Η δυναμική στις συναλλαγές της Ασίας σήμερα, υπογραμμίζει την επιφύλαξη των ενεργών παραγόντων της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, μετά την επαναφορά των εντάσεων στις εμπορικές συναλλαγές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Η δυναμική στις συναλλαγές της Ασίας σήμερα, υπογραμμίζει την επιφύλαξη των ενεργών παραγόντων της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, μετά την επαναφορά των εντάσεων στις εμπορικές συναλλαγές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Αν μελετηθεί η εικόνα των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας την περασμένη βδομάδα, το πρώτο ζήτημα που εμποδίζει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου είναι το χαμήλωμα των ρυθμών συναλλαγών. Οι εγχώριοι αναλυτές τονίζουν ότι η συνήθης υποχώρηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος το καλοκαίρι εμφανίστηκε φέτος πολύ νωρίς. Παράλληλα θεωρούν απίθανο να αλλάξει αυτή η κατάσταση χωρίς περισσότερες και ουσιαστικότερες ειδήσεις από τα βασικά μέτωπα που είναι: (Α) η αναδιάρθρωση του χρέους, (Β) το πρόγραμμα για την μετά τα μνημόνια ανάπτυξη, και (Γ) μια πιθανή έναρξη προεκλογικής περιόδου πριν από την εξάντληση της τετραετίας.
Τα προγραμματισμένα γεγονότα για τη βδομάδα που πέρασε ήταν σχετικά με την πολιτική των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη. Επίσης σημαντική ήταν η επίδραση της διεθνούς πολιτικής στις αγορές, με τους επενδυτές να αισθάνονται καλά από την εξέλιξη στην συνάντηση κορυφής ΗΠΑ Β Κορέας, αλλά να ανησυχούν για το πιθανό ξέσπασμα ενός πολέμου στο παγκόσμιο εμπόριο.
Την Πέμπτη η ΕΚΤ υπαινίχθη το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, αλλά ειδοποίησε πως το πέρασμα σε πολιτικές σύσφιξης μέσω των βασικών επιτοκίων, θα αργήσει. Το ευρώ εμφάνισε εξασθένιση έναντι του δολαρίου, αλλά στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης το ράλι των μετοχών ήταν αξιόλογο και συντονισμένο. Την Παρασκευή η διοίκηση Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε εισαγωγές προϊόντων τεχνολογίας από την Κίνα και οι επενδυτές θεώρησαν πως αυτή η απόφαση σε συνδυασμό με όσα έγιναν ως τώρα στη συνάντηση του G7, τονίζουν την απειλή από ένα εμπορικό πόλεμο. Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο με κυριαρχία των πιέσεων στους μετοχικούς τίτλους υποχώρησαν συντονισμένα.
Το ΧΑ όμως, με μια σύνοδο που στο ξεκίνημά της σημειώθηκε το μέγιστο της εβδομάδας για τους βασικούς δείκτες, πέρασε σε απώλειες στο πενθήμερο -1,24%, μετά από ημερήσια πτώση της τάξης του -2%. Σε αυτή συνέβαλλαν άμεσα οι τράπεζες του 25άρη, που με βάση τα βασικά της στατιστικής ανάλυσης υπέδειξαν το επίπεδο των 918 - 919 μονάδων ως σκληρή για τον Ιούνιο οροφή. Αυτό ανάγκασε και τον ΓΔ να δεχθεί ως επίπεδο αντίστασης αυτό στις 780 -781 μονάδες, αφού χτύπησε εκεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ κατέληξε 10 μονάδες κάτω το κλείσιμο στις 8/6, δηλαδή τις 763,45. Τη βουτιά προκάλεσαν οι πιέσεις στις τράπεζες του 25άρη, που εύκολα πιέζονται όταν το διεθνές κλίμα βαραίνει ασχέτως της κίνησης που καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναφοράς. Αλλά οι περισσότερες, κράτησαν μέρος από την άνοδο μέσα στη βδομάδα. Παρά τη μεγάλη αναταραχή, το πλήθος των blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ (8) που εμφάνισαν θετικές εβδομαδιαίες μεταβολές είναι ικανοποιητικό.
