Μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία χθες αναγνώρισε ότι για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, πρέπει και η γερμανική πλευρά να κάνει υποχωρήσεις, σήμερα ήταν η σειρά του υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς να στείλει το μήνυμα ότι το Βερολίνο θα επιδιώξει μία συμφωνία με τη Γαλλία για βήματα βαθύτερης οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Λέει όχι σε ένωση δημοσιονομικών μεταβιβάσεων.
Μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία χθες αναγνώρισε ότι για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, πρέπει και η γερμανική πλευρά να κάνει υποχωρήσεις, σήμερα ήταν η σειρά του υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς να στείλει το μήνυμα ότι το Βερολίνο θα επιδιώξει μία συμφωνία με τη Γαλλία για βήματα βαθύτερης οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης.
«Ο Μαρκόν έχει δίκαιο. Πρέπιε να προχωρήσουμε μπροστά στην Ευρώπη τώρα, να διασφαλίσουμε την ακεραιότητά της» τόνισε ο Σολτς, όπως μεταδίδει το Reuters. Εξέφρασε δε αισιοδοξία ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα για το μελλοντικό ρόλο του και τη μετεξέλιξή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Πιο αργά θα είναι, ωστόσο, τα βήματα στην ενίσχυση του Ενιαίου Ταμείου Εκκαθάρισης τραπεζών (SFR), με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να βλέπει πάντως συμφωνία πριν το 2024- υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι χώρες θα έχουν μειώσει δραστικά το βάρος των κόκκινων δανείων. Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η μεγάλη προϋπόθεση, που θέτει το Βερολίνο για να πει το «ναι» στο ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, χωρίς το οποίο δεν μπορεί κανείς να μιλά για πραγματική τραπεζική ένωση.
Ο κ. Σολτς έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει την μετεξέλιξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης σε μία ένωση δημοσιονομικών μεταβιβάσεων. Αναφερόμενος δε στις εξελίξεις στην Ιταλία, τόνισε ότι τα προβλήματά της πρέπει να τα λύσει η ίδια. «Είναι θέμα της κάθε χώρα να αναλάβει την ευθύνη των προβλημάτων της σημείωσε, αν και πρόσθεσε ότι η αλληλλεγγύη είναι απαραίτητη σε μία ένωση.
naftemporiki.gr