Καθοριστικής σημασίας για την αξιοπιστία της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους θεωρεί το «πράσινο φως» του ΔΝΤ ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο του Εurogroup, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Καθοριστικής σημασίας για την αξιοπιστία της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους θεωρεί το «πράσινο φως» του ΔΝΤ ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο του Εurogroup, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Αναφερόμενος στο Εurogroup της Πέμπτης, ο Γάλλος επίτροπος το χαρακτηρίζει αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας και σημαντικό τεστ για τη λήψη των αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίζεται πεπεισμένος ότι την Πέμπτη θα υπάρξει συμφωνία που θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές και στην κοινή γνώμη. «Χρειαζόμαστε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό, ο οποίος θα εγγυάται την ανάπτυξη στη χώρα και ένα βιώσιμο χρέος» αναφέρει, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις δικές τους, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας που θα ελαφρύνει το χρέος και θα το θέσει σε μια βιώσιμη τροχιά.
Στο πλαίσιο αυτό, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας ότι μπορεί να μην έβαλε χρήματα, αλλά είχε ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση και υλοποίηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ενώ θα μείνει και για την επιτήρηση της επόμενης μέρας. Στο σημείο αυτό στέλνει μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους και προς τον διεθνή οργανισμό, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε μια πειστική συμφωνία για το χρέος, ώστε το ΔΝΤ να την εγκρίνει».
«Αυτό είναι το κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών» ανέφερε, εκφράζοντας την άποψη ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επίγνωση της ανάγκης να φτάσουμε σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, γιατί αυτό θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες βιώσιμης επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές».
Στην τελική ευθεία το σχέδιο της απόφασης
Εν τω μεταξύ, το σχέδιο της απόφασης της 21ης Ιουνίου, που επεξεργάζεται το ΕWG σε συνεργασία με την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), βρίσκεται στην τελική φάση διαμόρφωσης. «Είμαστε στις τελευταίες πινελιές πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία θα τεθεί προς έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης», ανέφερε χθες κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι «πάμε πολύ καλά».
Ειδικότερα, σε σχέση με το χρέος, αυτό που απομένει να οριστικοποιηθεί είναι ο ακριβής χρόνος επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης, ο οποίος θα κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ 7-8 χρόνων, ενώ τα σημεία εκκίνησης στη διαπραγμάτευση ήταν 3 χρόνια για τους Γερμανούς και 15 χρόνια για το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή από τα αδιάθετα του προγράμματος τα οποία θα ανέλθουν σε 27,4 δισ. ευρώ, ο ΕΜΣ θα εξαγοράσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 10,4 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ. Θα αφήσει ένα μέρος και δεν θα τα αγοράσει όλα, ώστε να μπορέσει να παραμείνει ο διεθνής οργανισμός στην επιτήρηση της επόμενης μέρας.
Προβλέπεται, επίσης, η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.
Τα κέρδη ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ και θα δίνονται σε ετήσια βάση μέχρι το 2022, υπό την προϋπόθεση της τήρησης από ελληνικής πλευράς των δεσμεύσεων (δημοσιονομικών, και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων).
Στις Βρυξέλλες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το ΔΝΤ με τα μέτρα ελάφρυνσης των Ευρωπαίων θα χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο για τα επόμενα 15-20 χρόνια, δίνοντας με τον τρόπο αυτό την αναγκαία ορατότητα που ζητούν οι αγορές και οι επενδυτές.