Η εκτίμησή μας είναι ότι η στατιστική υπαγορεύει μια συνέχεια στην κάθοδο, αν δεν υπάρξει άμεση ανοδική αντίδραση σήμερα. Ορόσημο πλέον για την πλειονότητα των εγχώριων παραγόντων είναι το Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Η αγορά πάντως, δεν προεξόφλησε θετικά το αποτέλεσμα από αυτό, για την ώρα. Σήμερα θα δούμε.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: «Άρνηση διαπερατότητας των 780 μονάδων, ένδειξη που έδωσε η συνεδρίαση της Παρασκευής, θα "καλλιεργήσει πτωτικές δυνάμεις" με αποτέλεσμα την επαναπροώθηση του Γενικού Δείκτη προς το διαγραμματικό πάτημα των 760 με 755 μονάδων.
Την ανθεκτικότητα της βραχυχρόνιας αντίστασης στις 2060 μονάδες δοκίμασε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δίχως μέχρι τώρα να έχει "δηλώσει δυνάμεις διάτρησης" και κατεύθυνσης προς τις 2100 μονάδες. Προβληματική είναι και η μέχρι τώρα αποτύπωση στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών των 5 διαδοχικών χαμηλότερων κορυφών από τις αρχές του Μαΐου, χαρακτηριστικό στοιχείο μιας πτωτικής Αγοράς.
Ο Τραπεζικός δείκτης ναι μεν μπήκε μέσα στη ζώνη των 900 με 940 μονάδων, αλλά και πάλι έδειξε αδύναμος όχι μόνο για να διασπάσει ανοδικά τις 940 μονάδες, αλλά και για να κρατήσει το όριο των 900 μονάδων αφήνοντας έτσι την εντύπωση μιας εύκολης αναχαίτισης των αγοραστών. Η καθοδική καταστρατήγηση των 890 μονάδων, αν αυτή επιβεβαιωθεί στις πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδας, θα δώσει εκ νέου πόντους στους 'Bears' για το επίπεδο των 840 με 830 μονάδων».
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ σημείωσε: «Το "παράθυρο ευκαιρίας" για καλές χρηματιστηριακές μέρες έχει "ξεθωριάσει", με τον τζίρο να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα. Έχουμε επανέλθει σε σενάρια για "range trading" μεταξύ 730 και 805, έως 820 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Φυσικά στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις. Πολιτικές εξελίξεις, ή εξωγενείς παράγοντες μπορούν να αλλάξουν τα πάντα».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Σε εξέλιξη το stress test στο φρόνημα των επενδυτών
Μετά από όσα έγιναν στις αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ φέτος, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν την ανάσα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, μπορούμε να πούμε πως η εξάρτηση από τις πολιτικές επιλογές άγγιξε ιστορικά υψηλά. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο Πρόεδρος που κατάφερε να εφαρμόζει ταυτόχρονα πολιτικές με μεγάλη θετική ή αρνητική επίδραση στη διάθεση για ρίσκο. Αυτή ως γνωστό, καθορίζει τη ροή και τις κατευθύνσεις που επιλέγουν τα κεφάλαια της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας ανά μέρα, εβδομάδα, μήνα και τρίμηνο.
Από την JPMorgan, το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου, μάθαμε ότι οι αναλυτές στην εταιρεία επινόησαν μια τεχνική, για να αποτυπώσουν «κατά προσέγγιση» τον αντίκτυπο της ροής ειδήσεων γύρω από το σύγχρονο έπος του πολέμου στο παγκόσμιο εμπόριο. Την ξεκίνησαν τον Μάρτιο. Διαπίστωσαν ότι οι εβδομάδες που ακολούθησαν με τα σκαμπανεβάσματα που καταγράφηκαν, έχουν βουλιάξει τις μετοχές κάτω κατά -4,5%, ανεβάζοντας στα 1,25 τρισεκατομμύρια δολάρια την εξάτμιση της αγοραίας αξίας των εταιριών του S & P 500.
