ΤΙΣ απώλειες των μετοχών των τραπεζών της Ιαπωνίας, οδήγησε η υποχώρηση των μετοχών της Aiful Corp., μετά την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος να μειώσει το 29,2% μάξιμουμ των επιτοκίων που μποροεί να χρεώσει.
Οι μετοχές της Aiful, υποχώρησαν έως 6,3%, σημειώνοντας τις δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη MSCI World, μετά τη χθεσινή συμφωνία του κυβερνώντος κόμματος, να κλείσει «το παραθυράκι», μέσω του οποίου οι δανείστριες χρεώνουν με επιτόκια πλέον του 20%. Οι μετοχές της Acom Co., της Promise Co. και της Credit Saison Co., κινήθηκαν επίσης πτωτικά.
Οι μετοχές της Aiful άλλαξαν χέρια 5,2% χαμηλότερα στα 5.310 γιέν η μία στη 1:23 μ.μ. στο Τόκυο.
Οι μετοχές της Acom, της δεύτερης μεγαλύτερης δανείστριας της Ιαπωνίας, σημείωσαν απώλειες έως 4,3% και διαπραγματεύθηκαν 3,1% χαμηλότερα, στα 5.880 γιέν η μία. Οι μετοχές της Promise, της τρίτης σε μέγεθος, υποχώρησαν 1,8%, στα 5.950 γιέν η μία. Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των εταιρειών έκδοσης πιστωτικών καρτών και ένα 7% στον MSCI, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Credit Saison.
O δείκτης των 36 οικονομικών εταιρειών – όχι των τραπεζών – που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, υποχώρησε 2,9%, έναντι υποχώρησης 1,1% του δείκτη Topix. Φέτος ο δείκτης έχει σημειώσει απώλειες 23%, έναντι υποχώρησης 4,9% του Topix.
Οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δανείστριες καταναλωτών, χρεώνουν κατά μέσον όρο επιτόκιο 23,15%. Οι άλλες εταιρείες – όχι οι τράπεζες – που δανείζουν σε ιδιώτες και μικρές εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν μπορούν να λάβουν τραπεζικά δάνεια, είχαν δανείσει 43,3 τρισ. γιέν (377 δισ. δολ.) έως τις 31 Μαρτίου του 2005, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας.