία μετά το μνημόνιο είναι μια φυσιολογική κατάσταση που προβλέπεται για κάθε χώρα η οποία εξέρχεται από ένα πρόγραμμα. Σχετικά με το αντικείμενο αυτής της εποπτείας, είπε πως θα ελέγχει τα αποτελέσματα αλλά και την πορεία εφαρμογής των συμφωνημένων πολιτικών. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος για τις μετα-μνημονιακές αξιολογήσεις. «Δεν είναι αξιολογήσεις επί τρίμηνης βάσης. Δεν είναι αυτό. Είναι πολύ πιο ευέλικτο από αυτό», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Έφθασε το τέλος Ιουνίου και οι σύνοδοι της τρέχουσας εβδομάδας έκαναν το θαύμα τους. Κατάφεραν με τη χθεσινή βουτιά να οδηγήσουν σε πτώση στο τετραήμερο -3% για τον ΓΔ και -3,07% για τον 25άρη. Η επίδοσή τους στο μήνα έπεσε στο -1,03% για τον μέσο όρο και στο -1,88% για τον δείκτη των blue chip. Η εικόνα του χθες ήταν από τις χειρότερες του έτους στατιστικά αφού μόνο η ΕΥΔΑΠ ήταν με κέρδη και ο ΟΛΠ αμετάβλητος ενώ οι υπόλοιπες 23 μετοχές έγραψαν απώλειες σημαντικές.

Παράλληλα ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 82,729 από 49,406 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 33,398 από 10,011 εκατ. ευρώ. Αλλά σε επίπεδο συναλλαγών εκτός πακέτων στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 45,367 από 37,498 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,300 από 1,399 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη βδομάδα ως σήμερα χάνει -2,39% αλλά στον Ιούνιο διατηρεί κέρδη +4,93% και με αυτά εμφανίζει από την αρχή του 2018 κέρδη +4,8% ενώ οι άλλοι δυο χάνουν πια πάνω από -6%.

Το Λ με πιο μακρύ το πτωτικό πόδι που σχημάτισε η πορεία των δεικτών στη Wall Street με κατάληξη τις απώλειες, είχε κόψει τη διάθεση για ρίσκο χθες και στα χρηματιστήρια της Ασίας. Η βάση του κλαδέματος των διαθέσεων για ρίσκο στις αγορές των ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρη. Οι αρμόδιοι διαπίστωσαν πως αγοραστικό ενδιαφέρον έφερε την Τετάρτη η προσδοκία, από μια ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, πως ο Πρόεδρος θα μαλακώσει τη στάση του στην κόντρα με τους Κινέζους. Αμέσως ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow δήλωσε χονδρικά: «Η ανακοίνωση του Τραμπ παρεξηγήθηκε και δεν αποτελεί στροφή προς μια ηπιότερη στάση». Η βουτιά που ακολούθησε, υπογράμμισε πως οι αγοραίοι εξακολουθούν να ανησυχούν για την σκληρή προσέγγιση του Trump, στην προσπάθεια να αποσπάσουν οι ΗΠΑ καλύτερες εμπορικές συμφωνίες. Άλλωστε υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η στάση του μπορεί, όχι μόνο να πληγώσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά και να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Εδώ λοιπόν, η αγορά ξεκίνησε με πτωτικό χάσμα και μετά από ανέβασμα του ΓΔ κατά μια μονάδα, πάντα σε αρνητικό πεδίο, ξεκίνησε μια αποκλιμάκωση των τιμών των

μετοχών που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί. Το Eurogroup δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στους επενδυτές, ούτε το πολιτικό δυναμικό στη χώρα και διεθνώς τους πείθει, πως είναι ικανό να διαχειριστεί τις αναταράξεις που προκαλούν οι επιλογές του. Αλλά εδώ και μήνες υπογραμμίζεται από τη στήλη ο σεβασμός των θεσμικών στα εργαλεία που παρέχει η στατιστική ανάλυση. Συνεπώς η ευκολία με την οποία οι βασικοί δείκτες ξεπέρασαν τις στηρίξεις τους, οδήγησε σε ρευστοποιήσεις που σχετίζονται με τα stop loss που έχουν οριστεί από την στατιστική προϊστορία. Η προσέγγιση των χαμηλών του 2018 θα το «αποδείξει».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ανοδικά έκλεισαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τις μετοχές να λαμβάνουν ώθηση από τον κλάδο της τεχνολογίας και των τραπεζών. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 24.216,05 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,79% στις 7.503,68 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,62% στις 2.716,31 μονάδες. Οι μετοχές των τραπεζών JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley και Bank of America παρουσίασαν αύξηση άνω του 1%, παρέχοντας ισχυρή ώθηση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Τις προηγούμενες ημέρες οι αμερικανικές μετοχές βρέθηκαν υπό συνεχή πίεση, εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός εμπορικού «πολέμου» προκάλεσε κύμα ανησυχιών στους κόλπους των επενδυτών, με αποτέλεσμα τη διάχυτη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές.