Δυο όψεων η διοίκηση Τραμπ
Αρκετοί αναλυτές αποδίδουν στις αποφάσεις της διακυβέρνησης Trump την απώλεια αυτή, αναφερόμενοι στο σπαθί του προστατευτισμού που ανασύρανε φέτος. Από την άλλη όμως, χωρίς τη θέσπιση μιας τεράστιας περικοπής του φόρου των εταιρειών στα τέλη του περασμένου έτους, πώς θα υπήρχε το ράλι προεξόφλησης αυτής της προεκλογικής του δέσμευσης; Αλλά και πώς τα εταιρικά κέρδη θα εμφάνιζαν φέτος ρυθμούς αύξησης σε επίπεδα ρεκόρ; Αναλυτές με πολλές δεκαετίες επιτυχούς παρουσίας στη Wall Street δηλώνουν, ότι δεν θυμούνται έναν Πρόεδρο ο οποίος υπήρξε πομπός ταυτόχρονα τόσο αισιόδοξων και τόσο αρνητικών για τις μετοχές μηνυμάτων. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί ο S & P 500 έχει ακολουθήσει μια πορεία σαν την κόψη πριονιού από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Οι αισιόδοξοι εκτιμούν πως το ταμπλό των αγορών στη Νέα Υόρκη συνδυαστικά, εκπέμπει το μήνυμα πως αξίζει να είναι ο κεντρικός άξονας των επενδυτικών επιλογών τα εταιρικά κέρδη από τη φορολογική μεταρρύθμιση. Άρα ο προστατευτισμός αποτελεί δευτερεύοντα «θόρυβο». Πάντως, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής φέτος, οι περισσότεροι κλάδοι του S & P 500 με κυκλικές εταιρίες, έχουν ξεπεράσει σημαντικά τις ευαίσθητες από πλευράς επιτοκίων. Συνεπώς για την ώρα ο προστατευτισμός έχει κάνει λίγα στη διαμόρφωση της επιλεκτικότητας στο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ οι πολιτικές της Fed έχουν σημαίνουσα επιρροή. Άρα οι κυκλικές μετοχές και αυτές των εταιριών με άνω του μέσου ανάπτυξη μεγεθών, επιλέγονται αυτή τη χρονιά χωρίς να φαίνεται, ως τώρα, να προεξοφλούν οι θεσμικοί μια υπολογίσιμη επιβράδυνση της ανάπτυξης από τον προστατευτισμό που θα μπορούσε να πλήξει την κερδοφορία τους.
Που κρύφτηκαν οι Bond Vigilantes
Το έλλειμμα των ΗΠΑ δεν φαίνεται να μειώνεται, με βάση τις δεσμεύσεις της διοίκησης Τραμπ, που ουσιαστικά κάνει όσα υποσχέθηκε και για τα οποία εκλέχθηκε από του πολίτες. Παρά ταύτα το επιτόκιο του δεκαετούς αναφοράς διαπραγματεύεται γύρω στο 3% με αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ του πρώτου τρίμηνου στο 4,72%. Ο Dr Ed Yardeni σημείωσε πως οι Bond Vigilantes (διαχειριστές που πιέζουν τα ομόλογα όποτε θεωρούν υπερβολικό το κρατικό χρέος σε κάθε χώρα) όταν ανησυχούν, ρευστοποιούν. Ως την ώρα που τα επιτόκια των ομολόγων αναφοράς, πιάσουν τα επίπεδα του ονομαστικού ΑΕΠ της υπό τον έλεγχό τους χώρας.
Γιατί λοιπόν δεν επιτίθενται εναντίον των δημοσιονομικών υπερβολών που έχουν ως στόχο να αυξήσουν σημαντικά την προσφορά κρατικών ομολόγων ΗΠΑ οι Vigilantes των ομολόγων; Γιατί δεν φοβούνται ότι όλα αυτά τα δημοσιονομικά κίνητρα θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό;
Το πιθανότερο για τον Dr Ed Yardeni είναι, πως στα ομόλογα οι προβλέψεις δεν αφορούν στη σχέση προσφοράς και ζήτησης. Η δυναμική των αποδόσεων καθορίζεται από την αντίληψη των αγοραίων ότι πρέπει να προσέχουν κύρια ό,τι σχετίζεται με το τι είναι σημαντικό για την Fed. Η απόδοση των ομολόγων καθοδηγείται από το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων και το ξεδίπλωμα της καμπύλης του spread μεταξύ των αποδόσεων για το μακροπρόθεσμο και τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, η οποία στο παρελθόν ήταν κύριος δείκτης της εξέλιξης του επιχειρηματικού κύκλου.
