Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2006 14:32

Για συνωμοσία Κεφαλογιάννη - ακτοπλόων έκανε λόγο ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Για συνωμοσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, και ορισμένων ακτοπλόων εις βάρος του ελληνικού λαού που βρίσκεται εν εξελίξει, έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παγκαλος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ακτοπλοΐας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος, η συνωμοσία αυτή αφορά τον «νόμο Παπουτσή και όριο της τριακονταετίας», καθώς όπως είπε, «δεν δρομολογούνται νέα πλοία και αναγγέλλεται θριαμβευτικά από το υπουργείο ότι τελικά το 2009 θα έχουμε τα μισά πλοία από αυτά που έχουμε σήμερα».

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απέδωσε την κατάσταση στην ακτοπλοΐα σε συνολική ευθύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, προσωπικά, για τον οποίο είπε ότι «προφανώς ενέκρινε την δράση του κ. Κεφαλογιάννη».

Ο κ. Πάγκαλος δεν απέφυγε και τις προσωπικές αιχμές κατά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας λέγοντας «δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας υπουργός που χειρίζεται έναν τομέα όπου σημειώνεται η κατάσταση που έχουμε παρακολουθήσει τις τελευταίες ημέρες να είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του και να γελάει από την αρχή μέχρι το τέλος της τηλεοπτικής του συνέντευξης. Υπάρχει ένα πρόβλημα ψυχικής ισορροπίας».

«Όποιος κάνει χαρακτηρισμούς, τον χαρακτηρίζουν», παρατήρησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ.Πάγκαλου, και πρόσθεσε: «Όσοι για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας παριστάνουν τους όψιμους τιμητές, μηδενίζουν το έργο της ακτοπλοΐας και των ανθρώπων της, εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, αμαυρώνουν την εικόνα της, πλήττουν τον τουρισμό της».

«Για πολλά χρόνια άφησαν την ακτοπλοΐα έρμαιο συμφερόντων και διαπλοκών. Ας επιδείξουν τουλάχιστον τώρα, έστω και τη στοιχειώδη υπευθυνότητα», τόνισε σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου για την ακοπλοΐα, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στην αύξηση των ναύλων, η οποία -όπως είπε- κυμαίνεται από 11%-21%. Όπως σημείωσε «αυτήν την στιγμή πολλές συνδέσεις με αεροπλάνο, έχουν γίνει ευθέως ανταγωνιστικές στις συνδέσεις με πλοίο» και πρόσθεσε πως «αυτό το πράγμα σε μια νησιωτική χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται απο την πολιτεία με αδιαφορία».

Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί ορισμένες συνδέσεις στο λιμάνι του Λαυρίου, σημείωσε όμως ότι αυτό δεν γίνεται γιατί οι ναύλοι απο το Λαύριο είναι χαμηλότεροι, ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Κεφαλογιάννης θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς των επιβατών στο Λαύριο, υποχρεώνοντας ακόμα και τα ΚΤΕΛ να εκτελούν δρομολόγια στα λιμάνια.

Στο σημείο αυτό της συνέντευξης παρενέβη ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στην τροπολογία που πρόκειται να καταθέσει ο κ. Κεφαλογιάννης την Τρίτη στην Βουλή για το «κίνητρο της 12ετίας».

Ο κ. Πρωτόπαπας είπε οτι αυτό το κίνητρο είχε θεσπιστεί επι ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι αυτό συνδεόταν στην αρχική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με την Ε.Ε., με την ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων.