Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2006 13:33

Τερματίζεται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Κύπρου

Το συμβούλιο Ecofin έκανε δεκτή σήμερα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Κύπρου, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Ιουνίου συνέστησε στο Συμβούλιο να καταργήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Κύπρου, αφού το έλλειμμα μειώθηκε σε 2,4% του ΑΕΠ το 2005 και προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω το 2006 και 2007.

Το πρώτο νέο κράτος μέλος που εξέρχεται από την ΔΥΕ

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που κλείνει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για ένα από τα έξι νέα κράτη μέλη που υπήχθησαν στη διαδικασία με αποφάσεις του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2004, δηλ. μόλις προσχώρησαν στην ΕΕ, λόγω ύπαρξης ελλειμμάτων άνω του 3%.

Με την κατάργηση της διαδικασίας για την Κύπρο, υπάρχουν 11 κράτη μέλη σε ΔΥΕ: Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία. Η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήσαν οι τελευταίες χώρες που υπήχθησαν στη διαδικασία το 2005. Η προθεσμία που διαθέτουν για τη διόρθωση του ελλείμματος κυμαίνεται μεταξύ του 2005 και του 2008.