Οι επενδυτές ομολόγων λοιπόν, πιστεύοντας ότι η Fed αποσκοπεί στην αύξηση του ποσοστού των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ως το 2,75% -3,00%, εκτιμούν ότι βρίσκεται μπροστά από τον πληθωρισμό. Άρα, δεν υπάρχει λόγος να απαιτηθεί ένα μεγάλο ασφάλιστρο κινδύνου έναντι μας εκτίναξης του πληθωρισμού στην καμπύλη αποδόσεων. Φυσικά, οι επενδυτές ομολόγων παγκόσμια ήδη πρέπει να βλέπουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ πολύ πιο ελκυστικές από τις συγκρίσιμες αποδόσεις από τοποθέτηση σε γερμανικές και ιαπωνικές αξίες χρέους, οι οποίες παραμένουν κοντά στο μηδέν.
Αντίδραση στους δασμούς
Οι μετοχές της Wall Street έκλεισαν χαμηλότερα την Παρασκευή, σε μέρα που οι όγκοι χτύπησαν τα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Φεβρουαρίου, όταν ο S&P 500 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του για το 2018 μέχρι στιγμής. Στο δε τέλος της διαπραγμάτευσης οι επενδυτές έδειξαν να απομακρύνονται από τις αρχικές ανησυχίες τους για μια κλιμάκωση των εμπορικών διαφορών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Εκτός αυτού την Παρασκευή στις αγορές παραγώγων είχαμε την τριμηνιαία ταυτόχρονη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης των ΗΠΑ και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, γεγονός που τείνει να αυξήσει τον όγκο συναλλαγών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ παρουσίασε έναν αρχικό κατάλογο στρατηγικά σημαντικών αγαθών που θα υπόκειντο σε δασμούς 25% από τις 6 Ιουλίου, μια κίνηση που από την πλευρά του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας χαρακτηρίστηκε «απειλή για το οικονομικό συμφέρον και ασφάλεια της Κίνας». Αυτή σχεδόν αμέσως εξέδωσε τον δικό της κατάλογο των εισαγωγών των ΗΠΑ που υπόκεινται σε δασμούς, με στόχο σόγια, αεροσκάφη, αυτοκίνητα και χημικά.
Από τις αρχές Μαΐου, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν αρκετούς γύρους συνομιλιών, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα ύψους 375 δις Δολαρίων. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αρχική αντίδραση στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας ήταν υπερβολική υποστηρίζοντας ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι σίγουρα αναπόφευκτος. Επιμένουν πως αυτός είναι τρόπος διαπραγμάτευσης ασυνήθιστος μεν αποδοτικός ίσως.
Την τρίτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιουνίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2779,66 μονάδες, είχε άνοδο +0,02% ενώ στο 2018 εμφάνισε κέρδη +3,97%. Ο Dow, με μεταβολή -0,89%, έκλεισε στις 25.090,48 μονάδες, στο 2018 απέδωσε +1,50%. Ο S&P400 διέκοψε την άνοδο υποχωρώντας -0,41% με επίδοση φέτος +4,83%, αλλά ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,68%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +9,66%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +1,32%, ανέβασε τα κέρδη του για το 2018 στο +12,21%.
Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, -1,65%, στα 1280,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -1,77%. Ανάλογα, κατά -1,80%, κινήθηκε το πετρέλαιο Crude. Στο 2018 γράφει κέρδη +7,12%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -0,61% στη βδομάδα εμφανίζοντας απώλειες -0,70%, στο 2018. Ο DAX ενισχύθηκε +1,91%, με ετήσια επίδοση +0,72%, ο CAC είχε μεταβολή +0,95%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά +3,56%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε +1,07% και στο έτος αποδίδει -1,92%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +3,91%, στο 2018 αποδίδει +1,54%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -2,99%, με -7,39% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κερδίζοντας +2,18%, έχει επίδοση για το 2018, -4,98%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,69%, στο 2018 εμφάνισε κέρδη +0,38%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,94% και επίδοση για φέτος -2,57%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,50%, στο 2018 αποδίδει +4,60%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -2,10% και στο 2018 έχει επίδοση +1,30%. Πτώση -1,48% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -8,63%.
