Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2006 14:45

ΕΚT: Σταθερά τα επιτόκια του ευρώ

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ στο 2,75%, στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας, διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως ευρέως αναμενόταν.

Σημειώνεται ότι από το Δεκέμβριο η ΕΚΤ έχει προβεί σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25%.

Αμετάβλητη διατήρησε σήμερα τη νομισματική της πολιτική και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ενδεχομένως να παράσχει ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων με βάση τα όσα θα πει για τον πληθωρισμό. Η συνέντευξη του κ. Τρισέ θα αρχίσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

Οι ενδείξεις επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα, οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών της Ευρωζώνης ανήλθαν τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.

Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σημείωσαν το Μάιο άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και 6,0% σε ετήσια, αυξήσεις μεγαλύτερες του αναμενόμενου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, η ΕΚΤ θα προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου, αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί στην τηλεσυνδιάσκεψη της 3ης Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν έχει προβεί ποτέ στην ιστορία της σε μεταβολή επιτοκίων στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται στις αρχές Αυγούστου.

Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Financial Times”, ο Γκι Καντέν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου και μέλος της ΕΚΤ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μεταβολής των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου.

Όπως τόνισε ο Καντέν, οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με μοναδικό κριτήριο τα εκάστοτε οικονομικά στοιχεία και όχι με βάση άλλους παράγοντες. «Λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τις πληροφορίες που συλλέγουμε κάθε μήνα. Δεν υπάρχει προκαθορισμένο πρόγραμμα», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.