Η δυναμική στις συναλλαγές της Ασίας σήμερα, υπογραμμίζει τη, χωρίς μια μείωση διαρκείας, διατήρηση της επιφύλαξης των ενεργών παραγόντων της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας. Εμφανίστηκε μετά την επαύξηση των εντάσεων στις εμπορικές συναλλαγές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Η δυναμική στις συναλλαγές της Ασίας σήμερα, υπογραμμίζει τη, χωρίς μια μείωση διαρκείας, διατήρηση της επιφύλαξης των ενεργών παραγόντων της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας. Εμφανίστηκε μετά την επαύξηση των εντάσεων στις εμπορικές συναλλαγές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Πολλοί εγχώριοι αναλυτές περίμεναν, η αιφνίδια αξιολόγηση από την S&P (αφού αναμενόταν στις 20/7) με αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα, να κάνει τη διαφορά έναντι της διάθεσης για συσσώρευση, καθώς τα διεθνή αποτύπωναν φυγή από το ρίσκο.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ πριν την έναρξη των συναλλαγών ανέφερε: «H αναβάθμιση από την S&P είναι πιθανόν να αποτελέσει το θετικό καταλύτη που θα συμβάλει στη συνέχιση της ετεροχρονισμένης χθεσινής αντίδρασης στο Χ.Α. Ωστόσο, οι αναταράξεις στη Wall Street, λόγω της υποχώρησης των τεχνολογικών μετοχών, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τις λοιπές Αγορές, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την τελική επίδοση του Γενικού Δείκτη».
Η Merit Investment Sec για το ίδιο θέμα σημείωσε: «Ο Γενικός Δείκτης κόντραρε την χθεσινή πτώση των Διεθνών Αγορών προερχόμενη κυρίως από τον κλάδο της Τεχνολογίας, με υποτονικό, ωστόσο, τζίρο. Η χθεσινοβραδινή αναβάθμιση από την S&P, εκτιμούμε ότι ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, αλλά σίγουρα λειτουργεί υποστηρικτικά».
Πιθανά οι ξένοι θεσμικοί κράτησαν από την έκθεση της S&P την υποβάθμιση του outlook (αφορά στην εκτίμηση για την μέλλουσα κατάσταση) σε σταθερό από θετικό. Αν δεν βλέπουν αυτοί βελτίωση στο μέλλον, αλλά σταθερότητα στο μικρό ανοδικό βήμα της ελληνικής οικονομίας, τότε και οι θεσμικοί δεν αποκτούν μεγάλες προσδοκίες για την κερδοφορία των Τραπεζών. Επίσης επηρεάστηκαν από την είδηση πως τεχνοκράτες του ΔΝΤ ξεκίνησαν τις επαφές με τους αρμόδιους για τη σύνταξη της έκθεσης του 'άρθρου 4', η δημοσιοποίηση της οποίας αναμένεται έως τα μέσα Ιουλίου. Τα πεπραγμένα και οι προθέσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ καταγράφονται, καθώς έχει ξεκινήσει η εκπόνηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.
Οι απογοητεύσεις για τους αισιόδοξους ήταν πολλές και απανωτές με πρώτη και καλύτερη αυτή της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης του ενδιαφέροντος για συναλλαγές με αποτέλεσμα την διαρκή πτώση του συνολικού τζίρου. Ακολουθούν δε πολλές από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης. Ο ΓΔ ενώ έδειξε πρόσφατα ικανός να φθάσει τις 800 μονάδες χθες σταμάτησε λίγο πάνω από τις 765 μονάδες που αν ξεπεραστούν καθοδικά μπορεί να σταματήσει στις 755. Ο δε 25άρης από εκεί που ήθελε ένα κλείσιμο υψηλότερα των 2055 μονάδων, έχασε και την πρώτη στήριξη στις 2014 μονάδες.
Χθες το ξεκίνημα στην Ασία όπου στα περισσότερα χρηματιστήρια είχαμε πορεία σε αρνητικό πεδίο δεν μας ενθουσίασε. Βέβαια σταδιακά στην Ασία οι δείκτες μείωσαν τις απώλειες και μερικά πέρασαν και σε κλείσιμο με κέρδη, μικρά μεν κέρδη δε. Άρα μπορούσε να ελπίζει και η Αθήνα έστω και με δυσκολίες σε μια συνέχεια στην ανεξάρτητη ανοδική πορεία που έφερε η απόφαση του Eurogroup. Αντί αυτού όμως διαπιστώσαμε την ανάκαμψη των δεικτών στις αγορές του ευρώ και την διάθεση για συσσώρευση στο ΧΑ, τη μέρα που ανέβαιναν μετά τις πιέσεις οι τιμές στον πλανήτη. Οι θεσμικοί στο πρώτο μέρος κίνησαν τις τιμές των μετοχών που συμπεριλαμβάνονται σε ΓΔ και 25άρη έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν πλάγια πορεία περιορισμένου εύρους.
Στο δεύτερο φύλαξαν ισχύ για να πιέσουν τις τιμές περισσότερο στο φινάλε, όπως σε κάθε συνεδρίαση μετά την εκπνοή των σειρών Ιουνίου στις 15/6. Την προσέγγιση στις 780 μονάδες έφεραν οι Τράπεζες και το χτύπημα ως τις 792. Αυτές λοιπόν τον κατέβασαν χθες. «H αναβάθμιση από την S&P είναι πιθανόν να αποτελέσει το θετικό καταλύτη που θα συμβάλει στη συνέχιση της ετεροχρονισμένης χθεσινής αντίδρασης στο Χ.Α». Ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. «Ο Γενικός Δείκτης κόντραρε την χθεσινή πτώση των Διεθνών Αγορών, με υποτονικό, ωστόσο, τζίρο. Η χθεσινοβραδινή αναβάθμιση από την S&P, εκτιμούμε ότι ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, αλλά σίγουρα λειτουργεί υποστηρικτικά». Συμπλήρωναν από την Merit. Η αγορά χαμογέλασε ειρωνικά προς όλους. Πάμε παρακάτω
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ανοδικά τερμάτισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας ανέκτησαν ένα μέρος των χθεσινών, ισχυρών απωλειών. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,12% στις 24.283,11 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,39% στις 7.561,63 και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε αύξηση κατά +0,22% στις 2.723,06 μονάδες.
Στο ταμπλό ξεχώρισε η άνοδος της μετοχής της General Electric (+7,8%), η οποία εμφάνισε την ισχυρότερη ημερήσια αύξηση των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών. Ανοδικά κινήθηκαν και οι ενεργειακές μετοχές (1,4%), χάρη στην πρόθεση της Ουάσιγκτον να μηδενίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τα δημοσιεύματα περί περιορισμού των κινεζικών επενδύσεων στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ, καθησυχάζοντας εν μέρει τους επενδυτές. Αργότερα, επανήλθε με νέες δηλώσεις και επανέφερε στο «τραπέζι» τα συγκεκριμένα σενάρια. «Τέτοιου είδους περιορισμοί εφαρμόζονται σ’ όλες τις χώρες, οι οποίες προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα» σχολίασε, από την πλευρά του, ο Μάρις Ογκ, επικεφαλής της Tower Bridge Advisors, ο οποίος τόνισε ότι «όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί τις εταιρείες να αποσύρουν τα χρήματά τους και να τα βάλουν πίσω στις τσέπες τους».
ΕΥΡΩΠΗ
Παραμένουν οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο στο προσκήνιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να εμποδίσει τις επενδύσεις κινεζικών επιχειρήσεων σε αμερικανική τεχνολογία. Ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ κατέκρινε την Harley-Davidson που δήλωσε ότι θα μεταφέρει την παραγωγή της στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφύγει τους δασμούς. Επιπλέον, έχει μειώσει τις νέες επενδύσεις στον τομέα της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit.
Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,02% στις 377,25 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,37% στις 7.537,92 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 12.234,34 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 5.281,29 μονάδες.
Αντίθετα, στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 9.637,40 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,3% στις 21.419,27 μονάδες.