Στα επενδυτικά μοντέλα οι δασμοί
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, από την Παρασκευή παρείχε υλικά ανάφλεξης στον άτυπο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Αλλά υπάρχει και άλλη οπτική για να ανταποκριθεί η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία στην πρόκληση που συνεπάγεται το ξέσπασμα ενός τέτοιου πολέμου. Αυτή δε είναι που ενεργοποιεί δημιουργικά τους διαχειριστές κεφαλαίου. Ορισμένοι άνθρωποι ξεπερνούν την ανησυχία και θεωρούν βέβαιο πως ένας πόλεμος γεννά νικητές και ηττημένους και άρα, οι fund managers με κορυφαίες αποδόσεις δεν έχουν παρά να αναζητούν τις εταιρίες που θα είναι οι τελικοί νικητές.
Οι επικεφαλής αναζητούν σήμερα μια ισχυρή επιχείρηση, αμερικάνικη ή του εξωτερικού, που δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από τους δασμούς επί της εισαγωγής. Είτε γιατί έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, είτε επειδή κατέχει πνευματική ιδιοκτησία που θα ωθούσε τους πελάτες να συνεχίσουν να αγοράζουν τα αγαθά της ανεξάρτητα από τους πρόσθετους φόρους . Γενικότερα όμως είναι σαφές πως ο αντίκτυπος των δασμών καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερος παράγοντας στη λήψη επαγγελματικών επενδυτικών αποφάσεων. Ορισμένοι για παράδειγμα, αυξάνουν θέσεις σε εταιρείες όπως ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holdings Ltd επειδή κατατάσσεται στις επιχειρήσεις που κυριαρχούν στις εγχώριες αγορές τους.
Η Κίνα σκοπεύει να απαντήσει με πρόσθετους δασμούς ορισμένες εισαγωγές των προϊόντων των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στον Καναδά, εκλήφθηκαν ως κίνηση που θα επηρέαζε αρνητικά την καναδική οικονομία. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβήτησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τους δασμούς σε προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα που επέβαλε η διοίκηση Trump και κατάρτισε κατάλογο προϊόντων με αντίποινα.
Η απειλή των δασμών, μαζί με τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ, συνέβαλαν στην πτώση των χρηματιστηριακών αγορών παγκόσμια τον Φεβρουάριο. Από τότε, οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες ανακτούν και μετά χάνουν τα περισσότερα από τα κέρδη τους.
ΧΑ
Εβδομάδα εκπνοής σειρών με αναδιάρθρωση δεικτών FTSE
Την εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Ιουνίου, ο βίος όλων των τύπων προϊόντων στα παράγωγα τελειώνει και η μετακύληση θέσεων αποκτά μεγάλη σημασία. Αυτή η διαδικασία πολλές φορές δυσκολεύει τους market makers, ειδικά όταν η δυναμική της υποκείμενης αγοράς είναι υπέρ μιας μόνο κατεύθυνσης. Ενίοτε σε μερικές συνεδριάσεις, η τάση που επικρατεί εξυπηρετεί σκοπιμότητες που αφορούν στα παράγωγα.
Φέτος η εβδομάδα εκπνοής συνέπεσε με την περίοδο των συνεδριάσεων των Κεντρικών Τραπεζών για τον καθορισμό της νομισματικής τους πολιτικής. Την Τετάρτη η Fed ανακοίνωσε μια αύξηση των επιτοκίων της, τη δεύτερη στο 2018 και ειδοποίησε πως θα ακολουθήσουν άλλες δύο, ενώ ως τώρα οι αγοραίοι είχαν ειδοποιηθεί για τρεις αυξήσεις μέσα στο έτος. Βέβαια με βάση την εξέλιξη των μακροοικονομικών δεδομένων από τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οι αγοραίοι υποψιάστηκαν αυτή την αλλαγή στο ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης. Την Πέμπτη η ΕΚΤ υπαινίχθη το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, αλλά ειδοποίησε πως το πέρασμα σε πολιτικές σύσφιξης μέσω των βασικών επιτοκίων, θα αργήσει. Το ευρώ εμφάνισε εξασθένιση έναντι του δολαρίου, αλλά στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης το ράλι των μετοχών ήταν αξιόλογο και συντονισμένο.
