Η ανεργία παραμένει η σημαντικότερη πηγή ανησυχίας για τους ευρωπαίους πολίτες, όπως προκύπτει από το εαρινό τακτικό Ευρωβαρόμετρο. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η εγκληματικότητα και η οικονομική κατάσταση. Στην τέταρτη θέση είναι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Η υποστήριξη της ιδέας ενός Συντάγματος για την ΕΕ μειώθηκε ελαφρά από την τελευταία δημοσκόπηση το φθινόπωρο του 2005 και επανέρχεται στα επίπεδα της άνοιξης του 2005. Το 22% των πολιτών είναι αντίθετο με την ιδέα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και το 17% δεν εξέφρασε γνώμη. Η Γαλλία με 62% θετικές γνώμες είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και οι Κάτω Χώρες με 59% είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο.
Mειώνεται η υποστήριξη στην περαιτέρω διεύρυνση
Η υποστήριξη της κοινής γνώμης στην περαιτέρω διεύρυνση μειώνεται. Ενώ το 45% των πολιτών την υποστηρίζουν (41% στην EU των 15 και 66% στα νέα κράτη μέλη), το 42% έχουν αντίθετη γνώμη. Το φθινόπωρο του 2005 τα ποσοστά ήταν 49% και 39% αντίστοιχα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία οι ευνοϊκές γνώμες για τη μελλοντική διεύρυνση μειώθηκαν κατά 7% και ανέρχονται πλέον σε 45%.
Οι Ευρωπαίοι είναι μάλλον ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσοστό ικανοποίησης φθάνει το 50% (48% στην ΕΕ των 15 και 59% στα νέα κράτη μέλη, +1% σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση), ενώ το ποσοστό της δυσαρέσκειας είναι 34% (-1 %). Αυτά είναι τα πιο ευνοϊκά αποτελέσματα για την ερώτηση αυτή τα τελευταία δέκα χρόνια. Εντούτοις, ενώ το 36% (+2 %) των πολιτών της ΕΕ συμφωνεί με τη δήλωση «η φωνή μου ακούγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπάρχει ακόμη ένα 54% που δεν συμφωνεί με αυτό, παρόλο που ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 5% από το φθινόπωρο του 2005.
Οι τρεις κύριοι δείκτες για τη γενική στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν καθαρά θετική εξέλιξη στην κοινή γνώμη. Σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση το φθινόπωρο του 2005, η υποστήριξη της συμμετοχής στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 5 μονάδες (55% έναντι 50%), η εικόνα της ΕΕ κατά 6 μονάδες (50% έναντι 44%) και η αντίληψη σχετικά με τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή κατά 2 μονάδες (54% έναντι 52%). Παράλληλα, οι αρνητικές γνώμες για τους τρεις αυτούς δείκτες μειώθηκαν, ιδίως όσον αφορά την εικόνα της ΕΕ (15% έναντι 20%).