«Πίσω από το αρνητικό κλίμα κρύβεται η ανησυχία για την επιβολή δασμών και περιορισμών στο παγκόσμιο εμπόριο και τις διεθνείς επενδύσεις» σχολίασε ο Μίκαελ Σαούλ, επικεφαλής της Marketfield Asset Management.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο της νευρικότητας δεν βρίσκονται μόνο οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε., καθώς η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει με την επιβολή δασμών 20% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις χώρες της Ευρώπης.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για ένταση στη διαπραγμάτευση για το παγκόσμιο εμπόριο. Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,82% στις 376 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,08% στις 7.615,63 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα -1,39% στις 12.177,23 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες -0,97% στις 5.275,64 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,72% στις 9.589,00 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 21.432,34 μονάδες.

Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνα αγοράς GfK, έμεινε αμετάβλητο καθώς οι φόβοι για εμπορική σύγκρουση μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών επηρεάζουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα, η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο, στις 112,3 μονάδες από 112,5 τον Μάιο. Δημοσκόπηση του Reuters έδειχνε προς μεγαλύτερη πτώση – στις 112 μονάδες.

Οι Thyssenkrupp και Tata Streel είναι κοντά σε συμφωνία ύψους 17,4 δις δολαρίων προκειμένου να ενώσουν τις ευρωπαϊκές τους δυνάμεις , σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, πτώση 21% στα καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου ανακοίνωσε η H&M καθώς διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. σουηδικές κορόνες από 8,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ το απόγευμα προς βράδυ της Τετάρτης κινείται ψηλότερα +0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1589 από 1,1553 την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Μεγάλη βουτιά με αυξημένο τζίρο κύρια με πακέτα

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών σαφώς καθοδική κίνηση, χωρίς εναλλαγές στο αρνητικό πρόσημο μεταβολής. Οδήγησαν τον ΓΔ από την αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 763,40 με πτωτικό χάσμα 4,5 μονάδων. Ένα τίναγμα στο πρώτο λεπτό έφερε το μέγιστο για τη μέρα στις 10:31, ήταν οι 764,19 από 773,72 μονάδες την προηγούμενη. Η βουτιά αμέσως μετά όρισε μια καθοδική πορεία με κλιμακούμενες πιέσεις, που είχε μεγάλη διάρκεια, με αποτέλεσμα το ελάχιστο ημέρας στις 744,37 από 765,11 την Τετάρτη να έρθει στις 16:05. Μετά ξεκίνησε η υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς που τον έφερε ως τις 752,78 στις 16:43. Ακολούθησε άλλο ένα κύμα εντολών πώλησης που τον κατέβασαν στις 17:00 στις 747,92 μονάδες. Οι αγορές στις δημοπρασίες του χάρισαν 0,2 της μονάδας. Τη σύνοδο σφράγισε το γενικό ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων. Αντίθετα στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς η απόδοση έμεινε στο 4,05%, σύμφωνα με το Bloomberg, με μεταβολή 0 μονάδες βάσης.

Ήταν σύνοδος χωρίς εναλλαγές στην κυριαρχία αγοραστών και πωλητών. Η ισχύς των τελευταίων μέτρησε από τις 10:31 ως το τέλος των ελευθέρων συναλλαγών. Το ελάχιστο στις 744,4 μονάδες ήταν 10,5 μονάδες πάνω από το ελάχιστο τρέχοντος έτους, στις 735 μονάδες χονδρικά. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή, που μετατράπηκε γρήγορα σε πτωτική, που σταδιακά αποκτούσε σταθερή κλίση υπολογίζοντας σχετικά λίγο το ανοδικό άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ που είχαν επίσης πτωτική συνέχεια. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 748,03 μονάδες που ήταν 3,7 μονάδες πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 16,2 μονάδες κάτω από το ανώτερο.

Ήταν μια σύνοδος με μεγάλο εύρος διακύμανσης (19,9 μονάδες) σε σχέση με τις 8,6 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 55,367 από 56,733 δις ευρώ. Ένα blue chip δεν υπέκυψε στις πιέσεις, ήταν η ΕΥΔΑΠ +1,64% ενώ 23 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.

