Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2006 11:18

Αν. Ηλιάδης: Το αναπτυξιακό σχέδιο για την Emporiki

«Η πρότασή μας δεν αναγκάζει το μέτοχο να φύγει από την επένδυσή του», τονίζει μιλώντας προς τη «Ν» ο Ανδρέας Ηλιάδης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου.

«Η πρότασή μας δεν αναγκάζει το μέτοχο να φύγει από την επένδυσή του», τονίζει μιλώντας προς τη «Ν» ο Ανδρέας Ηλιάδης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Ηλιάδης δηλώνει αισιόδοξος ότι η πρόταση της Τράπεζας Κύπρου θα έχει θετική αποδοχή από τους μετόχους της Emporiki Bank και τους καλεί να συμμετάσχουν σε ένα τραπεζικό σχήμα με σημαντικές προοπτικές. Εξηγεί δε, γιατί όλοι οι εργαζόμενοι της Emporiki χρειάζονται για την επιτυχία του εγχειρήματος και με ποιο τρόπο η επιτυχής ανάπτυξη της τράπεζας ως τώρα αποτελεί εχέγγυο για τα μελλοντικά βήματα.

Το καίριο ερώτημα για την πρόταση της Τράπεζας Κύπρου είναι κατά πόσον είναι συμφέρουσα για τους μετόχους της Emporiki Bank καθώς εμπεριέχει το στοιχείο της μεταβλητότητας που συνοδεύεται από ρίσκο, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που κάθε κατηγορία μετόχων - δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, θεσμικοί, ιδιώτες - έχουν διαφορετική προσέγγιση και διαφορετικές απαιτήσεις.

Οπως επισημαίνει ο κ. Ηλιάδης, ο προτεινόμενος συνδυασμός μετοχών και μετρητών ικανοποιεί τις διαφορετικές ανάγκες των μετόχων της Emporiki.

Oι μικροί μέτοχοι μπορούν να λάβουν μετρητά ρευστοποιώντας τις μετοχές τους σε καλή τιμή, όπως επίσης και να παραμείνουν ως επενδυτές στο νέο σχήμα.

Ενημέρωση θεσμικών

«Οσον αφορά τους θεσμικούς επενδυτές, ενημερώνουμε συνεχώς για τα οφέλη και τις συνέργειες που προκύπτουν για νέο σχήμα ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσουν την πρόταση. Εχουμε συνεχώς ενημερωτικές επαφές στην Ελλάδα και την Ευρώπη με θεσμικούς επενδυτές και ειδικά στην Ελλάδα με εκπροσώπους ασφαλιστικών ταμείων. Αλλωστε, ο σκοπός των Ταμείων είναι να επενδύουν σε αξίες, μεταξύ των οποίων και μετοχές. Τους δίνουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο και δυνατό οργανισμό και να επωφεληθούν».

Θετική εικόνα

Η εικόνα από τις πρώτες επαφές είναι πολύ θετική και μάλιστα ορισμένοι από τους θεσμικούς θα προτιμούσαν μόνο μετοχές, σημειώνει ο κ. Ηλιάδης και αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν αναγκάζουμε τους μετόχους να φύγουν από την επένδυσή τους, θέλουμε να παραμείνουν».

Μάλιστα, η Τράπεζα Κύπρου δεσμεύεται να διανέμει το 50% των κερδών ως μέρισμα σε υφιστάμενους και νέους μετόχους, τονίζει, προσθέτοντας ότι προτάσεις με ανάλογη, συνδυασμένη δομή, είναι κοινή πρακτική στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οσον αφορά το δημόσιο, μέσω του συμβούλου του εξετάζει τους εναλλακτικούς τρόπους που υπάρχουν για να λάβει το ισοδύναμο των μετρητών, για παράδειγμα με book building. Σε κάθε περίπτωση, υφίστανται μέθοδοι συνήθεις και αποδεκτές σε ανάλογες περιπτώσεις.

