Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2001 18:06

Διατηρούν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Οι τίτλοι πετρελαϊκών εταιρειών εξακολουθούν να μονοπωλούν το αγοραστικό ενδιαφέρον στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά τη σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 3,4% χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ η τιμή του αργού σημείωσε άνοδο 1,4% φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, οι οποίοι - μετά το νέο γύρο προειδοποιήσεων από κορυφαίες εταιρείες πληροφορικής για τα μελλοντικά τους κέρδη - δείχνουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον κλάδο της υψηλής τενολογίας.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,19% και έχει φθάσει τις 5.915,8 μονάδες. H μετοχή της International Power σημειώνει άνοδο κατά 3,64% ενώ εκείνες των εταιρειών Shell Transport & Trading και BP ενισχύονται κατά 2% και 0,81% αντιστοίχως.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 5.645,36 μονάδες με άνοδο 0,94% και τη μετοχή της πετρελαϊκής Total Fina Elf να ενισχύεται κατά 3,08%. Αντιθέτως, η μετοχή της Alcatel εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις μετά τις πληροφορίες ότι σχεδιάζει να εξαγοράσει την αμερικανική Lucent Technologies.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX έχει διαμορφωθεί στις 6.196,02 μονάδες με κέρδη 0,36%. Η μετοχή της ενεργειακής E.on «κερδίζει» 2,78%.

Ανοδο καταγράφουν αυτήν την ώρα και οι κυριότεροι δείκτες στις υπόλοιπες αγορές μετοχών της Ευρώπης.