Μέτρησαν αρνητικά και καταλυτικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,28% από -1,81% την Τετάρτη), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,08% από -2,01%, την ΕΤΕ

στο -2,62% από -1,62%, ΕΥΡΩΒ -4,58% από -1,08% και την ΠΕΙΡ στο -2,54% από -3,00%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν πολύ καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -1,24% από +1,29% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (23 από 13) και ο ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 13,928 από 14,771 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΑΛΦΑ με 6,262 από 3,387 εκατ. τεμάχια, ΕΥΡΩΒ με 5,480 από 2,074 εκατ. τεμάχια, ΠΕΙΡ με 1,133 εκατ. τεμάχια από 845.107 τεμάχια, ο ΟΤΕ ήταν στην έβδομη θέση με 432.856 από 659.917 τεμάχια την προηγούμενη σύνοδο.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,59% και έφθασε στις 748,03 από 767,91 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1953,11 από 2011,16 μονάδες με μεταβολή -2,89%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν υπολογίσιμα την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο να γίνεται πολύ κάτω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 82,729 από 49,406 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 33,398 από 10,011 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 45,367 από 37,498 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,300 από 1,399 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 24 από 44 των καθοδικών 79 από 49 και 14 από 28 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Μεταφέρουν σε χαμηλότερες ζώνες τιμών τα στοιχήματα τους οι trader

Στη προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, του μήνα, του πρώτου εξάμηνου, οι θεσμικοί έδωσαν αυστηρά πτωτική δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 11,2 μονάδων. Ακολούθησε μια νευρικότητα και στιγμιαία άνοδος, με αποτέλεσμα στις 10:31 να εμφανιστεί το μέγιστο στις 2001,62 μονάδες. Το κατώτερο ημέρας στις 1945,08 ήρθε στις 16:05. Οι θεσμικοί τον έφεραν στις 17:00 στις 1955,39 μονάδες. Το κλείσιμο, στις 1953,11 αντιστοιχούσε σε μεταβολή -2,89%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 24,314 από 10,771 εκατ. ευρώ. Οι κινήσεις στα διάφορα τμήματα της αγοράς παραγώγων χθες υπογραμμίζουν τη διάθεση για αλλαγή των ορίων των στοιχημάτων.

Στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου, άλλαξαν χέρια 2731 συμβόλαια με ανώτερο τις 1994,75, κατώτερο τις 1944,00 με τελευταίες πράξεις στις 1946,00 από 1998,00 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 215 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με ανώτερο τις 1986,50 μονάδες, κατώτερο τις 1941,25 με τελευταίες πράξεις στις 1968,50 από 1992,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά, του Ιουλίου, ήταν 9.618 από 10.570 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς έγιναν 469 από 437 ΣΜΕ.

Στα calls λήξης Ιουλίου έφερε 38 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2100 μονάδες. Ο όγκος για τη σειρά Αυγούστου ανέβηκε στα 1182 από μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης για τη κυρίαρχη σειρά ο όγκος ήταν 559 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1850 ως τις 2000 μονάδες, ενώ για την επόμενη διακινήθηκαν 62 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 1925 ως τις 1975 μονάδες.

Ο τζίρος στην υποκείμενη αγορά ανέβηκε στα 82,8 εκατ., από τα οποία τα 33,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ, ΜΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Από τις μετοχές του 25άρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύθηκαν οι ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ. Στο υψηλό ημέρας με τη βοήθεια των τελικών δημοπρασιών έκλεισε η ΕΥΔΑΠ ενώ στο χαμηλό ημέρας οι ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΜΟΗ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΜΥΤΙΛ.

Στη βδομάδα ως σήμερα εμφανίζουν κέρδη οι ΜΠΕΛΑ +4,26%, ΣΑΡ +1,09%, ΟΠΑΠ +1,01%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,81% και ΑΔΜΗΕ +0,75%. Από τα υπόλοιπα για τις απώλειες στο τετραήμερο ξεχώρισαν οι ΜΟΗ -8,83%, ΕΥΡΩΒ -7,89%, ΕΤΕ -7,14%, ΠΕΙΡ -6,89%, ΦΡΛΚ -6,79%, ΑΛΦΑ -5,50% και ΒΙΟ -4,15%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Τελικά οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κονκλαβίου μάλλον δεν ενθουσίασαν τους Εμπλεκόμενους στην Ελληνική Αγορά, κρίνοντας από τον κατήφορο των τιμών. Η πολυετής λιτότητα των υψηλών πλεονασμάτων, η αυστηρή εποπτεία, με άλλη ορολογία κατά την προσφιλή τακτική των Ευρωπαϊκών Θεσμών, αλλά κυρίως η παράταση και όχι λύση του βασικού προβλήματος του Ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, για μετά το 2030 δεν πείθει κανένα…

Το "Ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης" έχει ήδη ξεχαστεί από την Κυβέρνηση, αλλά και τους Συμμετέχοντες στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, που παρουσιάζει μια καταθλιπτική εικόνα, με μειωμένους όγκους συναλλαγών.

Η παρουσίαση Ελληνικών εταιρειών στο road show των ΗΠΑ, δεν ενθουσίασε το Αμερικανικό Κοινό και κυρίαρχη αντιμετώπιση ήταν, στάση αναμονής λόγω μάκρο εξελίξεων και απορίας – ανησυχίας, για την αναξιοπιστία των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων, μεγάλων Ελληνικών εταιρειών, με διεθνή παρουσία και Ξένους Μετόχους (ΦΦΓΚΡΠ).

Η γεωπολιτική αναταραχή αναζωπυρώνεται, με διαφορά φάσης κάθε φορά σε άλλα πεδία. Νευρικότητα προκαλεί ο διαφαινόμενος Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και όχι μόνο. Η Συγκυβέρνηση Λαϊκιστών στην Ιταλία, με βασικό πρώτο θέμα το Μεταναστευτικό, που μάλλον δεν θα λυθεί (αλλά θα φορτωθεί στις πλάτες των ποιο "αδυνάτων"), από την Σύνοδο Κορυφής του Σαββατοκύριακου, εντείνει τις ανησυχίες.

Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, τα ευμενή σχόλια του διεθνούς Τύπου, αλλά και τις φιέστες στο Ζάππειο, παρά την μικρή αποκλιμάκωση, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, παραμένοντας το 10ετες ομόλογο πάνω από το επίπεδο του 4%.

Το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην πραγματική Οικονομία αργεί ακόμα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά σήμερα, όπου μετά το φιάσκο της Follie Follie, με το "σκάσιμο" των δύο μεγαλύτερων Ηλεκτρονικών Tour Operator (Travelplanet24 & Airtickets), στην κορύφωση μίας καλής τουριστικής περιόδου, αποδεικνύοντας ότι πολλές εταιρείες έχουν

κρύψει "σκελετούς", που αρχίζουν και βγαίνουν, με δυσάρεστα επακόλουθα για τους Καταναλωτές αλλά και τις Τράπεζες.

Οι αποκοπές μερισμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει σε Δεικτοβαρείς μετοχές (ΟΤΕ ΕΕΕ), μαζί με το αρνητικό κλίμα των Διεθνών Αγορών, επικουρούν όλους τους παράγοντες που αναφέρθηκαν ανωτέρω, για πίεση των τιμών των μετοχών.

Ο δείκτης Τραπεζών εκφράζει τις ανησυχίες πολλών για την κεφαλαιακή τους επάρκεια στο εγγύς μέλλον, αλλά και για την ταχύτητα αντιμετώπισης των "κόκκινων" δανείων. Αφού δεν κατάφερε να "λύσει" ανοδικά, τρεις φορές το επίπεδο των 915 - 920 μονάδων, εκπλήρωσε τον πρώτο στόχο των 840 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης χάνοντας τις 755 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, αυξάνει τις πιθανότητες γιαεπαναπροσέγγιση του κρίσιμου επιπέδου των 730 μονάδων. Το γεγονός ότι παραμένει κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών, μας δημιουργεί ανησυχία και ανοίγει ακόμα χαμηλότερη στοχοθέτηση πέριξ των 700 μονάδων.

Αντίστοιχα πιθανή έγκυρη διάσπαση των 1950 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 1900 μονάδων, με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 1840 μονάδες.

Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης, στην παρούσα φάση, θα δώσουν τυχόν πολιτικές εξελίξεις, μετά "τα μπάνια του λαού", συνοδευόμενες από μια ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με λιγότερο Κράτος και φόρους και περισσότερες Ιδιωτικές επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Η Ελληνική Οικονομία έχασε μια χρυσή ευκαιρία τα προηγούμενα 3 έτη, να κάνει τα απαραίτητα άλματα εκμεταλλευόμενη το καλό διεθνές περιβάλλον. Δυστυχώς μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης, τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και της Χρηματιστηριακής Αγοράς, "μπαλώθηκαν" και δεν λύθηκαν. Οι Διεθνείς Αγορές μπαίνουν σε μία φάση διόρθωσης, ολοκληρώνοντας τον πολυετή ανοδικό κύκλο τους και δεν θα μας αφήσουν ανεπηρέαστους στον Μικρόκοσμό μας.

