Το αίτημα για κατάργηση του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας επαναλαμβάνει ο ΣΕΒ με αφορμή έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Το αίτημα για κατάργηση του ισχύοντος συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας επαναλαμβάνει ο ΣΕΒ με αφορμή έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
«Ο ΣΕΒ, κατ’ επανάληψη έχει υποστηρίξει με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες και προ εβδομάδων κοινοποιήθηκαν στην αρμόδια υπουργό, ότι το σύστημα της υποχρεωτικής διαιτησίας πρέπει να μεταρρυθμισθεί, περιοριζόμενο στις περιπτώσεις «ουσιωδών υπηρεσιών» και στις περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η κοινωνική ειρήνη» σημειώνει ο Σύνδεσμος, προσθέτοντας ότι μόνο έτσι θα είναι συμβατό με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας και θα πάψει η Ελλάδα να είναι η μοναδική, τακτικά ελεγχόμενη, περίπτωση στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, από τον ILO.
Υπογραμμίζει επίσης ότι δεν είναι μόνον η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, και η Επιτροπή Εφαρμογής Διεθνών Κανόνων Εργασίας της Οργάνωσης, ο ΣΕΒ, οι Ευρωπαϊκές και οι Διεθνείς Εργοδοτικές Οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι το σύστημα της υποχρεωτικής διαιτησίας στην Ελλάδα παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Την ίδια θέση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει υποστηρίξει και η νομική γνώμη των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στην αξιολόγησή της για τα προγράμματα προσαρμογής στην ευρωπαϊκή ένωση –μεταξύ των οποίων για την Ελλάδα.
Για την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στην υποχρεωτική διαιτησία στην Ελλάδα το 2012, είχε διαπιστώσει: «Η απαίτηση να καταργηθεί η υποχρεωτική διαιτησία δεν εγείρει αμφιβολίες. Στην πραγματικότητα, ευθυγραμμίζει την κατάσταση με την κατάσταση που υποστηρίζεται από τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη».
«Εν κατακλείδι, σύμφωνα και με την νομική γνώμη ακόμη και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων η ύπαρξη κι η λειτουργία της Ελληνικής υποχρεωτικής διαιτησίας δεν παραβιάζει μόνον τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας αλλά και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ως προς το δικαίωμα για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις» τονίζει ο ΣΕΒ.
naftemporiki.gr