Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 16:09

Με ζημία άνω των 2 δισ. λιρών η πώληση του 7,7% της RBS

Στην πώληση μέρους της συμμετοχής της στη Royal Bank of Scotland (RBS) προχώρησε η Βρετανία, μία δεκαετία μετά το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η κίνηση αυτή αναμένεται να ζημιώσει τη βρετανική οικονομία περισσότερα από 2 δισ. λίρες.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Στην πώληση μέρους της συμμετοχής της στη Royal Bank of Scotland (RBS) προχώρησε η Βρετανία, μία δεκαετία μετά το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η κίνηση αυτή αναμένεται να ζημιώσει τη βρετανική οικονομία περισσότερα από 2 δισ. λίρες.

Το ταμείο για την εταιρική χρηματοδότηση UK Government Investments πώλησε το 7,7% των μετοχών της RBS σε θεσμικούς επενδυτές με τιμή 271 πένες ανά μετοχή, σχεδόν στο μισό του ποσού που καταβλήθηκε από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της αρχικής και της μεγαλύτερης εισροής κεφαλαίων στην τράπεζα, το οποίο ανήλθε τότε συνολικά στα 45,5 δισ. λίρες.

Για να αποφευχθεί η κατάρρευση της RBS, κάποτε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο με όρους περιουσιακών στοιχείων, χρειάστηκε η μεγαλύτερη διάσωση που εφαρμόστηκε στη Βρετανία, με την κυβέρνηση να κατέχει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το οποίο μετά την τελευταία πώληση θα κατέλθει στο 62,4%.

«Η πώληση αυτή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της RBS σε πλήρη ιδιοκτησία από ιδιώτες, αφήνοντας με αυτή την κίνηση τη χρηματοπιστωτική κρίση πίσω μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών επέκρινε την πώληση, υποστηρίζοντας ότι οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που θα βγουν χαμένοι, κατακρίνοντας την κυβέρνηση πως δεν διεκδίκησε περισσότερα.

Το κόστος για το ίδιο ποσοστό μετοχών το 2008 ήταν 502 πένες ανά μετοχή, περίπου 2 δισ. λίρες μεγαλύτερο από το σημερινό ποσό πώλησης. Η απώλεια για τους φορολογούμενους μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν ληφθεί υπ’ όψιν η τιμή 625 πένες ανά μετοχή που εκτιμήθηκε από το Εθνικό Γραφείο Ελέγχου της Βρετανίας, η οποία περιλαμβάνει μαζί και το κόστος χρηματοδότησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της RBS Ρος Μακ Γιούαν υποστήριξε ότι η απόφαση της κυβέρνησης αντανακλά την πρόοδο που είχε σημειώσει η RBS, καθιστώντας την μία τράπεζα πιο απλή και πιο ασφαλέστερη. «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την RBS» δήλωσε ο Μακ Γιούαν, ο οποίος έχει ηγηθεί στην προσπάθεια ανάκαμψης της τράπεζας από το 2013, προχωρώντας σε κινήσεις-ορόσημο κατά τους τελευταίους μήνες.

Η RBS υπό την ηγεσία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Φρεντ Γκούντγουιν εξελίχθηκε πολύ γρήγορα από μία μικρή τράπεζα της Σκωτίας σε έναν παγκόσμιο όμιλο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Όμως μία καταστροφική προσφορά το 2007 για την ολλανδική τράπεζα ABN Amro οριστικοποιήθηκε ακριβώς όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, φέρνοντας την τράπεζα στο χείλος της κατάρρευσης και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επέμβει. Η κυβέρνηση αναμένεται να πουλήσει το υπόλοιπο 62% της RBS κατά τα επόμενα χρόνια, πιθανότατα κατά τρόπο παρόμοιο με την πώληση της Δευτέρας και πιθανόν να διαθέσει μέρος των μετοχών για το ευρύ κοινό και όχι μόνο σε θεσμικούς επενδυτές. Η πώληση της Δευτέρας είναι συνέχεια μιας διαδικασίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση από το 2015 όταν πούλησε το πρώτο ποσοστό μετοχών της -5,4% της συμμετοχής της- με τιμή 330 πένες ανά μετοχή και απώλειες 1,1 δισ. λίρες.

Ο αναλυτής τής Jefferies Τζόζεφ Ντίκερσον δήλωσε ότι η πώληση της RBS (η οποία δεν έχει καταβάλει μέρισμα για μία δεκαετία) σηματοδοτεί ένα βήμα προς μία μακροπρόθεσμη πορεία της τράπεζας ώστε να καταστεί ξανά ελκυστική για τους επενδυτές.