Συμπερασματικά, ο "Θεριστής" Ιούνιος έκοψε τις επενδυτικές και πολιτικές προσδοκίες πολλών και η εγρήγορση των Συμμετεχόντων κρίνεται απαραίτητη καθ΄ όλη την Θερινή περίοδο. Και όπως είχε πει ο διάσημος ποιητής Ugo Foscolo "πρέπει να μετανιώνεις για το παρελθόν, να δυσφορείς για το παρόν, να φοβάσαι για το (επενδυτικό ) μέλλον…".

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα παρέμειναν αρχικά κοντά στα χαμηλά εννιά μηνών σήμερα Παρασκευή παρά τα μικρά κέρδη από τη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αιτία ήταν οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τις εμπορικές τριβές παγκόσμια έβλαψαν το φρόνημα των επενδυτών. Ωστόσο μια κίνηση για την ελάφρυνση των περιορισμών έναντι ξένων επενδύσεων στην Κίνα θα μπορούσε να ενισχύσει τις αγορές εκεί αργότερα, και ακριβώς αυτό έγινε.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ήταν αρχικά αμετάβλητος. Αλλά στις 08:00 δική μας ώρα οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν κατά +0,2% υψηλότερα, ενώ ο δείκτης μετοχών Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -0,34% και αργότερα κέρδιζε +0,08%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας επηρεάστηκε αργότερα από τα κέρδη των Κινέζικων

αγορών και εμφάνισε κέρδη της τάξης του +0,8%. Διότι ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ εμφάισε κέρδη +1,14%, ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης ανέβηκε +1,16%.

Οι μετοχές από διάσημες περιοχές για τις εταιρίες τεχνολογίας όπως δείχνουν ο KOSPI της Νότιας Κορέας και η αγορά της Ταϊβάν εμφάνιζαν μεταβολές +0,37% και +1,40% αντίστοιχα μετά το μέσο των συναλλαγών.

Τα χρηματιστήρια στη Wall Street παρουσίασαν μικρά κέρδη την Πέμπτη, με τη βοήθεια των τραπεζικών και τεχνολογικών μετοχών, αλλά το ευρύτερο κλίμα της αγοράς παρέμεινε υποτονικό λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις που προκαλούν οι ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε κατά 98,46 μονάδες, ήτοι 0,41%, σε 24.216,05 μονάδες, ο δείκτης S & P 500 κέρδισε 16,68 μονάδες ή 0,62% στα 2.716,31 και η Nasdaq Composite πρόσθεσε 58,60 μονάδες ή 0,79% στα 7,503,68.

Την Πέμπτη το βράδυ, η Κίνα κυκλοφόρησε λεπτομέρειες για μια αναμενόμενη εδώ και καιρό χαλάρωση των περιορισμών ξένων επενδυτικών κινήσεων σε τομείς όπως ο τραπεζικός τομέας, τα αυτοκίνητα, η βαριά βιομηχανία και η γεωργία, καθώς στοχεύει να ανοίξει τις εγχώριες αγορές της.

Εκτός από την επιβεβαίωση των ήδη ανακοινωθεισών υποσχέσεων για πλήρη κατάργηση των ορίων ιδιοκτησίας σε κλάδους όπως η ασφάλιση και τα αυτοκίνητα μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, η Κίνα θα διευκολύνει ή θα καταργήσει τα ανώτατα όρια ιδιοκτησίας στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής πλοίων και αεροσκαφών, των ηλεκτρικών δικτύων και των αγροτικών καλλιεργειών , εξαιρουμένου του σίτου και του καλαμποκιού.

Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, υποχώρησε από τα υψηλότερα ενός έτους στα 95.253. Το νόμισμα αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με την κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις φέτος.

Το δολάριο ήταν σχεδόν επίπεδο έναντι του γεν, στα 110,43. Το ευρώ ήταν επίσης επίπεδο σήμερα στα 1,1571 δολάρια.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρά στο 2,88419% σε σύγκριση με το κλείσιμο των 2,847% στις ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν σε ασφαλή επενδυτικά λιμάνια.

Η απόδοση των 2ετών, η οποία αυξάνεται από τις προσδοκίες των διαχειριστών κεφαλαίων για υψηλότερα επιτόκια της Fed, ήταν στο 2,5161% σε σύγκριση με το κλείσιμο των ΗΠΑ στο 2,52%