Την Παρασκευή η διοίκηση Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε εισαγωγές προϊόντων τεχνολογίας από την Κίνα και οι επενδυτές θεώρησαν πως αυτή η απόφαση σε συνδυασμό με όσα έγιναν ως τώρα στη συνάντηση του G7, τονίζουν την απειλή από ένα εμπορικό πόλεμο. Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο με κυριαρχία των πιέσεων στους μετοχικούς τίτλους υποχώρησαν συντονισμένα. Στο εσωτερικό, διατηρήθηκαν έμμεσα τα προβλήματα από την περίπτωση της ΦΦΓΚΡΠ και μέτρησε περισσότερο η αναδιάρθρωση των θεσμικών χαρτοφυλακίων, μετά από τις αλλαγές στους δείκτες FTSE.
Τη Δευτέρα η σύνοδος ήταν σαν συνέχεια και εκτόνωση, της καθοδικής ορμής των τιμών που σχηματίστηκε από μια αλυσίδα τριών καθοδικών συνεδριάσεων τη δεύτερη βδομάδα του Ιούνη. Με τζίρο στα 37,326 εκατ. ευρώ και συναλλαγές σε πακέτα αξίας 8,725 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,82% και έφθασε στις 758,96 από 773,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1995,65 από 2027,53 μονάδες με μεταβολή -1,57%. Οι Τράπεζες όμως εμφάνισαν μικρότερες απώλειες -0,71%, αν και οι δείκτες έκλεισαν κοντά στο κατώτερο μέρας.
Την Τρίτη, ο τραπεζικός δείκτης έχασε -0,12%, και ο ΓΔ πέρασε για μικρό διάστημα σε αρνητικό πεδίο στη μέση της διαπραγμάτευσης αλλά οδηγήθηκε ψηλότερα +0,46% και έφθασε στις 762,43 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2006,87 με μεταβολή +0,56%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,002 εκατ. ευρώ με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 9,209 εκατ., αλλά η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε με 20 από 5 ανοδικά και 5 από 19 την προηγούμενη καθοδικά.
Την Τετάρτη, οι Τράπεζες αφού υποχρέωσαν τους βασικούς δείκτες σε εγγραφή κατώτερου εβδομάδας, σημειώνοντας κατώτερο στις 838,5 μονάδες, έκλεισαν στις 882 με κέρδη +3,51%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,729 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 11,035 εκατ. και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,95% και έφθασε στις 769,68 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2027,46, με μεταβολή +1,03%.
Την Πέμπτη ήταν πάλι οι τράπεζες, με την ώθηση της διάθεσης για ρίσκο πανευρωπαϊκά, που κέρδισαν +4%, μετά την εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι και την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα επιτόκια που έμειναν αμετάβλητα. Οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μικτή πορεία και χωρίς να αλλάξει η εικόνα στα blue chip, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,17% και έφθασε στις 778,71 και ο 25άρης έκλεισε στις 2053,22 με μεταβολή +1,27%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν πολύ καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +4,60%.
Την Παρασκευή η αρχικά ανοδική ορμή, κληρονομιά των προηγούμενων ημερών, έφερε το μέγιστο για τη βδομάδα που ήταν οι 781,6 μονάδες για τον ΓΔ και οι 2060,7 για τον 25άρη. Η πτώση που ακολούθησε επί ώρες και οι πιέσεις στις δημοπρασίες, πιθανά λόγω αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων που στηρίζονται στους δείκτες FTSE, έφεραν απώλειες που εξαφάνισαν τα ως την Πέμπτη κέρδη για τη βδομάδα. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,41%), ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,96% και έφθασε στις 763,45 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2013,49 με μεταβολή -1,94%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,560 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 33,5 έγιναν στις δημοπρασίες και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,179 εκατ. με αποτέλεσμα ο μέσο τζίρος να φθάσει τα 51,48 εκατ. ευρώ και των πακέτων περίπου 7,97 εκατ.
Στη βδομάδα ο ΓΔ έχασε -1,24% ενώ ο 25άρης -0,65% και ο FTSEM κέρδισε +5,28% με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους στο 2018 να διαμορφωθούν αντίστοιχα σε -4,85%, -3,35% και +7,44%. Υπάρχει μια στατιστική παραδοξότητα λόγω του split της ΣΑΡ κατά τα λοιπά η εικόνα της μεταβολής των blue chip περιλαμβάνει ικανό πλήθος μετοχών με μεταβολές κοντά σε αυτές των βασικών δεικτών. Υπογραμμίζοντας την επίδραση των κινήσεων ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων αυτή τη βδομάδα.
