Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2006 09:23

Περού: Στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα του Περού τα επιτόκια και στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, μετά την υποχώρηση του ετήσιου πληθωρισμού τον περασμένο μήνα και στα χαμηλότερα του έτους.

Η Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% για δεύτερο μήνα. Το Περού είχε τον χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό στην περιφέρεια, μετά την υποχώρηση των τιμών καταναλωτή τον Μάϊο και τον Ιούνιο.

Τα μέλη της αύξησαν από τον Νοέμβριο τα επιτόκια κατά 1,5%, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την υποχώρηση του νομίσματος της χώρας, σολ, έναντι του δολαρίου, τους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 4 Ιουνίου. Με ετήσιο πληθωρισμό στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών και τις εκλογές να έχουν ολοκληρωθεί η Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να αναστείλει την αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,13% τον Ιούνιο, μετά την υποχώρησή τους κατά 0,53% τον Μάϊο, ωθώντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 1,83% από 2,23% που ήταν τον Μάϊο, τον χαμηλότερο στην περιοχή. Ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό φέτος είναι το 2,5%.

Η οικονομία του Περού αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,5% το δωδεκάμηνο έως τον Απρίλιο, αποτέλεσμα της αύξησης παραγωγής χαλκού, χρυσού και φυσικού αερίου, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 8,1 δισ. δολ., το πρώτο πεντάμηνο του 2005.

Το σολ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 17 μηνών νωρίτερα μέσα στο έτος, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι ο υποψήφιος Ολλάντα Χουμάλα ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές στις 4 Ιουνίου, έναντι του αντιπάλου του Αλαν Γκαρσία, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των ΗΠΑ, που τόνωσαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής της χώρας στο εξωτερικό.