Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2006 16:02

Γ. Αλογοσκούφης: Θετική η πορεία της οικονομίας

Η πορεία της οικονομίας βαίνει καλώς και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης παρουσιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είναι αποφασισμένη να κρατήσει μακριά τα δημοσιονομικά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το έλλειμμα θα κλείσει στο 2,6% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης, και οι προσπάθειες για περαιτέρω μείωσή του θα συνεχιστούν, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις των κρατών-μελών της ΕΕ δεν είναι μόνο να περιορίζεται το έλλειμμα κάτω του 3%, αλλά και να μειώνεται, έως ότου ο προϋπολογισμός καταλήξει να είναι ισοσκελισμένος ή ελαφρά πλεονασματικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αλογοσκούφης, οι δημόσιες δαπάνες περιορίζονται, υπάρχει σημαντική ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου, περιορίζεται η φοροδιαφυγή και η ελληνική οικονομία εξυγιαίνεται.

Ο υπουργός Οικονομίας απηύθυνε «μήνυμα» προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως είπε, ότι η καλή πορεία της οικονομίας δεν πρέπει να εκληφθεί ως αφορμή για χαλάρωση εφόσον ο στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα κάτω του 1,7% το 2008. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Για τα έσοδα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι παρά την προβληματική κατάσταση η οποία επικρατεί και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα φοροδιαφυγής, η πορεία αύξησης των εσόδων είναι ικανοποιητική.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος από το 109,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2004, μειώθηκε στο 107,8% το 2005 και περιορίζεται στο 104,8 το 2006.

Εξάλλου το ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών ενώ ήταν στο επίπεδο του 75,5% των "15" της ΕΕ, το 2004 αυξήθηκε στο 77,3% και σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2007 θα φθάσει το 80%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