Σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Αργεντινής για την παροχή νέας χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς τη χώρα της λατινικής Αμερικής.
Σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Αργεντινής για την παροχή νέας χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς τη χώρα της λατινικής Αμερικής.
Ο διευθυντής του Ταμείου, αρμόδιος για το Δυτικό Ημισφαίριο, Αλεχάνδρο Βέρνερ, τόνισε μάλιστα, ότι οι επαφές των δύο πλευρών είναι «πολύ εποικοδομητικές» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διμερών διαπραγματεύσεων.
Το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί, όπως εξήγησε επιπλέον, θα ορίζεται από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης της Αργεντινής, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των πιο αδύναμων, αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Η προοπτική ενός νέου πακέτου βοήθειας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση χιλιάδων πολιτών της χώρας, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση του προέδρου, Μαουρίσιο Μάκρι, να προσφύγει στο Ταμείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπειρία της Αργεντινής με το ΔΝΤ περιγράφεται από πολλούς με μελανά χρώματα, καθώς οι μνήμες του 2001 -όταν η χώρα χρεοκόπησε εξαιτίας της μη καταβολής δόσης δανείου του Ταμείου- είναι ακόμη νωπές.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου, ως απόρροια των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, οι οποίες επιδεινώθηκαν -μεταξύ άλλων- και από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.
Ο Μάκρι εξελέγη το 2015 στον προεδρικό θώκο της Αργεντινής, προωθώντας μια «γενναία» μεταρρυθμιστική ατζέντα και ευελπιστώντας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ωστόσο, η ελλιπής εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και το ολοένα και πιο δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον, κατέστησαν πιο πολύπλοκα και δυσεπίλυτα τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής.
naftemporiki.gr