Περιορισμένος χρόνος

Στην ερώτηση εάν αναμένει έναν τρίτο διεκδικητή και πώς θα αντιδράσει η Τράπεζα Κύπρου σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου σημειώνει ότι αίσθησή του είναι ότι ο χρόνος είναι πλέον περιορισμένος. «Στην προσφορά που έχουμε κάνει, υπολογίσαμε όλα τα ενδεχόμενα και παρακολουθούμε τις εξελίξεις», λέει χαρακτηριστικά.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Ο κ. Ηλιάδης απαντά στην ανησυχία που διατυπώνουν ορισμένοι αναλυτές ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν θα μπορέσει εύκολα να ενσωματώσει ένα μεγαλύτερο οργανισμό και θα υποστεί προβλήματα στην κεφαλαιακή της επάρκεια, ότι η τράπεζα έχει πολύ ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πρόταση γίνεται χωρίς να απαιτείται αύξηση κεφαλαίου σε μετρητά.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται σε 14% έναντι του 8% που απαιτούν οι κανόνες της Βασιλείας ενώ και μετά την συγχώνευση, το νέο σχήμα θα έχει επίσης πολύ ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια.

Με αφορμή την προθυμία της Marfin, διά στόματος του αντιπροέδρου της Ανδρέα Βγενόπουλου, να «απορροφήσει» τυχόν πλεονάζον προσωπικό και δίκτυο της Emporiki, ο κ. Ηλιάδης υπογραμμίζει ότι «όλο το προσωπικό χρειάζεται καθώς οι εργασίες θα αναπτυχθούν υπό το νέο σχήμα».

Εχουμε πολύ μικρή επικάλυψη δικτύου και είμαστε, ως γνωστόν, ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Η Τράπεζα Κύπρου είναι γνωστή για το κλίμα που υπάρχει στο εργασιακό περιβάλλον και πιστεύουμε ότι στον τομέα παροχής υπηρεσιών, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το ανθρώπινο δυναμικό, τονίζει ο κ. Ηλιάδης, σημειώνοντας ότι είναι θετικές οι δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου που δείχνουν την ευαισθησία του στον τομέα αυτό.

Η πρόταση της Πειραιώς

Στο ερώτημα εάν θα «έβλεπε» σε ένα επόμενο στάδιο, το ενδεχόμενο συζητήσεων με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, με εκφρασμένη την πρόθεση της τελευταίας για συνεργασία, η απάντηση του κ. Ηλιάδη ξεκινά από την απόφαση για την Emporiki.

«Ξεκινήσαμε ένα χρόνο πριν να μελετάμε την τράπεζα και να εκτιμούμε τις συνέργειες και τα οφέλη. Προχωρήσαμε στην απόφαση αυτή και πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε. Οι σκέψεις της Τράπεζας Πειραιώς δεν έχουν αξιολογηθεί και για μας δεν τίθενται ως θέμα προς συζήτηση».

Με την πρόταση για την Emporiki, η Τράπεζα Κύπρου πραγματοποιεί ένα τολμηρό εγχείρημα και περνά από την επιλογή της οργανικής ανάπτυξης σε πιο «επιθετική» πολιτική. Ο κ. Ηλιάδης θεωρεί εύλογη την αλλαγή και τη χαρακτηρίζει ένα ακόμη βήμα στην επιτυχημένη πορεία της τράπεζας.

«Η οργανική ανάπτυξη είχε πολύ καλά αποτελέσματα στην Ελλάδα και στις άλλες αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε και φαίνονται στα αποτελέσματα τριμήνου αλλά και στο εξάμηνο που θα ανακοινωθεί στις 27 Ιουλίου. Δεν ακολουθούμε μονολιθική στρατηγική, αξιολογήσαμε την Emporiki και έχουμε ως στόχο τη δημιουργία εθνικού πρωταθλητή. Είναι ένα περαιτέρω βήμα στην πορεία μας», σημειώνει ο κ. Ηλιάδης.

Εμπιστοσύνη από τους μετόχους

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου αναφέρεται στη στήριξη που αναμένεται να εκφράσουν οι μέτοχοι κατά τη γενική συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει την έκδοση νέων μετοχών και επισημαίνει ότι η πορεία της τράπεζας ήταν πολύ επιτυχής.

«Οι στόχοι που ανακοινώσαμε στους μετόχους όχι μόνο επιτεύχθηκαν αλλά και υπερκαλύφθηκαν. Εχουμε την εμπιστοσύνη που χρειάζεται από τους μετόχους διότι τηρήσαμε κατά γράμμα τις υποσχέσεις. Η πρόταση για την Emporiki άλλωστε περιλαμβάνει τη δημιουργία ισχυρού ομίλου που θα δώσει περαιτέρω οφέλη στους μετόχους μας και στους μετόχους της Emporiki».

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