Αναφορικά με την τελευταία δόση, που συνδέεται με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την έξοδο από το πρόγραμμα, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 11 και 12 δισ. ευρώ, ποσό που θα πάει στο δημοσιονομικό μαξιλάρι για την έξοδο στις αγορές. Τέλος, οι Ευρωπαίοι στην απόφαση θα δεσμεύονται πως αν κριθεί αναγκαίο στο μέλλον θα λάβουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Στο «ράφι» ο γαλλικός μηχανισμός
Σχετικά με τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, στη βελγική πρωτεύουσα υπογραμμίζουν ότι αν και βρίσκεται στο τραπέζι έχει χάσει τη σημασία του, δεδομένου ότι με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την αποπληρωμή του ΔΝΤ, οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα 15 χρόνια θα είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης σε ετήσια βάση και σε ποσοστό του ΑΕΠ. Επιπλέον, από τη στιγμή που οι Γερμανοί δεν θέλουν την αυτόματη ενεργοποίησή του, παύει να έχει και αξία για τις αγορές.
«Μήνυμα» από Σεντένο
Στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναφέρεται με ανάρτησή του στο twitter o πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Το Εurogroup θα αξιολογήσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Η αξιολόγηση θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών να πάρουν αποφάσεις για όλες εκείνες τις παραμέτρους που είναι αναγκαίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Αυτές οι παράμετροι έχουν να κάνουν με το πλαίσιο της εποπτείας που θα ισχύσει μετά το πρόγραμμα, με το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων από τον ESM και με τα πιθανά μέτρα για το χρέος. Το Eurogroup έχει παρουσιάσει έναν κατάλογο με τα μέτρα για το χρέος στη δήλωση του Ιουνίου του 2017. Το πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου του 2018» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Σεντένο.
Με μακροσκελή ατζέντα συνεδριάζει το Eurogroup την Πέμπτη
Δεύτερο θέμα στην εξαιρετικά μακροσκελή ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης είναι το ελληνικό ζήτημα.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας με αβέβαιη ώρα λήξης, ενώ τα μεγάλα θέματα -με σημαντικότερο τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους- θα ανοίξουν μόλις ανάψει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.
Ήδη, τα υπουργεία στην Ελλάδα που εξακολουθούν να έχουν εκκρεμότητες με κάποιο ή κάποια από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης δουλεύουν πυρετωδώς με στόχο να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό το «κείμενο συμμόρφωσης» (compliance report).
Εκτός από τις τηλεδιασκέψεις που είναι συνεχείς, αναμένεται και η έκτακτη σύγκληση του Euro Working Group πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες με ορισμένα από τα προαπαιτούμενα.
Ωστόσο, για ορισμένα από τα θέματα της μακροσκελούς λίστας έχει συμφωνηθεί να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι έχει γίνει κάθε απαραίτητη κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης και ότι η μη υλοποίηση οφείλεται σε παράγοντες τρίτους ως προς την πολιτική βούληση. Έτσι, ορισμένα από τα 88 προαπαιτούμενα έχει συμφωνηθεί να παραμείνουν ανοικτά και να κλείσουν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Το ελληνικό ζήτημα είναι το 2ο κατά σειρά στην ατζέντα γιατί θα προηγηθεί -και με δεδομένη την παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο Λουξεμβούργο- η παρουσίαση της έκθεσης που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ευρωζώνη στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του οργανισμού.
Όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας, η ατζέντα αναφέρει: «Το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί, το Eurogroup θα αποφασίσει επί όλων των στοιχείων που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Στην τελευταία του συνεδρίαση (σ.σ.: πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες) το Eurogroup χαιρέτισε τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην οποία κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τα κλιμάκια των θεσμών. Επίσης, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε ορισμένα βασικά θέματα που συνδέονται με την ασφαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων η στρατηγική διαχείρισης του χρέους και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση».
Η ατζέντα του Eurogroup, εκτός από την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη και το ελληνικό ζήτημα (σ.σ.: το οποίο από μόνο του προϋποθέτει συμφωνία για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, τον ορισμό της τελευταίας δόσης του προγράμματος, την εξειδίκευση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2022, τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποπτεία), περιλαμβάνει επίσης συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της Κύπρου, αλλά και για τον προϋπολογισμό της Ισπανίας. Επίσης, για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ECOFIN με θέμα την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.