ΧΑ
Μόλις σταμάτησε η κάθοδος διεθνώς, επικράτησαν πιέσεις στην Αθήνα
Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κυρίως πτωτική μεταβολή, με κίνηση πτωτική μεγάλης κλίσης από τις 16:15 ως το τέλος των δημοπρασιών. Οδήγησαν τον ΓΔ αρχικά σε θετικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 778,89 με ανοδικό χάσμα 1,6 μονάδων. Η εκτίναξη αμέσως μετά έφερε το μέγιστο για τη μέρα στις 10:40, ήταν οι 799,99 από 780,98 μονάδες τη Δευτέρα. Τιμή που σημειώθηκε ξανά στις 12:20 (779,74) και φάνηκε πόσο σκληρή θα ήταν και πάλι η οροφή των 780 μονάδων. Οι επιλογές των θεσμικών από τότε, κίνησαν τον ΓΔ γύρω από το κλείσιμο της προηγούμενης (777,08) με εύρος διακύμανσης του ΓΔ που όριζαν οι 774,5 και οι 777,5 μονάδες. Μετά τις 15:30 με χαμηλό ως τότε τζίρο, κοντά στα 30 εκατ. ευρώ οι πιέσεις εντάθηκαν και οι πωλητές έδειξαν ικανοί να προκαλέσουν αναζήτηση του κατώτερου ημέρας, σε όλο και σε πιο χαμηλά επίπεδα. Τον κατέβασαν ως τις 17:00 και τότε τον άφησαν στις 771,4 μονάδες. Οι επιπλέον πιέσεις στις δημοπρασίες όμως όρισαν το ελάχιστο ημέρας στις 768,89 από τις 769,78 τη Δευτέρα. Μετά τις 16:12, δεν εμφανίστηκε αντίδραση στο σαφές και κλιμακούμενο ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων κύρια στον τραπεζικό κλάδο. Αντίθετα στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς η απόδοση έμεινε αμετάβλητη και στο 4,13% σύμφωνα με το Bloomberg.
Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία αγοραστών και πωλητών, αλλά η ισχύς των τελευταίων μέτρησε από τις 16:12 ως το τέλος των δημοπρασιών. Το ελάχιστο στις 768,89 μονάδες ήταν 33,9 μονάδες πάνω από το ελάχιστο τρέχοντος έτους, στις 735 μονάδες χονδρικά. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με εξαρχής ανοδική ατμόσφαιρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έχανε σταδιακά τη δύναμή της, πριν (και αδιαφορώντας σχετικά με) το ανοδικό άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ που είχαν επίσης ανοδική συνέχεια. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 768,89 μονάδες που ήταν 0,0 μονάδες πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 11,10 μονάδες κάτω από το ανώτερο.
Ήταν μια σύνοδος με ίδιο εύρος διακύμανσης (11,1 μονάδες) σε σχέση με τις 11,3 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 56,705 από 57,087 δις ευρώ. Δέκα blue chip δεν υπέκυψαν στις πιέσεις, ήταν οι ΑΔΜΗΕ +0,46%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,99%, ΕΕΕ +0,21%, ΕΧΑΕ +1,07%, ΜΠΕΛΑ +2,58%, ΜΥΤΙΛ +0,46%, ΟΛΠ +1,08%, ΟΠΑΠ +2,33%, ΟΤΕ +0,28%, και ΤΕΝΕΡΓ +0,38%, ενώ 14 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.
Μέτρησαν αρνητικά και καταλυτικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,69%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,40% από +3,00%, την ΕΤΕ στο -4,77% από +1,79%, ΕΥΡΩΒ -3,44% από +1,05% και την ΠΕΙΡ στο -3,23% από +1,77%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν σχεδόν ισοδύναμα με τα blue chip με μεταβολή -1,03% από -1,40% την προηγούμενη σύνοδο.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (14 από 9) και η ΤΙΤΚ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 13,719 από 9,737 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΑΛΦΑ με 2,182 από 3,454 εκατ. τεμάχια, ΕΥΡΩΒ με 1,966 από 3,694 εκατ. τεμάχια, ο ΟΤΕ με 737.887 από 463.713 τεμάχια, ΠΕΙΡ με 526.749 τεμάχια από 2,236 εκατ. τεμάχια, την προηγούμενη σύνοδο.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,05% και έφθασε στις 768,89 από 777,08 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2011,21 από 2028,82 μονάδες με μεταβολή -0,87%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν υπολογίσιμα την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο να γίνεται πάνω στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,826 από 41,620 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,584 από 2,647 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 30,619 από 36,394 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,939 από 1,830 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 43 από 50 των καθοδικών 70 από 48 και 19 από 16 ήταν σταθερές.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Με αδύναμους όγκους, τα options δείχνουν πορεία προς κατώτερα επίπεδα
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 2032,26 μονάδες, ήτοι με ανοδικό χάσμα 3,4 μονάδων. Το μέγιστο ήρθε στις 12:20 και ήταν οι 2040,27 μονάδες. Από τότε απόκτησε μικρής κλίσης πτωτική πορεία που από τις 16:15 απόκτησε μεγάλη κλίση. Η εμφάνιση πιέσεων και στις δημοπρασίες έφεραν το ελάχιστο μέρας στις 2011,21 μονάδες. Εκεί έγινε το κλείσιμο, με μεταβολή -0,87%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 10,938 από 8,457 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου, άλλαξαν χέρια 1546 συμβόλαια με ανώτερο τις 2026,50, κατώτερο τις 1998,00 και τελευταίες πράξεις στις 1998,00 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 84 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με ανώτερο τις 2030,00, κατώτερο τις 1994,50 με τελευταίες πράξεις στις 1994,50 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά, του Ιουλίου, ήταν 10505 από 10520 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς έγιναν 413 από 367 ΣΜΕ.
