Οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο εμπορικός πόλεμος όχι μόνο δεν έχουν ανακόψει τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά μάλλον έχουν δώσει ώθηση. Και τούτο γιατί αρκετές εταιρείες αναζητούν συμμαχίες προκειμένου να ανταποκριθούν σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων. Τα deals παγκοσμίως έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο εμπορικός πόλεμος όχι μόνο δεν έχουν ανακόψει τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά μάλλον έχουν δώσει ώθηση. Και τούτο γιατί αρκετές εταιρείες αναζητούν συμμαχίες προκειμένου να ανταποκριθούν σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters τα εταιρικά deals παγκοσμίως εκτινάχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 2,5 τρισ. δολάρια, χάρη σε ένα κύμα συμφωνιών μεταξύ κολοσσών, με πρωταγωνιστή τον κλάδο μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Πρόκειται για αύξηση 65% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και το υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 1980, όταν το πρακτορείο άρχισε να συγκεντρώνει τέτοιου είδους στοιχεία.
Ευεργετικά φαίνεται να έχουν λειτουργήσει οι μεγάλες φοροελαφρύνσεις, που προωθεί για τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση Τραμπ και η ισχυρή προς το παρόν οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως.
Κορυφαία συμφωνία της χρονιάς μέχρι στιγμής είναι η εξαγορά της ιρλανδικής φαρμακευτικής Shire από την ιαπωνική Takeda έναντι 77 δισ. δολαρίων. Ξεχωρίζε επίσης το deal της τάξης των 70 δισ. δολαρίων για την απόκτηση μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων της 21st Century Fox, αν και κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να πει με σιγουριά, εάν ο τελικός αγοραστής θα είναι η Disney ή η Comcast. Στις μεγάλες συμφωνίες του 2018 και η συγχώνευση ύψους 59 δισ. δολαρίων της Τ-Mobile με την Sprint.
Σε παγκόσμιο επίπεδο υπεγράφησαν 79 συμφωνίες άνω των 5 δισ. δολαρίων έκαστη- με την επίδοση να καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ του 2007. Η συνολική αξία των deals άνω των 5 δισ. ανέρχεται σε 2,4 τρισ. δολάρια. Μεταξύ αυτών είναι 35 συμφωνίες άνω των 10 δισ. δολαρίων.
Στις ΗΠΑ ο όγκος των συμφωνιών έχει επιστρέψει σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, στην Ευρώπη έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα και στην Ασία είναι αυξημένος κατά 22%.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times, Reuters