Τελευταία εκκρεμότητα πριν την έξοδο από τα μνημόνια χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 21 Ιουνίου, περιγράφοντας παράλληλα, μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Τελευταία εκκρεμότητα πριν την έξοδο από τα μνημόνια χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 21 Ιουνίου, περιγράφοντας παράλληλα, μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, o κ. Τσίπρας επεσήμανε, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, ότι «χρειαζόμαστε ένα σαφές μήνυμα, μια γενναία απόφαση, χωρίς αστερίσκους, στο ζήτημα του χρέους».
«Η επιτυχία της Ελλάδας δεν θα είναι μόνο επιτυχία δική μας, αλλά και επιτυχία της Ευρώπης» έσπευσε να προσθέσει. «Γι’ αυτό», συνέχισε, «έχω την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η σωστή λύση το βράδυ της επόμενης Πέμπτης».
Περιγράφοντας με τον πλέον αισιόδοξο τόνο τις προοπτικές της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «στη χώρα πνέει ένας ευνοϊκός άνεμος, ένας άνεμος ανανέωσης, αισιοδοξίας και ανάκαμψης».
Φιλική στις επενδύσεις η Ελλάδα
«Η Ελλάδα βρίσκεται πια στις πρωταθλήτριες χώρες» τόνισε, κάνοντας ειδική μνεία στις μεταρρυθμίσεις και χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «φιλική προς επενδύσεις». «Κάποτε η Ελλάδα ήταν το πρόβλημα, σήμερα είναι η λύση» συμπλήρωσε, παρότι παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις.
Επανέλαβε, δε, πως «μέσα σε τρία χρόνια καταφέραμε ό,τι άλλες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν μέσα σε πολλά χρόνια», ενώ σημείωσε με νόημα ότι η χώρα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αξιοπιστία έναντι των διεθνών εταίρων.
«Επενδύσαμε στις δομικές μεταρρυθμίσεις με πολύ πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση μ' αυτήν που είδαμε τα πέντε πρώτα χρόνια» πρόσθεσε, και εξήρε το γεγονός ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα με καχεκτική οικονομία».
Μεταμνημονιακό πλαίσιο
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «με το πέρας του προγράμματος, τον Αύγουστο, κόβουμε τις γέφυρες με το παρελθόν και η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή».
«Ξαναδίνουμε στην έννοια των μεταρρυθμίσεων το πραγματικό της θετικό νόημα, εισάγοντας τομές με προοδευτικό κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο» συνέχισε και πρόσθεσε:
«Προχωράμε με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να δρομολογήσουμε με γοργότερους ρυθμούς την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας».
Σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση, υπενθύμισε ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου διευθετήθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες του τρίτου προγράμματος βοήθειας και πλέον, μένει να αποφασιστεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους.
Ιστορικό λάθος η λιτότητα
Καταφερόμενος εναντίον της λιτότητας, υπογράμμισε ότι «όχι μόνο δεν είναι μονόδρομος, αλλά είναι ιστορικό λάθος». «Είναι καιρός, στη βάση ενός κοινωνικού συμβολαίου για τη νέα Ευρώπη των λαών, να δώσουμε προτεραιότητα στη μείωση των ανισοτήτων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της δημοκρατικής συμμετοχής» περιέγραψε, ενδεικτικά.
Ιστορικής σημασίας νίκη στο Σκοπιανό
Όσον αφορά τη συμφωνία για το Σκοπιανό, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ιστορικής σημασίας» νίκη και επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα έχει πολλαπλά οφέλη από την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος.
«Η διαιώνιση του προβλήματος σπαταλούσε άγονα τις δυνάμεις στον τομέα της διπλωματίας και τη δυνατότητα να διαδραματίσει η Ελλάδα τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει στην περιοχή» εξήγησε, αναλυτικά.
Παράλληλα, τόνισε πως η διαιώνιση του προβλήματος «στερούσε τη δυνατότητα από τη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε ουσιαστική πρωτεύουσα οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της Βαλκανικής».
«Και το χειρότερο», συμπλήρωσε, «άφηνε διάπλατα ανοιχτό τον δρόμο σε πρόθυμες τρίτες χώρες, να σπεύδουν μέσω επενδύσεων στους γείτονές μας, ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα στο γεωπολιτικό πεδίο».
naftemporiki.gr