Στα calls λήξης Ιουλίου έφερε 14 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και τις 2150 μονάδες. Ο όγκος για τη σειρά Αυγούστου ανήλθε σε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης για τη κυρίαρχη σειρά ο όγκος ήταν 12 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2000 μονάδες, ενώ για την επόμενη διακινήθηκαν 20 συμβόλαια, με τιμή εξάσκησης τις 2000 μονάδες.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ. Αντίθετα, σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης δεν είδαν θετική μεταβολή οι ΕΛΠΕ και ΜΟΗ.
Μέσω των δημοπρασιών, στο ανώτερο ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ και στο κατώτερο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ, ΦΡΛΚ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΤΙΤΚ και ΑΡΑΙΓ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup συνεχίζει να βρίσκεται η Ελληνική Οικονομία, άρα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους Οίκους πιστοληπτικούς ικανότητας να σπεύδουν να σχολιάσουν και την S&P να επισπεύδει την αναβάθμιση.
Και πράγματι, μια νηφάλια αξιολόγηση των νέων δεδομένων, οδηγεί στις εξής επισημάνσεις: ο συνδυασμός της 10ετούς επιμήκυνσης που δόθηκε με το ύψος των κεφαλαίων-"μαξιλάρια" από κοινού με τις επιστροφές των κερδών από ομόλογα (29 δισ. περίπου) διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2022, αλλά και για την επόμενη δεκαετία, ως το 2032 δηλαδή. Η Χώρα, ωστόσο, θα υπόκειται σε διαδικασία εποπτείας ανά τρίμηνο, ώστε να εκπληρώνει τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% εφεξής μέχρι το 2060) και την υλοποίηση των Μεταρρυθμίσεων.
Το Χρηματιστήριο υποδέχθηκε με χαρμόσυνο τρόπο τα παραπάνω δεδομένα μόνο για μερικές ώρες στις συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας, εκδηλώνοντας έτσι το σκεπτικισμό του παρά την πανθομολογούμενη εκτίμηση των θετικών στοιχείων της συμφωνίας, σε σχέση με το χρέος. Όμως, είναι φανερό ότι η συνέχιση της διατήρησης του δημοσιονομικού "κορσέ" υπονομεύει το αναπτυξιακό αφήγημα που οφείλει να διαφοροποιηθεί πειστικά, για να αλλάξει την στάση των Επενδυτών. Ήδη δε, το πολλαπλά αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον (υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις, θεσμικές παθογένειες) και το ανεπαρκές, τουλάχιστον, αναπτυξιακό σχέδιο που υποβλήθηκε στην Ε.Ε., δεν προϊδεάζουν για επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης πάνω από 2%.
Επιπλέον, η διεθνής συγκυρία τείνει να επιδεινώνεται, διαμορφώνοντας ακόμη λιγότερες προϋποθέσεις να υπάρξουν κεφαλαιακές ροές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως καταδείχθηκε και στο Road Show των προηγούμενων ημερών στη Ν. Υόρκη και ενώ τα ζητήματα αξιοπιστίας που έχουν εγερθεί με την υπόθεση Folli - Follie, συνεχίζουν να απασχολούν την Επενδυτική Κοινότητα.
Έτσι, η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και την Ε.Ε., για τους δασμούς, απειλεί την κλιμάκωση Εμπορικού πολέμου, προκαλώντας τη βάσιμη ανησυχία για είσοδο της Παγκόσμιας Οικονομίας σε ύφεση, αν δεν επιδειχθεί η απαραίτητη ψυχραιμία.
Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ξεκινήσει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, περιορίζοντας τη ρευστότητα. Ήδη, οι αναταράξεις στις Διεθνείς Αγορές είναι φανερές, καθώς και η αναζήτηση "ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων", που για την ώρα επικεντρώνεται στους πολυετείς Αμερικανικούς τίτλους, αλλά όχι στο Πετρέλαιο ή το Χρυσό.
Εν μέσω αυτών των δεδομένων και με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές, ο πήχης των προσδοκιών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει χαμηλά, με το σενάριο επανόδου στην κανονικότητα που είχε προαναγγελθεί στην αρχή του έτους, να ακυρώνεται επί του παρόντος. Με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει εγκλωβισμένος σε στενά τεχνικά όρια (750 - 790 μονάδες) και την προσπάθεια κάποιου "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων ενόψει λήξης του 1ου εξαμήνου, να συνιστά βραχυχρόνια το μόνο σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε ανοδική κίνηση. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε, ότι ακόμη και το καλοκαίρι πολλά απρόβλεπτα μπορεί να συμβούν στη γεμάτη εκπλήξεις πολιτική και οικονομική Ελληνική πραγματικότητα, επηρεάζοντας και το πολύπαθο Χρηματιστήριο.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών υπέστησαν πιέσεις σήμερα Τετάρτη 27/6, καθώς η αδυναμία των κινεζικών μετοχών και το γουάν επηρέασαν το φρόνημα των επενδυτών στην περιοχή, ενώ το πετρέλαιο αναρριχήθηκε, αφού πιέζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τους συμμάχους να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας. Ο MIAPJ0000PUS υποχώρησε -0,3% μετά την άφιξή του σε χαμηλό δύο ετών την Τρίτη.
Τα κινεζικά blue chip του δείκτη CSI300 υποχώρησαν -1,13% για να βρεθούν χαμηλότερα από τα κατώτερα επίπεδα σε βάθος 13 μηνών αφού μια διευθέτηση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι μια προοπτική που αφορά το πολύ μακρινό μέλλον.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας είχε ξεκινήσει καλύτερα, αλλά σύντομα υπέκυψε σε πιέσεις από την επιστροφή της αποστροφής έναντι του ρίσκου και υποχώρησε κατά -0,31%.
Η εύθραυστη διάθεση επισκίασε τα κέρδη των εταιριών του ενεργειακού τομέα που προέκυψαν μετά την είδηση ότι η Ουάσιγκτον πιέζει τους συμμάχους της να σταματήσουν τις εισαγωγές ιρανικού αργού.
Η τιμή του ακατέργαστου πετρελαίου των ΗΠΑ πρόσθεσε 18 σεντς στα 70,71 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 3,6% τη νύχτα, ενώ η Brent ανέβηκε 17 σεντς στα 76,48 δολάρια το βαρέλι.
Το άλμα στο πετρέλαιο ενίσχυσε τον ενεργειακό τομέα της Wall Street κατά +1,4%, καθιστώντας τον, το πλέον κερδισμένο κλάδο στον S & P 500.
Η σύγχυση παρέμεινε και οι αγοραίοι προσέχουν κάθε είδηση σχετική με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε συναινετικά νομοσχέδιο την Τρίτη για να ενισχύσει τους κανόνες επί των ξένων επενδύσεων, ωθούμενοι από τις ανησυχίες σχετικά με τις κινεζικές προσφορές για την απόκτηση εξελιγμένης τεχνολογίας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Donald Trump υιοθέτησε μια μετρημένη προσέγγιση για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων σε εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, λέγοντας ότι μια ενισχυμένη επιτροπή ελέγχου της ασφάλειας των συγχωνεύσεων θα μπορούσε να προστατεύσει τις ευαίσθητες τεχνολογίες.
«Παραμένουμε στην άποψη ότι ο κίνδυνος να προκύψει ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλης κλίμακας παραμένει χαμηλός, αν και οι πιθανότητες να συμβεί φαίνεται να έχουν αυξηθεί», δήλωσε ο David Hensley οικονομολόγος της JPMorgan.
Στις αγορές συναλλάγματος, τα συναλλαγματικά ευαίσθητα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των δολαρίων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, έχασαν έδαφος, ενώ το γιέν ως ασφαλές καταφύγιο απόκτησε μεγαλύτερη ζήτηση.
Το δολάριο των ΗΠΑ ήταν γενικά σταθερό έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Το ευρώ ήταν πίσω στα 1,1650 δολάρια, έχοντας κερδίσει τη νύχτα φτάνοντας στα 1,1720 δολάρια.