Ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα εκδηλώνουν οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της διεθνούς ενέργειας, όπως αποτυπώθηκε στο διήμερο συνέδριο του Economist, το οποίο διοργανώθηκε στο Λαγονήσι.
Ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της διεθνούς ενέργειας, όπως αποτυπώθηκε στο διήμερο συνέδριο του Economist, το οποίο διοργανώθηκε στο Λαγονήσι.
Ενδεικτικά, ο αντιπρόεδρος της Total, Μπέρναρντ Κλεμέντ, εξέφρασε το επενδυτικό ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας για την ελληνική αγορά ενέργειας -και πέραν του τμήματος πώλησης λιπαντικών που ήδη δραστηριοποιείται.
Μάλιστα, από το βήμα του συνεδρίου, προανήγγειλε νέες εταιρικές συνεργασίες μέσω τόσο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), όσο και της Edison.
Ο ίδιος προσέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα έργα εξόρυξης, εξηγώντας ότι τα projects ξεκινούν με τον προσδιορισμό της δυναμικότητας μιας περιοχής, ενώ συνεχίζονται με τον ορισμό των σημείων εξόρυξης και τη σχετική έρευνα. «Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί 3-4 χρόνια, τουλάχιστον» έσπευσε να προσθέσει.
«Είμαστε σε φάση διερεύνησης με τους εταίρους μας. Χρειαζόμαστε τεχνογνωσία. Με την τεχνογνωσία της Edison και των ΕΛΠΕ, σε συνδυασμό και με την εμπειρία της Τotal, δημιουργούμε μια πολύ δυνατή ομάδα» επεσήμανε, επιπλέον.
O Κλεμέντ διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η εταιρεία διασφαλίζει υψηλά περιβαλλοντικά standards, ενώ κατέληξε ότι τα σχέδια υπεράκτιας εξόρυξης αερίου είναι σημαντικά, «παρόλα αυτά χρειάζονται fast track ενέργειες υποστηριζόμενες από τις τοπικές κοινωνίες και κυβερνήσεις».
Από την πλευρά του, το ανώτερο στέλεχος της Edison, Ρομπέρτο Πότι, έκανε λόγο για «σημαντικές επενδύσεις που εξασφαλίζουν ενεργειακή ασφάλεια στην Ελλάδα», θέτοντας ωστόσο, ως προϋπόθεση την ύπαρξη ενός μακροπρόθεσμου πλάνου, στο οποίο θα συνεκτιμάται και η παρουσία του λιγνίτη.
Μάλιστα, ο Πότι, ερωτηθείς σχετικά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. «Μας ενδιαφέρουν όλες οι ευκαιρίες» τόνισε, με νόημα.
Όσον αφορά την ελληνική ενεργειακή αγορά, τέλος, εξήρε τη σημασία της ανταγωνιστικότητας -μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς- κάνοντας ειδική μνεία στο θέμα των τιμών, στην ύπαρξη νέων παιχτών, στη δημιουργία νέων δεδομένων για τις χρεώσεις και στη συγκρότηση ενός νέου πλαισίου για το κοινωνικό κόστος.
naftemporiki.gr