Συνολική απόφαση για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και σειρά μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και την επιτήρηση μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 21 Αυγούστου, αναμένεται να λάβουν σήμερα αργά το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης.
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Συνολική απόφαση για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και σειρά μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και την επιτήρηση μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 21 Αυγούστου, αναμένεται να λάβουν σήμερα αργά το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης.
Την τελική συμφωνία προετοίμασαν το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG, ενώ στη συνέχεια θα την υποβάλουν στο Εurogroup, το οποίο ξεκινάει τη συνεδρίασή του νωρίς το απόγευμα.
Χθες προηγήθηκε η διαπίστωση των θεσμών ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Τα περισσότερα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν αποφασιστεί επί της αρχής, εκείνο που απομένει να προσδιοριστεί είναι το μέγεθος, ενώ στη συνεδρίαση του Εurogroup θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία οι Ευρωπαίοι αναμένουν να δώσει το «πράσινο φως» πιστοποιώντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ χαίρει μεγάλης αξιοπιστίας και οι αγορές περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ετυμηγορία του.
Αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, αυτά που έχουν κλειδώσει από τις προηγούμενες μέρες είναι η επιστροφή των κερδών κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Το ποσό εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και θα δοθεί σταδιακά και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους εταίρους και παράλληλα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Το σημαντικότερο από τα μέτρα ελάφρυνσης είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 95 δισ. ευρώ, η αποπληρωμή του οποίου θα επιμηκυνθεί για με περίοδο που θα κυμαίνεται μεταξύ 7-8 ετών. Η ακριβής περίοδος θα καθοριστεί σήμερα το απόγευμα.
Στο τραπέζι επίσης ο καθορισμός του ποσού που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ και ενδεχομένων ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Με το μέτρο αυτό η Ελλάδα θα επωφεληθεί διπλά γιατί τα επιτόκια του δανείου του ΔΝΤ είναι πολύ ψηλότερα από αυτά των Ευρωπαίων, και αφετέρου με την πρόωρη αποπληρωμή θα μειωθεί το ύψος των δανείων που θα πρέπει να εξυπηρετήσει η χώρα την επόμενη δεκαετία.
Σήμερα θα καθοριστεί και η τελευταία δόση που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να έχει ένα απόθεμα περίπου 20 δισ. ευρώ, το οποίο θα διασφαλίσει τουλάχιστον για 15 μήνες την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος στις αγορές και σημαντικής αύξησης των επιτοκίων. Το ύψος της δόσης θα κυμανθεί μεταξύ 11-12 δισ. ευρώ, ενώ μπορεί να είναι και λίγο ψηλότερο, όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των υπόλοιπων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Το Εurogroup αναμένεται να δηλώσει έτοιμο να λάβει στο μέλλον και άλλα μέτρα ελάφρυνσης σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, δήλωση που έχει ζητήσει και το ΔΝΤ ώστε να μπορέσει να χαρακτηρίσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος για τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, οι υπουργοί θα υιοθετήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για είσοδο της Ελλάδας σε μια διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Η επιτήρηση θα συνοδεύεται από τριμηνιαίες εκθέσεις των θεσμών, οι οποίοι θα ελέγχουν στενά τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ σε περίπτωση αποκλίσεων από ελληνικής πλευράς θα ζητούνται διορθωτικά μέτρα. Η ομαλή πορεία της επιτήρησης είναι προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να επωφελείται ορισμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους όπως η επιστροφή των κερδών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.