Περιηγείστε στην Καλαμάτα και φτάνοντας στη μικρή βυζαντινή εκκλησία, σύμβολο της πόλης, τον Ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων, μέσα από ένα app στο smartphone σας, γυρίζετε το χρόνο αρκετά πίσω για να ζήσετε μαζί με τους Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και Παπαφλέσσα το ξεκίνημα της Επανάστασης τoν Μάρτιο του 1821.
Περιηγείστε στην Καλαμάτα και φτάνοντας στη μικρή βυζαντινή εκκλησία, σύμβολο της πόλης, τον Ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων, μέσα από ένα app στο smartphone σας, γυρίζετε το χρόνο αρκετά πίσω για να ζήσετε μαζί με τους Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και Παπαφλέσσα το ξεκίνημα της Επανάστασης τoν Μάρτιο του 1821. Την ίδια ώρα, μέσα από μια άλλη εφαρμογή διαβάζετε ιστορικά κείμενα όπως την “Προειδοποίηση προς τας ευρωπαϊκάς αυλάς” που συντάχθηκε από την Μεσσηνιακή Γερουσία αλλά το κυριότερο, βιώνετε την ατμόσφαιρα των αρχών του 19ου αιώνα στην πόλη, μέσω μιας ψηφιακής ανασύνθεσης της επονομαζόμενης τότε "Μασσαλίας του Μωριά" με την αρχιτεκτονική, τα μουσικά ακούσματα, το φαγητό και την ενδυματολογία της εποχής.
Οι παραπάνω εφαρμογές αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα των “προϊόντων” που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου: “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας” που έλαβε, ως πρόταση του Παν. Πελοποννήσου και ως το μοναδικό έργο που αφορά στον πολιτισμό, θετική αξιολόγηση στην Προκήρυξη του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020 - «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ». Σε αυτά προστίθενται η παραγωγή μιας μεγάλου μήκους ταινίας που θα προβληθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και ο σχεδιασμός δρώμενων στην πόλη που στο εξής θα λαμβάνουν χώρα τους μήνες Μάρτιο και Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση. Οι επισκέπτες, στο πλαίσιο του προγράμματος θα μπορούν μέσα από μια πολυμεσική πλατφόρμα να πληροφορούνται για τα ιστορικά γεγονότα και παράλληλα να καθοδηγούνται σε σημεία ενδιαφέροντος της Καλαμάτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής (γεωμνημεία), να "βιώνουν" τις συνθήκες της εποχής και να συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια που θα αναπτυχθούν.
Το έργο που αποτελεί πρωτότυπη ερευνητική ιστορική εργασία του Παν. Πελοποννήσου αποτελεί μια προσπάθεια αφήγησης μιας ιστορικής πορείας 200 ετών της πόλης από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι σήμερα μέσα από μια μοντέρνα και «φρέσκια» οπτική: “«Δρόμοι Ελευθερίας» μέσα από την Ιστορία, τις Τέχνες, το Εμπόριο, την Αρχιτεκτονική, θα οδηγήσουν το ευρύ κοινό σε ένα καινοτόμο βιωματικό, κινηματογραφικό και πολυμεσικό ταξίδι που έχει ως αφετηρία το 1821 και φτάνει έως τις μέρες μας, μέσω της μελέτης και ανάδειξης σημαντικών παραμέτρων της εποχής (όπως είναι η μεταβυζαντινή ζωγραφική τέχνη, τα καθημερινά αντικείμενα και οι διατροφικές συνήθειες), αλλά και συγκεκριμένων πτυχών της Επανάστασης του 1821, ξεκινώντας από την προετοιμασία του αγώνα και φτάνοντας έως την λυτρωτική για το ελληνικό έθνος, ναυμαχία του Ναβαρίνου” εξηγεί ο επικεφαλής του έργου, Καθηγητής του Παν. Πελοποννήσου, Νίκος Ζαχαριάς.
Οι «Δρόμοι Ελευθερίας» ανοίγουν την 1η Ιουλίου, έχουν περίοδο υλοποίησης 36 μηνών και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021. Σε αυτούς τους δρόμους, μαζί με το Παν. Πελοποννήσου καλούνται να βαδίσουν όλοι οι πολίτες και οι φορείς της Καλαμάτας υιοθετώντας την άυλη επωνυμία "1821", που θα απονέμεται στους συμμετέχοντες στις δράσεις. «Αυτό που είναι εκπληκτικό και αξίζει αναφοράς είναι το γεγονός ότι στην υλοποίησή του έργου εμπλέκονται 100 συντελεστές μαζί με τους εθελοντές της πόλης που έχουν ήδη φτάσει τους 100.000!», καταλήγει ο Καθ. Ζαχαριάς.