Αυτές είναι οι ΕΥΡΩΒ -1,49%, ΦΡΛΚ -1,49%, ΔΕΗ -1,48%, ΕΧΑΕ -1,37%, ΤΙΤΚ -0,88%, ΕΥΔΑΠ -0,69%, ΤΕΝΕΡΓ -0,39%. Ακολουθούν με πτώση πάνω από -1,5% οι ΟΤΕ -1,75% και ΑΛΦΑ -1,61% ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ΜΠΕΛΑ -7,86%, ΜΥΤΙΛ -4,41%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,23%, ΛΑΜΔΑ -3,97% και ΓΡΙΒ -2,94%. Στον αντίποδα με κέρδη κατέληξαν στις 15/6 δέκα. Οι ΠΕΙΡ +5,83%, ΕΕΕ +3,52%, ΒΙΟ +2,52%, ΑΔΜΗΕ +2,09%, ΜΟΗ +1,84%, ΑΡΑΙΓ +1,14%, ΕΛΠΕ +1,09%, ΕΤΕ +1,06%, ΟΛΠ +0,73%, ΟΠΑΠ +0,52%.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Προπορεία του 25άρη, έναντι του ΣΜΕ Ιουλίου, 6,5 μονάδων
Την εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Ιουνίου, ο βίος όλων των τύπων προϊόντων στα παράγωγα τελειώνει και η μετακύληση θέσεων αποκτά μεγάλη σημασία. Αυτή η διαδικασία πολλές φορές δυσκολεύει τους market makers, ειδικά όταν η δυναμική της υποκείμενης αγοράς είναι υπέρ μιας μόνο κατεύθυνσης. Ενίοτε σε μερικές συνεδριάσεις, η τάση που επικρατεί εξυπηρετεί σκοπιμότητες που αφορούν στα παράγωγα.
Η εβδομάδα εκπνοής συνέπεσε με την περίοδο των συνεδριάσεων των Κεντρικών Τραπεζών για τον καθορισμό της νομισματικής τους πολιτικής. Την Τετάρτη η Fed ανακοίνωσε μια αύξηση των επιτοκίων της, τη δεύτερη στο 2018 και ειδοποίησε πως θα ακολουθήσουν άλλες δύο, ενώ ως τώρα οι αγοραίοι είχαν ειδοποιηθεί για τρεις αυξήσεις μέσα στο έτος. Βέβαια με βάση την εξέλιξη των μακροοικονομικών δεδομένων από τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οι αγοραίοι υποψιάστηκαν αυτή την αλλαγή στο ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης. Στο εσωτερικό, διατηρήθηκαν έμμεσα τα προβλήματα από την περίπτωση της ΦΦΓΚΡΠ και μέτρησε περισσότερο η αναδιάρθρωση των θεσμικών χαρτοφυλακίων, μετά από τις αλλαγές στους δείκτες FTSE.
Στη σύνοδο της εκπνοής των σειρών Ιουνίου (15/6), οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 2052,17 μονάδες με προηγούμενο κλείσιμο στις 2053,22, ήτοι με πτωτικό χάσμα 1,0 μονάδας. Μέγιστο μέρας εμφανίστηκε στις 10:36 και ήταν οι 2060,70 μονάδες. Ακολούθησε διαρκής κάθοδος των τιμών και στις 15:30 σημειώθηκε το ελάχιστο στις 2018,95. Στις 17:00 σταμάτησε στις 2030,01 μονάδες και το κλείσιμο έγινε εκεί με μεταβολή -1,13%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 32,831 από 61,983 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 14/6.
Στα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου του 25άρη την τελευταία μέρα του βίου τους διακινήθηκαν 1168 ΣΜΕ, με τελευταίες πράξεις στις 2041,50 μονάδες. Άλλα 2272 ΣΜΕ, λήξης Ιουλίου, άλλαξαν χέρια με ανώτερο τις 2050,75 μονάδες, κατώτερο τις 2003,00 και τελευταίες πράξεις στις 2007,00 από 2051,00 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 200 συμβολαίων για τη σειρά Αυγούστου.
