Κόσμος
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2006 13:28

Κύπρος - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνάντησης Μπράιζα - Λιλλήκα

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργου Λιλλήκα, με τον βοηθό υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι μόλις χθες η Λευκωσία ενημερώθηκε ότι ο κ. Μπράιζα θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 17 και 18 Ιουλίου, ημέρες κατά τις οποίες ο κύπριος υπουργός θα απουσιάζει στις Βρυξέλλες.

Ο κύπριος υπουργός δήλωσε ότι εισηγήθηκε, είτε να παραταθεί, είτε να επισπευσθεί η επίσκεψη του κ. Μπράιζα στην Κύπρο, ώστε να μπορέσει να τον συναντήσει. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, είπε, η συνάντηση θα γίνει με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, εξήγησε πολύ καλά ότι ο λόγος που δεν θα συναντηθεί με τον κ. Μπράζα, δεν σχετίζεται με το κατά πόσο ο αμερικανός αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα κατεχόμενα. Οπως επίσης διευκρίνισε, ο Μάθιου Μπράϊζα «είναι υπηρεσιακός υφυπουργός και όχι υπουργός ή υφυπουργός πολιτικά διορισμένος».

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Ρόναλντ Σλίκερ, δήλωσε ότι ακόμη παραμένει ανοικτό το θέμα των επαφών του κ. Μπράιζα στην Κύπρο και ότι επιδίωξη της αμερικανικής πλευράς είναι να καθοριστούν συναντήσεις του με τους ηγέτες και των δυο κοινοτήτων.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν θα δεχθεί τον κ. Μπράιζα, ο κ. Σλίκερ είπε ότι ο αμερικανός υφυπουργός είναι από τους αρμόδιους για το Κυπριακό και ότι θα ήθελε να έχει τον ευρύτερο δυνατό κύκλο επαφών με αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και στις δυο πλευρές.

ΑΠΕ