Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2006 08:54

Σχέδια για εκχωρήσεις ακινήτων από το Δημόσιο

TITΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ σε περισσότερους από 70.000 καταπατητές δημόσιων εκτάσεων θα χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της νομιμοποίησης των καταπατημένων, ενώ παράλληλα οριοθετούνται ξανά οι ζώνες του αιγιαλού και της παραλίας με επιπτώσεις στα κτίσματα και στις ιδιωτικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός ή κοντά στα όρια.

Τις δύο κινήσεις ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, τονίζοντας ότι εντάσσονται στο πλαίσιο των επόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης νομοθετικές ρυθμίσεις:

- Για τις σχολάζουσες κληρονομιές (χωρίς κληρονόμους).

- Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

- Την αναμόρφωση του κώδικα εθνικών κληροδοτημάτων.

- Τις χρηματοδοτικές μισθώσεις ακινήτων.

Ο κ. Δούκας υποστήριξε ότι ο στόχος των ρυθμίσεων δεν είναι εισπρακτικός, αλλά η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, πλην όμως από την τακτοποίηση των καταπατημένων οι εισπράξεις μπορούν να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ, σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία. Οπως είπε ο κ. Δούκας, στις επόμενες μέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις των επιτροπών, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου, πριν λάβουν τη μορφή νομοσχεδίων. Πάντως, ο ΥΠΟΙΟ, Γιώργος Αλογοσκούφης, διευκρίνισε ότι οι προτάσεις των επιτροπών δεν δεσμεύουν την πολιτική ηγεσία για τις αποφάσεις της.

Τα καταπατημένα

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα καταπατημένα, όπως έχει αποκαλύψει η «Ν», οι βασικές ρυθμίσεις είναι οι ακόλουθες:

Εξαιρούνται της διαδικασίας νομιμοποίησης οι δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ακίνητα σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε προστατευόμενες περιοχές από τη νομοθεσία ή διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύεται η δόμηση.

Για να ενταχθεί μία έκταση στη ρύθμιση, θα πρέπει να έχει καταπατηθεί την τελευταία 20ετία, δηλαδή από το 1985 και να συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η καταπάτηση δύναται να αποδεικνύεται είτε με μαρτυρίες είτε με επίσημα έγγραφα, όπως για παράδειγμα πρωτόκολλα αποβολής, επιβολή προστίμων αυθαίρετης χρήσης.

Ο κατέχων την έκταση αυθαίρετα θα έχει τη δυνατότητα εξαγοράς της έκτασης και να αποκτήσει νόμιμο τίτλο κυριότητας μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο, αν πρόκειται για αστικό ακίνητο.

Στην περίπτωση που η έκταση που απομένει δεν σχηματίζει άρτιο οικόπεδο, θα την εξαγοράζει ολόκληρη.

Για τα αγροτεμάχια, έκταση που μπορεί να εξαγοραστεί προσδιορίζεται έως 40 στρέμματα γεωργικής γης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή χρησιμοποιείται ήδη για γεωργική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και μέχρι 10 στρέμματα στις λοιπές περιπτώσεις.

Η εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων θα γίνεται στην αντικειμενική τους αξία, αν η περιοχή είναι εντός του αντικειμενικού συστήματος. Αν το ακίνητο είναι του αντικειμενικού συστήματος, το τίμημα θα ορίζεται στην αγοραία αξία (με βάση την αξία των όμορων) μειωμένη κατά 20%.

Οσοι νομιμοποιήσουν τις εκτάσεις που κατέχουν αυθαίρετα, απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμου αυθαίρετης χρήσης, έστω κι αν έχει βεβαιωθεί.

Δεν νομιμοποιείται και τυχόν υφιστάμενο αυθαίρετο κτίσμα, για το οποίο εξακολουθούν να ισχύουν οι πολεοδομικές διατάξεις, αλλά και τα πρόστιμα και οι άλλες κυρώσεις που προβλέπονται.

Ο αιγιαλός

Η ρύθμιση για τον αιγιαλό προβλέπει μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα:

Απαλλοτριώνονται υπέρ του Δημοσίου όλες οι ιδιωτικές εκτάσεις και τα κτίσματα και κτήρια, τα οποία θα βρεθούν εντός των ζωνών του αιγιαλού και τη παραλίας, που θα επανακαθοριστεί με βάση το νέο καθεστώς.

Η έκταση του αιγιαλού ορίζεται έως 30 μέτρα, ενώ σήμερα δεν υπάρχει όριο αλλά ορίζεται έως εκεί που φτάνει το μέγιστο κύμα.

Δεν τίθεται όριο στο πλάτος της παραλίας. Το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει ότι εκτείνεται έως 50 μέτρα από τον αιγιαλό.

Ο καθορισμός του αιγιαλού παλαιού και νέου, όπως και της παραλίας θα γίνεται με τη χρήση δορυφορικών ή αεροφωτογραφιών «φωτοερμηνευτικής τηλεσκοπήσεως» και όχι με αυτοψία, που δημιουργεί καθυστερήσεις, δεν είναι ακριβής διαδικασία και υποκρύπτει ενίοτε και τη συναλλαγή.

Η δημιουργία της ζώνης της παραλίας θα γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη για εκτάσεις έως 100.000 τ.μ., με βάση πρόταση της Επιτροπής, ενώ για μεγαλύτερες εκτάσεις η απόφαση θα λαμβάνεται από το υπουργείο Οικονομικών.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