Στην εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Ιουνίου, είχαμε αύξηση 183,25% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Επήλθε επίσης άνοδος 17,83%, στις ανοικτές θέσεις. Ο 25άρης κατέληξε στις 2013,49 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,69%. Στα options του, ο συνολικός όγκος έπεσε οριακά κατά -1,2% έναντι της περασμένης, ενώ σε 17 call αντιστοιχούσαν 5 put.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 18/6 μετά την εκτόξευση των εμπορικών εντάσεων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Προχώρησε σε επιβολή δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, προκαλώντας άμεση αντίδραση από το Πεκίνο.
Ο φόβος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου συνέβαλε στην πίεση στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες επέκτειναν την μεγάλη πτώση της Παρασκευής, ενώ το δολάριο υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα των 3 εβδομάδων έναντι του ασφαλούς καταφυγίου που είναι το ιαπωνικό γιεν
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαΐου.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές για διακοπές λόγω του φεστιβάλ του Dragon Boat. Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε -1,45%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας κέρδιζαν +0,20%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχανε 0,82% στις 8:30 δική μας ώρα, καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση του προστατευτισμού επισκίασαν τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα δεδομένα για τις εξαγωγές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-mini για τον S&P500 των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,5% στις πρώτες συναλλαγές και παρέμειναν με αρνητική μεταβολή, γεγονός που υποδηλώνει προσδοκίες για μια πιο αδύναμη εκκίνηση στη Wall Street. Η διακυβέρνηση Trump ανακοίνωσε βαρύτατους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, εμφανίζοντας κατάλογο με πάνω από 800 στρατηγικά σημαντικές εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίες θα υπόκεινταν σε δασμολόγηση κατά 25% από τις 6 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων.
Η Κίνα δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί με δασμούς "ίδιας κλίμακας και δύναμης" και ότι όλες οι προηγούμενες εμπορικές συμφωνίες με τη διοίκηση Trump ήταν "άκυρες". Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua είπε ότι η Κίνα θα επιβάλλει δασμούς 25% σε 659 προϊόντα των ΗΠΑ.
Ο κατάλογος των αντιποίνων της Κίνας αυξήθηκε περισσότερο από έξι φορές σε σχέση με μια έκδοση που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, αλλά η αξία διατηρήθηκε στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ορισμένα αντικείμενα υψηλής αξίας όπως τα εμπορικά αεροσκάφη διαγράφηκαν. Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για συμβιβασμό, επειδή υποψιάζονται ότι η ανακοίνωση του Trump ήταν μια διαπραγματευτική τακτική για να πετύχει ταχύτερες παραχωρήσεις από το Πεκίνο.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο άμεσος αντίκτυπος των τιμολογίων ενδέχεται να είναι περιορισμένος, ειδικά για την οικονομία των ΗΠΑ, η οποία είναι σε ισχυρή φάση. Αλλά οι άλλες οικονομίες και οι εταιρείες που εξαρτώνται από το εμπόριο της Ασίας, γιατί συνδέονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού της Κίνας, ανησυχούν ότι θα υποστούν παράπλευρες ζημίες εάν το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδυνθεί. Αφού θα βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα μειώσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,1587 δολάρια, όχι πολύ μακριά από το χαμηλό των δύο εβδομάδων των 1,1543 δολαρίων που εμφανίστηκε την Παρασκευή.
Οι τιμές του πετρελαίου υποβλήθηκαν σε πιέσεις από τους φόβους για αυξημένη προσφορά, καθώς δύο μεγάλοι παραγωγοί - η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία - δήλωσαν ότι ήταν διατεθειμένοι να αυξήσουν την παραγωγή. Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί πρόκειται να συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Αυστρίας στις 22-23 Ιουνίου.
Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των Η.Π.Α. έλαβαν επιπλέον χτύπημα επίσης καθώς τα αντίποινα της Κίνας περιλάμβαναν το αργό πετρέλαιο.
Το δολάριο υποχώρησε στα 110,33 γιέν, έχοντας πετύχει ένα υψηλό των τριών εβδομάδων στα 110,905 την Παρασκευή.