Οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, εμφανίζονται αποφασισμένες να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στις ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής του G7, που ανοίγει αύριο τις εργασίες της στο Κεμπέκ.
Οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, εμφανίζονται αποφασισμένες να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στις ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής του G7, που ανοίγει αύριο τις εργασίες της στο Κεμπέκ.
Αξιωματούχος του γαλλικού προεδρικού γραφείου δήλωσε στο Bloomberg ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν προτίθεται να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν του G7, εάν πρώτα δεν εξασφαλιστούν σημαντικές υποχωρήσεις από τις ΗΠΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.
Το Παρίσι ειδικότερα ζητεί αλλαγή στάσης από την Ουάσιγκτον σε τρία μέτωπα: στους δασμούς, στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως και σε εκείνη για την κλιματική αλλαγή. Καλεί δε και τα υπόλοιπα μέλη του G7, Βρετανία, Ιταλία, Καναδά, να υψώσουν "ανάστημα" απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τις μονομερείς ενέργειές του.
Η στάση αυτή του Μακρόν έρχεται να καταδείξει ότι τα περί «πολύ ειδικής σχέσης» ΗΠΑ- Γαλλίας κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ουάσιγκτον τα τέλη Απριλίου, δεν σημαίνουν ότι η Γαλλία είναι διαθετειμένη για υποχωρήσεις, ειδικά σε θέματα, που πιστεύει ότι απειλούν το πολυμερές σύστημα συμφωνιών και την παγκόσμια οικονομία.
Δημοσκόπηση Ifo: Ποιοι φοβούνται περισσσότερο τους δασμούς
Δεν είναι βεβαίως μόνο οι Ευρωπαίοι, που ανησυχούν για τις επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το γερμανικό ινστιτούτο Ifo γίνεται φανερό ότι οι φόβοι έχουν ενταθεί. Στην έρευνα συμμετείχαν 913 οικονομολόγοι από 120 χώρες ανά τον κόσμο. Το 78% δήλωσαν ότι αναμένουν οι αμερικανικοί δασμοί να επηράσουν αρνητικά την οικονομία της χώρας τους. Παράλληλα το 66% προβλέπει ότι η πολιτική αυτή θα είναι επιζήμια και για τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ειδικούς οι μεγάλοι ηττημένοι από τη στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό θα είναι οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιπτώσεις στην Ένωση υπολογίζεται ότι θα είναι περιορισμένες και διαχειρίσιμες.
Όσον αφορά στις φοροελαφρύνσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, το 54% πιστεύει ότι θα οδηγήσουν σε ένα παγκόσμιο ανταγωνισμό για πιο ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον τα επόμενα χρόνια.
naftemporiki.gr