Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 13:02

Γιατί βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο ιταλικά ομόλογα- μετοχές

Στο στόχαστρο βρίσκονται σήμερα εκ νέου ιταλικά ομόλογα και μετοχές, στον απόηχο πληροφοριών, που θέλουν έναν ευρωσκεπτικιστή να ηγείται της Επιτροπής Οικονομικών της ιταλικής Γερουσίας. 

Στο στόχαστρο βρίσκονται σήμερα εκ νέου ιταλικά ομόλογα και μετοχές. Αιτία, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, είναι ο διορισμός ευρωσκεπτικιστών στις Επιτροπές Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Γερουσίας. 

Πρόκειται για δύο προβεβλημένα στελέχη της Λέγκας, τους Αλμπέρτο Μπανιάι και Κλαούντιο Μπόργκι, αντίστοιχα. Ο Μπόργκι έχει ζητήσει την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο--τα λεγόμενα «mini-Βots»-- ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπανιάι έχουν καταφερθεί κατά του ευρώ, ζητώντας περισσότερα περιθώρια στις εθνικές κυβερνήσεις για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. 

Αν και δεν είναι σαφές ακόμη πόσο σημαντικός θα είναι ο ρόλος τους, οι θέσεις του πυροδοτούν εκ νέου εκνευρισμό στην αγορά. 

Στην αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει σήμερα άνοδο 15 μονάδων βάσης, στο 2,68% και κινείται περίπου 80 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από έναν χρόνο. Την ίδια ώρα τα σύννεφα πυκνώνουν και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να καταγράφει πτώση 1,2%- τη μεγαλύτερη μεταξύ των δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το μεγαλύτερο «βαρίδι» στο δείκτη είναι οι μετοχές των τραπεζών Unicredit και Intesa Sanpaolo. 

Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί μόλις 0,2%, ενώ στη Φραγκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,7%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει οριακά κέρδη. 

Κόκκινο δείχνει το ταμπλό και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη στο -0,8%. Ωστόσο η εικόνα είνα πιο θετική για τα ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να υποχωρεί ελαφρά στο 4,28%. 

naftemporiki.gr